Aproape 6000 de familii cu venituri reduse din Sectorul 1 beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece. Cele mai multe dintre cereri au fost depuse de persoane care vor să îşi încălzească locuinţa cu energie termică, dar subvenţia se aplică şi celor care vor să folosească gaze, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.

22919-bani-caldura-subventie.jpgDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 a primit un total de aproximativ 6.000 de cereri prin care se solicita acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze, lemne şi energie termică. Doar 65 dintre acestea au fost respinse, pe motiv că nu au fost îndeplinite condiţiile legale de acordare.

  • Astfel, până în prezent s-au aprobat aproximativ 2.900 cereri pentru acordarea ajutorului în vederea încălzirii locuinţei cu energie termică
  • Aproximativ 2.150 de cereri pentru încălzirea cu gaze naturale
  • şi puţin peste 900 de cereri pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri

Ajutoarele sociale sunt pentru cei care nu au maşini, terenuri mari sau anumite conturi în bancă

Acest tip de ajutor pentru încălzirea locuinţei se acordă, pentru perioada noiembrie 2011-martie 2012, pe bază de cerere/declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.

  • Pentru acordarea ajutorului cu energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure.
  • Pentru acordarea ajutorului cu gaze naturale, precum şi cel cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 lei atât în cazul familiilor cât şi în cazul persoanei singure.

Există însă şi alte criterii care îi pot descalifica pe solicitanţi.

  • Ajutoarele de încălzire nu se acordă persoanelor sau familiilor care deţin alte proprietăţi în afara locuinţei de domiciliu
  • De asemenea, nu sunt acceptaţi cei care au o curte care depăşeşte 1.000 mp în oraşe sau 2.000 mp în sate
  • Sunt respinşi şi cei care au mijloace de transport (maşini, motociclete, motorete, scutere)
  • Depozitele bancare de peste 3.000 lei sunt de asemenea criteriu de eliminare

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie, după caz, al persoanei singure, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent.

CITEŞTE ŞI Bucureştiul riscă să rămână fără căldură. Ce face Oprescu să evite acest lucru?


11 January 2012