Primăriile sunt așteptate să își ridice banii dedicați Programului Național de Cadastru și Publicitate 2016. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a stabilit deja sumele care pot fi plătite fiecărei comunități, iar din momentul în care autoritățile încep cadastrarea, locuitorii sunt obligați să permită accesul pe proprietate și să colaboreze.

40673-cadastru_gratuit.jpgAnul acesta, fiecare comună, oraș, municipiu poate primi un total de maximum 135.000 de lei – deci aproximativ 30.000 de euro, pentru a face cadastrul gratuit al proprietăților din aria teritorială. Fiecare persoană fizică sau juridică autorizată să execute lucrări de cadastru va avea la dispoziție o aplicație informatică gratuită prin care se vor genera documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. De cealaltă parte, cetățenii au obligația de a participa activ la operațiunea de cadastru. 

În prima etapă a programului, vor exista acțiuni de informare a locuitorilor, făcute cu ajutorul administrației publice locale. Astfel, localnicii sunt înștiințați că trebuie să permită accesul specialiștilor pentru a executa măsurătorile, că trebuie să prezinte actele juridice referitoare la imobile, să participe activ la identificarea limitelor imobilelor împreună cu echipele specializare, precum să și verifice informațiile privitoare la imobilele pe care le dețin, în momentul în care sunt publicate documentele tehnice cadastrale”, au explicat pentru IMOPEDIA.ro surse din cadrul ANCPI. 

Dacă proprietarii care nu cooperează cu autoritățile, cadastrarea se va desfășura și fără voia lor 

Dacă localnicii nu pot sau nu vor să coopereze cu autoritățile, întregul proces se va petrece în lipsa acestora. Specialiștii vor face măsurătorile cu ajutorul reprezentanților Primăriei. În cazul în care întregul proces se desfășoară în parametri optim, durata totală a înregistrării în sistem poate fi de 12 luni. În caz contrar, aceasta poaate ajunge și la 18 luni. În oricecaz, beneficiile acestui program se vor resimți puternic pe piața imobiliară.

Prin programul Național de Cadastru și Carte Funciară se vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor, respectiv toate terenurile și clădirile din România. În urma acestui program se așteaptă revitalizarea pieței imobiliare din România, dezvoltarea creditului agricol, precum și a celui ipotecare. Programul este finanțat în principal din fondurile ANCPI și din fonduri europene dar autoritățile locale pot contribui cu fonduri, dacă doresc acest lucru”, explică surse din ANCPI.

Conform ghidului de desfășurare, fiecare localitate trebuie să plătească din fonduri proprii lucrările, pentru ca toate chestuielile să fie decontate de către ANCPI după recepția lucrării și deschiderea cărților funciare și intabularea imobilelor. În data de 1 august 2016, 8,95 milioane de imobile sunt gestionare de sistemul informatic integrat de cadastru, reprezentând un total de 22% din cele 40 de milioane de imobile, cât este aproximat că există în România. Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 a fost instituit prin intermediul Legii cadastrului și publicității imobiliare nr. 7/1996 și ulterior a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr 294/2015, act normativ apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai. Primele lucrări efective de cadastrare au început la finalul anului 2015 și s-au desfășurat în 63 de localități.

CITEȘTE ȘI:

2 August 2016