Preferinţele bucureştenilor pentru locuinţe s-a schimbat. Dacă în urmă cu un an peste 60% din cei care doreau să achiziţioneze o casă preferau suprafeţe mai mari de 90, 100 şi 120 mp, anul acesta numărul lor a săzut la aproximativ 4%, potrivit unui sondaj realizat de dezvoltatorul Impact D&C.

13691-size4.jpg"Adâncirea crizei economice a determinat schimbarea radicală a preferinţelor bucureştenilor în materie de spaţii de locuire. Nu se mai caută apartamentele foarte mari, de sute de mp, ci cele de 40-60 mp, după modelul vest-european", se arată într-un comunicat al companiei.


Astfel, în prezent, aproape 74% din cei care sunt în căutarea unei locuinţe se orientează spre cele care au suprafeţe cât mai mici, de 40 - 60 mp şi pun un accent mai mare pe designul interior şi folosirea la maximum a volumelor interioare.

De asemenea, peste 80% dintre aceştia spun că opţiunea lor pentru locuinţe mai mici se datorează resurselor financiare: o locuinţă mai mică presupune costuri de amenajare şi întreţinere mai mici. Rezultatele au fost obţinute în urma sondării permanente a preferinţelor celor peste 30.000 de posibili beneficiari înregistrati în baza de date a companiei.

Specialiştii companiei spun că acestă tendinţă se manifestă de 10 - 15 ani în 15 state membre ale Uniunii Europene. Astfel, britanicul are o locuinţă cu o suprafata medie de 76 mp (şi 4,8 camere), italianul de 81,5 mp (3,8 camere), suedezul de 83 mp (repartizaţi în 4 camere), iar austriacul de 96 mp (3,7 camere), potrivit statisticilor europene. "Pornind de la aceste date rezultă că dimensiunile optime pentru spaţiile de locuit de inspiraţie occidentală sunt de 34 mp la o garsonieră, 56 mp la două camere, 67 mp la trei camere şi 78 mp la petru camere", se mai arată în comunicat.

Impact Developer & Contractor SA, înfiinţată în 1991 prin subscripţie publică, este cotată la Bursa de Valori Bucureşti. Compania - care a introdus conceptul de "ansamblu rezidenţial" în Romania, a dezvoltat până acum 16 zone rezidenţiale pentru mai mult de 2.000 de familii ce locuiesc în case şi apartamente în cinci oraşe ale ţării. Portofoliul este completat cu 25.000 de mp de spaţii de birouri şi comerciale, precum şi de servicii de administrare complexe.

Sursa

23 September 2010