0-227-cotidianul.jpgModa caselor scumpe si spatioase a trecut, iar investitorii se orienteaza spre blocuri cu apartamente pentru clasa de mijloc, adica la preturi de 900-1.500 de euro pe metrul patrat construit. Sint cautate terenuri la preturi mai mici, care sa permita o recuperare cit mai rapida a investitiei. De aceea, atentia acestora se indreapta spre zonele mai putin cautate pina in prezent: sudul si estul Capitalei. Analistii apreciaza ca localitatile din apropierea Bucurestiului vor deveni interesante pentru marii jucatori de pe piata imobiliara. Se asteapta insa un usor declin al zonei de nord a Capitalei. „Pe langa terenurile din interiorul orasului, care au dimensiuni mai mici, dar pe care se pot ridica blocuri, mai sint in vedere zonele de sud si de est ale Capitalei, in cartiere precum Berceni sau Titan . Chiar si Drumul Taberei-Militari va mai ingloba proiecte noi, pe linga cele deja anuntate sau in curs de finalizare“, apreciaza Beatrice Dumitrascu, manager al companiei Eurisko.

Cartier in cartier

Blocurile noi care se ridica in apropierea cartierelor dinainte de 1989 vor constitui o concurenta directa pentru apartamentele vechi. „In ultimii doi ani, atentia investitorilor medii si mari s-a indreptat catre piata locuintelor pentru clasa de mijloc. In acest sens, in prezent sint anuntate sau deja au fost demarate proiecte in cartierele semicentrale ale Bucurestiului precum: Colentina, Drumul Taberei, Grozavesti, Titan,Vitan, Vacaresti, si altele. Majoritatea acestor locatii sint reprezentate de foste fabrici si intreprinderi de stat dezactivate si au fost alese de catre developeri datorita accesului rapid catre zona centrala a orasului si a loturilor mari de teren disponibile“, spune Claudia Dascalescu, consultant senior al DTZ Echinox.

Nord si sud

Zonele de sud si de est ale Capitalei vor atrage investitii consistente. Sudul a fost ocolit de marile proiecte pina in prezent, de aceea terenurile au preturi acesibile. „Deja se poate vorbi despre un interes din ce in ce mai sustinut pentru zona de sud, ca si pentru cea de est, in conditiile in care aici exista terenuri disponibile la un pret mai avantajos“, spune Irina Petrescu, managerul Departamentului vinzari rezidentiale al companiei Esop. Si Beatrice Dumitrascu apreciaza ca zonele de sud si de est vor creste. „In mod normal, se va investi pentru ca in aceste zone se afla concentrate spatii largi industriale vechi, care vor capata cu timpul o alta utilizare decit cea actuala“, apreciaza aceasta. Specialistii sint mai reticenti in ceea ce priveste nordul Bucurestiului. „E posibil sa apara in continuare investitii pe diferite segmente, deoarece zona de nord nu este inchisa din punctul de vedere al dezvoltarii. Amplitudinea investitiilor va fi strins corelata de puterea de suportabilitate a pietei“, spune Beatrice Dumitrascu.

„Este greu sa mai vorbim de investitii spectaculoase in zonele de nord clasice in conditiile in care terenurile disponibile de aici sint din ce in ce mai greu de gasit. Atentia investitorilor se indreapta spre zonele din nord in dezvoltare, ca Aviatiei sau Sisesti, unde in prezent se dezvolta o serie de proiecte pentru clasa medie plus, cu preturi cuprinse intre 1.200 si 1.600 de euro/mp“, spune Irina Petrescu.

  • Comuna atrage

In localitatile din apropierea Capitalei se vor ridica noi cartiere. „Localitatile aflate in imediata apropiere a soselei de centura a Bucurestiului, precum comunele Tunari, Corbeanca, Stefanesti, Otopeni, Popesti-Leordeni, 1 Decembrie, Domnesti, Rosu, Fundeni, Chitila, sint atractive intrucit sint preconizate investitii pentru a inlesni accesul rapid catre centrul orasului. In aceste zone, preturile sint mai atractive, ele fiind locatii interesante atit pentru ansambluri de vile, cit si pentru blocurile noi“, spune Irina Petrescu.

Sursa

4 March 2007