0-331-phpthumb.jpgIn prezent, in interiorul primului inel de circulatie din Bucuresti nu se mai poate realiza aproape nicio dezvoltare imobiliara. In plus, desi sunt investitori interesati sa dezvolte chiar si pe verticala, proiecte de 25-30 etaje, nu exista structura necesara care sa permita constructii atat de inalte"

  • Diana Olteanu, arhitect-sef adjunct al Primariei Generale a Municipiului Bucurestii

    In cativa ani, centrul de afaceri al Capitalei se va muta dinspre Piata Unirii spre nordul orasului, previzioneaza specialistii pietei imobiliare. "Cele mai multe investitii de cladiri de afaceri se concentreaza in zona nordica a Bucurestiului. La acestea se adauga multe alte proiecte, deja aprobate", a declarat ieri Diana Olteanu, arhitectul-sef adjunct al Capitalei, in cadrul unui seminar pe teme imobiliare organizat de Ziarul Financiar. Nu numai investitorii care activeaza pe segmentul cladirilor de birouri au optat pentru nordul orasului. In ciuda preturilor ridicate, de peste 1.500 euro/mp, nordul este preferat si pentru dezvoltarea de centre comerciale. Semnalul, care va atrage si alte investitii in spatii comerciale, l-a dat centrul Baneasa Shopping Center.

    Click here to find out more!

    "Vor mai creste si alte zone de retail in nordul orasului", este de parere Stefan Gheorghiu, directorul general pentru Romania al fondului austriac de investitii Europolis Real Estate Asset Management. El a explicat ca ritmul alert de dezvoltare a acestei parti a Capitalei nu este intamplator.

    "Nordul intotdeauna a fost cu un pas inaintea restului orasului", spune Gheorghiu. De ce este la moda nordul? Bogdan Suditu, consilier in cadrul Ministerului Transporturilor, este de parere ca vecinatatea padurii Baneasa si salba de lacuri au avut un cuvant de spus, ca si prezenta celor doua aeroporturi. De altfel, toti premierii Romaniei de dupa 1859 au locuit tot in nord, pornind dinspre Piata Unirii, a adaugat el.

    Nu in ultimul rand, si investitiile in locuinte vor continua sa se faca in aceasta parte a orasului, chiar daca majoritatea proiectelor se adreseaza populatiei cu venituri peste medie. Cu toate ca nordul cunoaste in acest moment cea mai intensa dezvoltare, specialistii atrag atentia asupra modului in care s-a construit. "Dezvoltarea s-a facut haotic, iar terenurile au fost ocupate in mod fragmentat. Investitorii si-au demarat planurile inainte de a fi asigurata infrastructura zonei", au spus specialistii prezenti la seminar. Aceeasi problema si cu infrastructura scolara, slab reprezentata in nordul orasului. Arhitectul-sef adjunct al Capitalei crede ca problema retelelor de drumuri se va rezolva in 5-10 ani, la nivelul intregului oras. Cu toate aceste schimbari pe harta orasului, mai raman si zone care nu vor cunoaste modificari. "Centrul vechi va ramane, pentru ca are valoare culturala", a spus arhitectul Diana Olteanu. Potrivit arhitectului-sef adjunct al Capitalei, singurele zone in care se mai pot dezvolta in acest moment proiecte imobiliare sunt situate in afara inelului median al orasului.

  • Sursa

    4 April 2007