Capitala Belgiei este şi a Uniunii Europene, astfel că a devenit şi centrul administrativ al multor organizaţii internaţionale. Bruxelles este căminul a numeroase ambasade şi consulate, iar această dezvoltare a oraşului, din ultimii zece ani, se reflectă şi în preţul ridicat al proprietăţilor imobiliare.

25303-bruxelles_grand_place.jpgRegiunea Capitalei Bruxelles are o suprafaţă de puţine peste 160 kmp, ceea ce o face cea mai mică regiune din Belgia. Regiunea conţine oraşul Bruxelles, care este capitala federală şi regională, unde circa 85% din populaţie este francofonă şi aproximativ 15% este flamandă. Astfel că zona este oficial bilingvă, fiind oficiale atât franceza cât şi olandeza.

Gradul de împroprietărire din Belgia este ridicat, iar Bruxelles nu face excepţie. Spre deosebire de situaţia din alte ţări europene, peste 70% dintre belgieni sunt proprietarii caselor în care locuiesc, conform institutului de cercetare imobiliară Stadim. A existat, la nivel naţional, o scădere a numărului de tranzacţii în anul 2008, dar de anul trecut, situaţia a început să se îmbunătăţească.

Principalii chiriaşi sunt expaţii care lucrează în sectorul public sau privat

25304-bruxelles_capitala_ue.jpgAşa numitele „apart-hotels”, adică apartamentele închiriate în regim hotelier, pot fi găsite în orice cartier, indiferent de durata perioadei de închiriere. Gama de preţ este variată, ca şi apartamentele în sine. Există oferte atât pentru turişti, cât şi pentru oameni de afaceri, angajaţi în sectorul internaţional public sau privat, angajaţi ai ambasadelor sau delegaţi pentru conferinţe. Chiria se negociază  în funcţie de zonă, suprafaţa apartamentului, gradul de confort sau perioada de şedere.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 730 euro/lună; semicentral: 560 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.300 euro/lună; semicentral: 940 euro/lună

Un apartament în regim hotelier este semnificativ mai ieftin comparativ cu o cameră la un hotel decent, iar chiria în cazul unui „apart-hote”l se reduce considerabil pentru perioadele de închiriere mai lungi. De obicei, proprietarii cer un depozit în avans, sumă care poate să nu fie returnabilă.

Perioada de criză a influenţat preţul proprietăţilor, dar în prezent, piaţa imobiliară este stabilă

25305-bruxelles.jpgOferta de locuinţe din Bruxelles variază de la superbe case vechi, cu terasă, în stilul Art Nouveau şi până la apartamente construite după război sau blocuri ultra-moderne. Deşi proprietăţile imobiliare sunt mai puţin costisitoare decât în centrul Parisului sau Londrei, locuinţele premium poziţionate în districtele apropiate de centru au costuri ridicate. De exemplu, districtul European, cămin al multor organizaţii internaţionale, unde locuiesc mulţi străini şi districtul rezidenţial NATO/Woluwe sunt printre cele mai scumpe cartiere, foarte apreciate de către expaţi.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Preţul mediu pentru un apartament central – 2.660 euro/mp
  • Preţul mediu pentru un apartament semicentral – 2.400 euro/mp

În Bruxelles, preţul mediu pentru o casă este de 362.000 euro, iar pentru un apartament – 190.000 euro, conform datelor Stadim, pentru anul 2010. Deşi au existat fluctuaţii de preţ în ulitimii trei ani, în momentul de faţă, piaţa este stabilă.  În funcţie de zonă, un studio sau un apartament cu un dormitor pot fi accesibile pentru persoanele cu un venit mediu la nivel european, pe când preţul unei case dintr-o zonă îndepărtată de centru este de cel puţin trei ori mai mare. Cele mai multe case unifamiliale situate în centru sau într-o zonă rezidenţială rezervată elitei, cum ar fi Ixelles, sunt în afara posibilităţilor financiare ale majorităţii populaţiei. 

CITEȘTE ȘI: În Ottawa, preţul locuinţelor nu a înregistrat variaţii semnificative în ultimii ani


16 June 2012