Bucureştiul a preluat în acest an ultima poziţie în topul preţurilor la locuinţe, raportate la nivelul principalelor capitale din Europa Centrală şi de Est (ECE), după o scădere constantă a preţurilor de aproximativ 15% de la începutul anului şi până în iunie, potrivit unei analize realizate de Business Standard pe baza informaţiilor raportate de companiile de consultanţă imobiliară King Sturge, Colliers şi REAS.

Bucureştiul are cele mai ieftine locuinţe din regiuneÎn ciuda creşterilor de preţ survenite ca urmare a lansării programului guvernamental "Prima Casă", analiştii estimează că scăderile se vor menţine constante până la sfârşitul anului.

"Diferenţa între preţurile înregistrate în Bucureşti şi cele ale altor capitale europene se justifică prin decalajele semnificative la nivel de infrastructură.

În plus, majoritatea capitalelor listate sunt oraşe turistice, cu mare potenţial investiţional, şi nuclee de afaceri importante.

Scăderea preţurilor din Bucureşti era previzibilă, pentru că valorile de anul trecut se bazau pe cererea mare din partea investitorilor străini şi a speculatorilor locali, care au dispărut odată cu recesiunea", a menţionat George Ivan, senior residential consultant în cadrul DTZ Echinox.

El a mai spus că multe dintre apartamentele precontractate în 2007 şi 2008 nu sunt achitate integral nici în prezent, prin urmare, este posibil să asistăm la noi scăderi de preţuri.

"Faptul că noi înregistrăm scăderi puternice şi avem cele mai mici preţuri din regiune nu dovedeşte decât că România este mai puternic afectată de criză. Noi şi Bulgaria. Valul a trecut prin Europa de la Vest şi s-a revărsat aici.

După riscul de ţară, România se situează imediat după Rusia, cu cel mai înalt risc. Valoarea proprietăţilor este direct influenţată de situaţia economică şi socială. Noi ne împrumutăm, nu avem investiţii şi nici cerere.

Cred că preţul mediu real este chiar mai mic, acesta ajungând acum la circa 1.100 de euro/mp", a declarat pentru Business Standard Adrian Nicolescu, directorul departamentului de evaluare din cadrul CB Richard Ellis-Eurisko.

Praga este cel mai scump oraş din regiune. Preţul mediu al unui apartament nou din capitala cehă a ajuns la 2.222 de euro/mp. Dupã ce anul trecut preţul unei locuinţe noi a crescut cu aproximativ 10,5%, în primul trimestru al anului 2009 a scăzut cu 5,2%.

 

Sursa

30 July 2009