Arhitectural, Budapesta este un tur de forţă prin Imperiul Habsburgic, dar ştie să te îmbie şi cu cele mai savuroase prăjituri cremoase, cu frumoasele cafenele şi cu o baie de aburi la somptuoasele băi termale Gellért. Dincolo de măreţia Palatului Regal şi Operei de Stat, oraşul iubeşte petrecerile şi evenimentele culturale parcă nu mai contenesc pe malul Dunării şi pe bulevarde.

Chain BridgeReperele-cheie sunt din Cartierul Castelului (Castle District) care găzduieşte Biserica gotică Matthias şi graţiosul Palat Regal. Oaza de verdeaţă - City Park se întinde până la Piaţa Eroilor, renumită pentru picturi şi fresce. Atunci când obiectivele turistice devin obositoare, ai posibilitatea de a te revigora în băile termale cele cu influenţe turceşti (Rudas) turc sau în radioasele băi Gellert.

„Pentru fotografii spectaculoase alege cel mai înalt punct János-hegy (Dealul Ioan) unde există un turn de 529 m. Într-o zi senină vei vedea chiar şi Munţii Tatra. Cel mai eficient mijloc de a ajunge aici este telescaunul. Următorul punct de oprire este Citadella (Cetatea) pe Dealul Gellért. Autobuzul asigură transportul până în apropiere, după care trebuie să faci o excursie pe jos, dar merită efortul pentru că aici vei găsi şi Statuia Libertăţii. Dealul Castelului este, desigur, un punct de vedere excelent pentru fotografii atât din faţa castelului, cât şi din faţa Bastionului Pescarilor" spune Teodor Călimănescu, manager Europa Travel.

Unde mergem la cumpărături

Doar pe Vaci utca vei găsi buticuri care au de vânzare mănuşi de piele lucrate manual, dantelă Halas şi porţelan Herend. Magazinele de antichităţi şi galeriile se află pe Falk Miksa utca în apropierea Parlamentului neo-gotic. În Piaţa Mare vei găsi fructe proaspete şi boia de ardei, salam şi pateu, iar cele mai bune vinuri din Ungaria sunt lângă Cartierul Cetăţii.

Viaţa de noapte şi divertisment

Petrecerile sunt principala preocupare a tinerilor care iau cu asalt kertek-urile (grădinile-bar) şi saloanele plutitoare de pe Insula Hajógyári la prima licărire a verii. Unul din cluburile cele mai populare din Ungaria este A38, un vapor care se plimbă de-a lungul Dunării şi este împânzit de concerte live şi DJ-i renumiţi. Turiştii boemi pot alege relaxarea în Districtul evreiesc, iar muzica de operă, baletul clasic sunt surprinzător de ieftine la somptuoasa Operă Maghiară.

Restaurante şi delicii culturale

Nici o vizită nu este completă fără devora ciocolata Esterházy la Gerbeaud - faimoasa cafenea cu numeroase candelabre şi un decor opulent. Trebuie să te pregăteşti pentru un festin cu gulaş şi supă de crap cremoasă în Pesta Centrală sau urmează cursul Dunării pentru a ajunge la restaurantele italiene japoneze sau la unul dintre restaurantele plutitoare. În Cartierul Castelului, restaurantul Alabárdos se serveşte pateu cremos şi bibilici cu boia de ardei.

„Budapesta, pe bună dreptate, a fost numită capitala spa a lumii. Bazinele cu apă termală Király au diferite grade de creştere a temperaturilor. Apele sunt considerate a fi sănătoase în special pentru bolile degenerative ale articulaţiilor, artrită cronică, deformări ale coloanei vertebrale vertebrale, nevralgii şi deficit de calciu. La Rudas, pe lângă apele termale, există şi un complex de fizioterapie care oferă servicii zilnic. Aici vei găsi izvoare cu apă care conţine calciu, magneziu, hidrogen, carbon." explică Mircea Vlaud, preşedintre Prestige Tours.

Apele de la Gellért au calităţi similare, ca cele de la Király şi Rudas, în plus aici există şi inhalatorium pentru tratarea astmului bronşic. Széchanyi este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru imaginile cu bărbaţi care joacă şah în piscină. Apele sunt recomandate pentru tratarea sistemului osos, dar sunt indicate şi pentru băut, având rol în detoxifierea organismului. Singura peşteră spa din Europa este Miskolc-Tapolca Cave Spa unde se înregistrează 30°C. Oferă hidroterapie, masaj medicinal şi revigorant, spaţii de recreere.

AFLĂ de ce costă mai mult proprietăţile din Buda faţă de cele din Pesta


Oferta de vacanţă

Circuit, Hotel 3*
- De la 220 Euro/pers.
- Transport cu autocarul, 8 nopţi cazare cu mic dejun
- Itinerariu: Praga - Karlovy Vary- Dresda - Viena - Brno - Bratislava - Budapesta
- Detalii pe: www.europatravel.ro


City break Budapesta, Best Western Hungaria 4*
- De la 225 Euro/pers.
- Transport cu avionul, 3 nopţi cazare cu mic dejun
- Detalii pe www.ghidhoteluri.ro

20 August 2011