Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Cadastru gratuit, pentru 2.300 de localități din România, anul acesta

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4641

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a anunțat că anul acesta va finanța cadastrul gratuit pentru mii de localități și milioane de imobile. Vestea a fost așteptată cu înfrigurare atât de autoritățile locală, cât și de către proprietari, dintre care mulți ori nu își permiteau, ori nu știau de unde să înceapă un asemenea demers. Sumele au fost deja alocate primăriilor, iar ele vor expira la sfârșitul anului viitor. Banii care nu sunt folosiți, se întorc la ANCPI.

cadastruÎn cifre, finanțarea cadastrului în anul 2017 arată încurajator:

  • Bugetul alocat este de 442.350.000 de lei
  • Bugetul ar trebui să acopere maximum 7.372.500 de imobile
  • 2.340 localități participă la acest proiect.

Interesul primăriile este indiscutabil: aproape 80% dintre primăriile eligibile au semnat, până în ultima zi a lunii iulie, contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023. Fiecare localitate primește 150.000 de lei, în creștere față de totalul de 135.000 de lei, care era suma alocată anul trecut. O altă schimbare apărută anul acesta este modul în care se alocă banii primăriilor.

Începând din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului viitor. Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică va fi organizată de Unități Administrativ Teritoriale (UAT). iar plățile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan și, prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară de pe raza județului în care se află”, arată oficialii ANCPI. 

Există însă o ordine în modul în care se fac lucrările de cadastru, iar aceasta este dată chiar de lege. Astfel, primăriile sunt obligate să selecteze cu prioritate zonele care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național, precum și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Obiectivul principal al proiectului este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor”, continuă oficialii ANCPI.

În prezent, situația lucrărilor de înregistrare sistematică, la nivel național, este următoarea:

  • lucrări finalizate la nivel de Unități Administrativ Teritoriale - 26;
  • lucrări în derulare la nivel de Unități Administrativ Teritoriale -195;
  • lucrări finalizate la nivel de sector cadastral - 981 de sectoare cadastrale din 416 de UAT-uri;
  • lucrări în derulare la nivel de sector cadastral - 984 de sectoare cadastrale din 281 de UAT-uri.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video