Bucureștiul își va continua dezvoltarea în același ritm, conform acelorlași reguli urbanistice. Planul Urbanistic General a fost prelungit astăzi cu încă trei ani, fiind valabil până la sfârșitul anului 2018. În urmă cu câteva zile, primarul general trăgea un semnal de alarmă în legătură cu data de expirare a acestui proiect – fără o lege care să reglementeze regulile urbanistice, nu se pot elibera documentații de autorizare, ceea ce duce la un blocaj economic al orașului.

38929-pug.jpgPlanul Urbanistic General al Municipiului București a fost prelungit marți, în cadrul ședinței extraordinare a CGMB. Termenul de expirare era la data de 21 decembrie 2015, însă acesta a fost amânat până la 30 decembrie 2018. În eventualitatea expirării proiectului care reglementează regulile urbanistice, Capitala s-ar fi găsit într-un impas fără precedent: orice investiții și noi proiecte ar fi fost blocate, ceea ce s-ar fi reflectat în situația economică a orașului.

„Riscul de a bloca investițiile pentru modernizare de străzi, rețele de apă și canalizare sau de distribuție a agentului termic, căi de rulare a tramvaielor, extinderea metroului și, nu în ultimul rând, de a bloca investițiile bucureștenilor în proiecte imobiliare private reprezintă, pentru orice om responsabil, o situație excepțională”, punctează primarul general Răzvan Sava.

  • Planul Urbanistic General (PUG) constituie cadrul legal pentru realizarea programelor și acțiunilor de dezvoltare a orașului
  • PUG-ul cuprinde analiza, reglementările și Regulamentul Local de Urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unității de bază, atât din intravilan, cât și din extravilan

Actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 și prelungit ulterior alți cinci ani. În anul 2012, a fost lansat concursul de soluții pentru elaborarea PUG, iar în octombrie 2013, s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucureștiului. Cu o valoare de 35.225.000 lei (fără TVA) și un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea parcurgerea a trei etape. La aproape doi ani, deși ar fi trebuit să treacă deja la etapa 3, Bucureștiul se află tot în faza 1 de lucru, respectiv a evaluării situației actuale, din cauza lipsei de coordonare între Primăria Capitalei, primăriile de sector, deținătorii rețelelor de utilități și alte instituții ale statului.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

15 December 2015