Angajaţii Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au intrat, de ieri, în grevă spontană: nu primesc şi nu eliberează acte legate de proprietate, blocând piaţa imobiliară. Românii nu-şi mai pot înscrie casele în evidenţele cadastrale şi, prin urmare, nu le mai pot vinde, iar în cazul în care şi-au achiziţionat o locuinţă, nu-şi pot înregistra dreptul de proprietate.

În plus, şi aceia care vor vrea săşi radieze un drept de proprietate sau să treacă un teren din extravilan în intravilan vor trebui să aştepte până când angajaţii de la oficiile Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) vor redeschide ghişeele, închise începând de ieri.


Pe scurt, mizând pe faptul că nu vor fi sancţionaţi, aceştia din urmă au blocat piaţa imobiliară recurgând la o grevă spontană, după modelul protestului declanşat de magistraţi în toamna anului trecut.

Urmarea: între orele 8.00 şi 14.30, la Cadastru nu se mai lucrează cu publicul pentru o perioadă nedeterminată, protestatarii acuzând tăierea abuzivă a salariilor.

Grevă nesancţionată

Nu este o grevă conform legii, ci o încetare spontană a activităţii, pe termen nelimitat. Cine vrea munceşte, cine nu, nu. Sunt blocate toate activităţile legate de înregistrarea proprietăţilor, i poteci, somaţii şi altele. (...) Nu ne pot băga pe toţi în comisii disciplinare sau să ne dea afară, de unde să ia alţi specialişti?", a anunţat, ieri, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Florin Bălănescu.

Acesta se aşteaptă ca astăzi să fie în grevă angajaţii din toată ţara, în total aproximativ 3.600 de funcţionari. Deşi - după cum au explicat oficialii ANCPI - protestatarii ar putea risca sancţiuni disciplinare abia la finalul anchetei interne declanşate ieri, greva lor a stârnit nemulţumirea Uniunii Notarilor Publici din România.




Sursa

13 April 2010