Cu doar două săptămâni rămase până la Crăciun, toată lumea își pregătește casele de sărbătoare. Inclusiv cei de la Casa Albă, unde montarea decorațiunilor reprezintă o tradiție așteptată cu la fel de mult interes ca și Crăciunul în sine. Desigur, în fiecare an există comparațiile cu anul trecut. În 2017 însă, comparațiile sunt cu atât mai interesante cu cât noul președinte, Donald Trump, pierde constant din simpatia americanilor. În acest context, vă prezentăm o comparație între decorațiunile de Crăciun pregătite de Melania Trump anul acesta, și cele pregătite de Michele Obama anul trecut. 

Decorațiunile de Crăciun de la Casa Albă duc ideea de festiv la un nivel la care cei mai mulți dintre noi nici măcar nu îndrăznesc să viseze. Fiecare an se adaugă unei tradiții vechi de două secole, care pare să fi devenit tot mai frumoasă, odată cu trecerea timpului. Istoria Crăciunului de la Casa Albă a început odată cu președintele John Adams și soția lui, Abigail, care au ținut prima petrecere de Crăciun de la Casa Albă, în anul 1800, potrivit White House Historical Association. Dar abia președintele Benjamin Harrison a introdus brazii de crăciun în decorul de la Casa Albă, în anul 1889. Primele lumini electrice au apărut în brazii de la Casa Albă în anul1894. Apoi Dwight Eisenhower a montat un număr de 27 de brazi în Casa Albă, ceea ce a setat un record care a rezistat până la Bill Clinton, în 1997 , când în Casa Albă au fost montați 36 de brazi. Dar indiferent de numărul brazilor sau de președintele ales, Crăciunul la Casa Albă este plin de spirit de sărbătoare. Nu face excepție nici primul Crăciun oficial al familiei Trump.

Decorațiunile alese de Melania Trump sunt strălucitoare și elegante, cu o puternică notă clasică. Tema acestui an a fost ”Onorarea tradițiilor trecute”, pentru a marca cei 200 de ani de sărbătorire a Crăciunului la Casa Albă. Familia Trump a inclus și un tribut soldaților și familiilor acestora, o cameră dedicată operei Spărgătorul de Nuci – prima temă a petrecerilor de Crăciun de la Casa Albă, o cameră dedicată dulciurilor de Crăciun, o cameră cu tema mesei de Crcăiun și multe altele.  

Așa arată Marele Foaier:

 41826-marele_foaier_trump.jpg

Aceasta este tradiționala Casa Albă făcută din turtă dulce – 136 de kilograme de turtă dulce, mai precis:

 41827-casa_turta_dulce_trump.jpg

Aceasta este Camera de Est, cea cu tema nașterii lui Iisus:

 41831-nastere_isus_trump.jpg

Ideea principală a decorațiunilor pare să fie atingerea esteticului folosind o minimă variațiune de culori și o mulțime de lumini albe, ceea ce este exact opusul a ceea ce a pregătit familia Obama, anul trecut. Tema anului trecut a fost „Darul Sărbătorilor”. Sau folosit atunci 65.000 de ornamente, 63 de brazi de crăciun și multe culori. Nu au lipsit nici măcar replicile celor doi câini ai familiei:

41828-catei_obama.jpg 

Iată și Marele Foaier, în versiunea din 2016:

 41829-foaier_obama.jpg

Și tradiționala Casă Albă din turtă dulce:

41830-turta_dulce_obama.jpg

Și scena nașterii lui Iisus:

 41831-nastere_isus_trump.jpg

 

 

 

 

Acestea fiind spuse, America se pregătește de sărbătoare în stil mare. Poate că unii preferă culoarea adusă de familia Obama, alții stilul clasic al familiei Trump, dar până la urmă, ambele variante aduc fericire și spirit de sărbătoare, și asta este tot ce contează.

 

9 December 2017