0-864-2270126744clipboard10.jpgChiar dacă preţurile au crescut, vânzările din prima jumătate a acestui an s-au dublat.

Piaţa rezidenţială din Capitală a fost dominată şi în prima parte a acestui an de o cerere care a depăşit cu mult oferta. Fapt ce a dat un avânt tot mai mare preţurilor la apartamentele noi ce au fost scoase la vânzare. În cea de-a doua parte a acestui an vor fi livrate noi apartamente, dar nu suficiente cât să satisfacă cererea şi să tempereze preţurile.

Potrivit unui studiu realizat de către compania de consultanţă imobiliară Colliers Internaţional, piaţa apartamentelor noi din Bucureşti a înregistrat în primele şase luni ale acestui an un avans semnificativ. "În prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o puternică creştere a vânzărilor, datorită numărului mare de investitori de pe piaţă, care practic au achiziţionat apartamente off-plan în toate proiectele disponibile", se precizează în raportul întocmit de compania imobiliară.

Acesta se referă exclusiv la piaţa apartamentelor noi din Bucureşti şi analizează proiectele care au peste 100 de unităţi. Preţurile continuă să crească cu 15-20%/an .În contextul în care cererea este încă semnificativ mai mare decât oferta, autorii studiului prognozează creşteri importante ale preţurilor şi în perioada următoare. Una dintre zonele Capitalei în care ne putem aştepta la majorări semnificative ale preţurilor este Nordul Capitalei, unde, potrivit Colliers, "20.000 de familii vor lucra în noile clădiri de birouri şi unde niciun proiect de apartamente de dimensiuni mari nu a fost încă livrat în întregime".

Potrivit studiului, pre­ţu­rile medii practicate la apartamentele noi din Bucureşti au crescut cu 10%, de la începutul anului, ajungând la 1.500 de euro metrul pătrat. "Cererea tot mai mare pentru locuinţe în Capitală, corelată cu lipsa unei noi oferte, a condus la o creştere a preţurilor şi la apartamentele vechi. Preţuri-record de 2.000 de euro/mp şi peste acest prag sunt obţinute pentru garsoniere în zone precum Drumul Taberei", spun reprezentanţii Colliers.

Pentru sfârşitul anului, aceştia nu prevăd nicidecum o scădere a preţurilor, ci dimpotrivă. "În condiţiile în care cererea este în continuare mai mare decât oferta, estimăm că preţurile pe piaţa rezidenţială vor continua să crească cu încă 10% până la sfârşitul anului. Pentru următorii 2-3 ani se va menţine o creştere anuală de 15-20%", se menţionează în studiul amintit, observându-se totodată şi o tendinţă relativ nouă în ceea ce priveşte oferta de apartamente nou construite.

Apartamenteleau început să intre la "apă"

În goana după clienţi, dezvoltatorii imobiliari menţin preţurile, dar oferă case de mai mici dimensiuni. "Pentru a compensa creşterea de preţ constantă de pe piaţă, proiectele lansate pe piaţă în primele şase luni ale anului oferă la vânzare apartamente cu dimensiuni mai mici decât cele precedente", se precizează în studiul Colliers. Astfel, un apartament de două camere ofertat în proiectele noi din acest an poate avea o suprafaţă de 54 de metri pătraţi construiţi, în timp ce în urmă cu un an, spun autorii studiului, un proiect similar ca locaţie şi finisaje oferea apartamente de două camere, cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi construiţi.

Rahova, Ferentari şi Berceni, ocolite de dezvoltatori

Zonele cu cea mai largă ofertă sunt în continuare aceleaşi ca şi anul trecut. Din cele peste 6.645 de apartamente disponibile la vânzare în prima jumătate a acestui an, aproximativ 5.000 de unităţi se află în estul şi sud-estul Bucureştiului.

