Depozitele bancare sunt o alegere sigură, în timp ce investiţiile pe bursă pot fi varianta bănoasă. Primele zece companii străine listate la BVB au adus investitorilor care au pariat pe ele venituri de până la 5,5 ori mai mari decât dacă şi-ar fi depus banii în bancă. Pentru cei interesaţi să încerce acest gen de plasament, perspectivele se arată optimiste şi pentru următorul an.

34838-rvza.jpgDepozitele asigură venituri sigure dar mici, pentru clienţii care preferă certitudinea viitorului. Pentru aceia care sunt dispuşi să rişte însă, depozitele bancare se pot dovedi a fi chiar păguboase în comparaţie cu veniturile pe care le pot aduce marile companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Potrivit indicilor din primul semerstru al acestui an, cei care îşi asumă riscul şi investesc pe bursă pot obţine venituri de cel puţin trei ori mai mari decât ar încasa în urma unui depozit întocmai pe aceeaşi perioadă.

„Clienţii care ar fi format un portofoliu cu participaţii egale la primele 10 acţiuni internaţionale listate în segmentul ATS al Bursei de Valori Bucureşti ar fi acumulat un ranament brut de 11,40%. Acest lucru indică o performanţă mai bună faţă de randamentele aduse de indicii globali S&P 500 +7,5%, Dow +2,9%, DAX +0,5% sau Nasdaq100 +11,1%”, spune Bogdan Gherghe, analist Tradeville.

Apple, Microsoft şi Google sunt în topul celor mai profitabile pentru traderi

Pentru ca lucrurile să fie elocvente, clienţii care au plasat banii în depozite, în această perioadă ar fi obţinut în medie un randament brut estimat la 2%, deci bursa le-ar fi asigurat un venit de 5,5 ori mai mare. Iar estimările sunt optimiste şi pentru perioada care urmează. Companiile cu cele mai mari randamente în această perioadă sunt Facebook, care conduce detaşat cu un procent de 37,1%. Urmează Intel, cu un randament de 31,9%, Apple cu 25% şi Microsoft, cu 17,5%. Google este o altă alegere profitabilă, fiind compania cu a doua cea mai importantă creştere a afacerilor din primele şase luni ale acestui an: peste 20%, până la 60,8 miliarde dolari.

„În perspectiva următoarelor 12 luni, randamentele potenţiale brute poate varia între 2% şi 16,4%, Astfel, un portofoliu cu ponderi egale pe cele zece companii străine listate la BVB ar putea aduce un câştig de 11,7%”, continuă Bogdan Gherghe.

Pentru cei care nu nimeresc însă doar numele norocoase, bursa poate deveni păguboasă. Acest lucru este resimţit acum de clienţii care au ales să investească în SAP şi Bank of America. Aceste două companii au marca scăderi de 3,9%, respectiv de 0,45%. Cu toate acestea, şi ele fac parte din grupul celor zece companii care chiar şi aşa au o performanţă medie peste cea a pieţei.

CITEŞTE ŞI: Băncile, pe timp de criză: prieten sau duşman?


12 August 2014