Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Cadastru gratuit pentru 1.000.000 de proprietăţi

Publicat: | Sursa: Evenimentul Zilei | Numar afişări: 2648

Sute de mii de români din mediul rural îşi vor vedea, în următorii doi ani, proprietăţile înscrise în Cadastrul General, pe banii statului.

sursa: evz.roDoar aproximativ 20% dintre imobilele şi terenurile intravilane sau agricole din mediul rural sunt intabulate şi înscrise în Cadastrul General. Aşa arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), ai cărei oficiali susţin că toate proprietăţile vor intra în legalitate până în 2020.

Iar situaţia se va îmbunătăţi chiar din următorii doi ani, când sute de mii de români din 15 judeţe îşi vor primi actele întocmite pe banii statului pentru pro prie tăţile (peste un milion la număr) pe care le deţin în 80 de comune.

Terenuri măsurate cu ruleta

Specialiştii ANCPI au început deja măsurătorile cadastrale în 19 localităţi din 13 judeţe, primele extrase din cartea funciară urmând să fie eliberate în perioada septembrie-octombrie.

"Am ales aceste localităţi pentru a vedea ce probleme întâmpinăm în timpul realizării cadastrului gratuit al comunelor şi pentru a găsi soluţii care să fie implementate apoi la nivel naţional. Spre exemplu, o parte din aceste comune sunt din judeţe din Moldova, acolo unde înregistrarea proprietăţii se făcea după numele proprietarului, iar o parte din zona Transilvaniei, acolo unde proprietatea este înregistrată după suprafaţă", a explicat Mihai Busuioc, preşedintele ANCPI.

Mai grav este însă faptul că o parte dintre proprietăţile cadastrate şi intabulate în mediul rural au fost măsurate de proprietari cu ruleta. "Eu am măsurat cu ruleta. E drept că la terenul agricol am tras un pic de ruletă, iar la casă... la fel. Ştiţi cum este, ruleta nu stă fixă. Am măsurat şi cu compasul, dar aşa era atunci. E bine că se fac măsurători, aşa nu vor mai exista certuri între vecini", a explicat unul dintre proprietarii din comuna dâmboviţeană Vulcan Băi, localitate în care a debutat proiectul ANCPI.

O altă problemă este aceea că, în multe cazuri, pe acelaşi teren au fost eliberate mai multe titluri de proprietate. Din acest motiv, după ce, în baza măsurătorilor, specialiştii ANCPI vor începe să pună ordine în documente, autorităţile locale vor fi obligate să înfiinţeze comisii care să stabilească cine este proprietarul de drept al parcelei cu probleme. "Terţii, care deţin totuşi titluri de proprietate valide, vor primi teren echivalent în altă parte", a explicat preşedintele ANCPI.

Acesta a precizat că este important ca oamenii să ştie că nu vor trebui să plătească niciun leu din buzunarele proprii pentru "le galizarea" proprietăţilor. Statul va trebui să ramburseze însă Băncii Mondiale împrumutul de 47,7 milioane de euro, alocate proiectului.


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video