"Din cauza veniturilor reduse din zonele de sud ale Capitalei, dezvoltatorii nu au lansat, până de curând, proiecte rezidenţiale semnificative în cartierele Rahova, Ferentari, Berceni sau Progresul", se menţionează în studiul citat. Primul proiect de mari dimenisuni din această zonă, Monaco Towers, care oferă peste 300 de locuinţe noi, a fost lansat în această zonă în prima jumătate a acestui an. Un alt perimetru cu potenţial ridicat de creştere este Pipera, unde până acum au fost scoase la vânzare 1.600 de apartamente noi, în şapte proiecte de mici dimensiuni.

Această zonă prezintă însă perspective reale de creştere, datorită spaţiilor de birouri şi spaţiilor comerciale ce vor fi livrate pe piaţă în următorii câţiva ani. "Totuşi, zona va fi recunoscută drept un cartier rezidenţial de calitate, doar dacă autorităţile locale vor începe în curând lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii", se men­ţionează în studiul Colliers.

Scade interesul pentru blocurile vechi

O altă tendinţă observată de reprezentanţii Colliers constă în faptul că cel puţin bucureştenii încep să se îndrepte mai mult spre apartamentele situate în blocuri nou construite. Potrivit studiului companiei imobiliare, în primul semestru al acestui an au fost vândute aproximativ 3.100 de apartamente noi, faţă de 1.400, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Numărul de tranzacţii din prima jumătate a acestui an a fost egal cu numărul apartamentelor noi vândute pe tot parcursul anului precedent", se arată în studiu. Nu aceeaşi dinamică a înregistrat-o însă şi vânzarea de apartamente vechi.

Potrivit studiului Colliers, în primele şase luni au fost vândute 2.752 de apartamente vechi, faţă de aproximativ 3.000 de tranzacţii înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. "Astfel, cumpărătorii sunt din ce în ce mai atraşi de produsele noi de pe piaţă, fiind stimulaţi de nivelul îmbunătăţit al calităţii şi de capacitatea acestora de a obţine un credit ipotecar pentru mai mult din 75% din preţ", se explică în studiu.

Metoda standard de plată constă în achitarea unui avans de 20-30%, 50-70% în rate eşalonate pe parcursul construcţiei, iar diferenţa, la livrare. "Un număr tot mai mare de cumpărători preferă însă metode alternative de plată, anume 20-30% la semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare, şi diferenţa la livrarea apartamentului", spun analiştii imobiliari. În acest caz însă, preţul din listă este majorat cu aproximativ 5-6%.

Peste 3.700 de apartamente noi, la vânzare

Oferta de apartamente noi din Bucureşti va fi majorată, până la sfârşitul anului cu aproximativ 3.721 de unităţi. Şase dintre aceste proiecte sunt situate, potrivit Colliers, în zona de nord, ce se va dezvolta puternic odată cu începerea lucrărilor de infrastructură şi aprobarea unui plan final de dezvoltare urbană pentru Pipera-Voluntari.

Luând în calcul un nivel al tranzacţiilor de cel puţin egal cu cel din prima jumătate a acestui an, specialiştii Colliers estimează că absorbţia pentru acest an va ajunge la 11.000 de unităţi, atât în proiecte noi, cât şi în blocuri vechi. Printre proiectele ce urmează să fie livrate până la sfârşitul acestui an se numără Central Park, Quadra Place şi City Center, dar şi proiecte precum Residenz, Băneasa Residential, Planorama, Terra Residence sau Confort Park care se află în diverse faze de cons­trucţie.

Apartamentele cu 2 şi 3 camere, cel mai bine vândute

În acest moment, bucu­reşteanul caută cel mai mult apartamente cu două şi trei camere, indiferent dacă este vorba despre blocurile construite dinainte de 1989, sau de cele noi, ori aflate în stadiu de construcţie. "În ceea ce priveşte profilul cumpărătorului, se observă că în această perioadă interesul investitorilor pentru piaţa residenţială a crescut, ei fiind principalii clienţi ce achiziţionează apartamente off plan şi obţin randamente ce pot varia între 30 şi 100%, pe an", se menţionează în studiul Colliers International. Potrivit acestuia, aproape un sfert din stocul de apartamente este deţinut în acest moment de investitori.

Sursa

26 September 2007