Cadastrarea României este unul dintre cele mai ample proiecte ale momentului. Problemele pe care le implică acest demers sunt atât de multe, încât este greu de crezut că programul va fi demarat în curând. Totuşi, oficialii statului lucrează permanent la acest proiect, despre care se estimează că ar trebui să coste între 1,5 şi 2 miliarde euro.

23396-cadastru-general-romania-parteneriat-public-pri.jpgCadastrarea României s-a transformat într-o prioritate de grad zero, în acest moment. Potrivit autorităţilor, este o problemă chiar mai dificilă decât criza economică. Totuşi, cele două aspecte au un punct comun: includ atât de multe necunoscute, încât nu se pot face previziuni pe marginea lor.

„Lipsa cadastrului agricol şi a celui pe proprietate reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă România la ora actuală. Cadastrarea la nivelul României costă între 1,5 şi 2 miliarde euro, dar cea mai mare problemă pentru realizarea cadastrării la nivel naţional rămâne neconcordanţa dintre parcelă şi document. Măsurarea terenurilor este cea mai costisitoare, iar identificarea juridică a proprietăţii este lucrul cel mai dificil de realizat”, a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos.

Guvernul a votat un memorandum pentru aprobarea unui proiect de parteneriat public-privat privind înregistrarea sistematică a imobilelor situate pe teritoriul României. În urmă cu câteva luni, chiar se anunţau discuţii serioase cu o companie interesată să facă acest lucru. Negocierile nu par să fi evoluat, dar s-a confirmat că sunt încă discuţii între cele două părţi. Între timp, se pregăteşte şi un plan de rezervă.

„Dacă proiectul realizat în parteneriat public-privat nu va oferi o soluţie, noi pregătim la Ministerul Agriculturii o măsură similară cu 322 din PNDR (n.r. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) privind dezvoltarea satelor, care să poată oferi fonduri europene nerambursabile sută la sută pentru cadastrarea fiecărei suprafeţe agricole din Români”, a arătat Barna.

În teorie, programul este dorit şi încurajat atât de Ministerul Dezvoltării Regionale, cât şi de Comisia Europeană. În practică însă, apar problemele: fondurile pe care ministerul le are la dispoziţie sunt infime faţă de nevoia existentă. Mai ales că iţele imobiliare sunt mai încurcate decât se aşteptau oficialii noştri.

CITEŞTE ŞI: Dicţionar de birocraţie: cum pune statul piedici celor care vor să facă tranzacţii imobiliare?

 

13 February 2012