"In Romania criza imobiliara a inceput in primele luni ale lui 2008, pe cand criza economica generala a inceput abia in toamna lui 2008. La iesirea din criza, piata imobiliara se va comporta cu totul altfel, mai precis invers.

Criza de pe piata imobiliara se va apropia de sfarsit abia la 6 luni dupa ce criza economica generala se va fi terminat", a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Unele firme de consultanta imobiliara estimeaza ca preturile apartamentelor vor mai scadea cu 25-30% pana la sfarsitul lui 2011.

Un astfel de scenariu este perfect posibil. Sa nu uitam faptul ca micsorarea salariilor bugetarilor si marirea cotei de TVA la 24% a lasat in piata mai putini bani utilizabili pentru tranzactii imobiliare.

Pe de alta parte, piata imobiliara este ceea ce se numeste "lagging indicator", un indicator care este decalat din punctul de vedere al crizei fata de criza economica generala.

In Romania criza imobiliara a inceput in primele luni ale lui 2008, pe cand criza economica generala a inceput abia in toamna lui 2008.

La iesirea din criza, piata imobiliara se va comporta cu totul altfel, mai precis invers.

Criza de pe piata imobiliara se va apropia de sfarsit abia la 6 luni dupa ce criza economica generala se va fi terminat.

Niels Schnecker a declarat ca economia isi va reveni dupa ce piata imobiliara va cadea cu 60%.

Este un scenariu catastrofic. Nu cred ca se va putea intampla asa ceva. Sa facem un mic calcul.

In zonele periferice ale marilor orase s-a ajuns la aproximativ 900-1000 euro/mp, pret de vanzare pentru imobilele vechi.

O scadere cu 60% ar insemna ca am ajunge la un nivel de 400 euro.

Dupa parerea mea, este imposibil pentru ca ar scadea sub pretul de inlocuire al imobilelor respective.

Sursa

13 August 2010