Calea Călăraşilor este una dintre cele mai tentante şi discrete zone din Capitală. Întotdeauna s-a adresat elitei, dar acum, în vremuri de criză, când preţurile au scăzut cu până la jumătate faţă de anii trecuţi, a devenit mult mai accesibilă. Aşa se face că mulţi dintre clienţii care în 2007 îşi permiteau doar o garsonieră în zonă, acum pot să cumpere cu aceiaşi bani chiar şi un apartament cu trei camere.

    22179-calea_calarasilor.jpgCalea Călăraşilor are toate avantajele pe care un client le caută la un apartament: blocuri construite după 1990, situate în inima oraşului, cu acces facil la orice mijloc de transport în comun. Există în apropiere şcoli, grădiniţe, licee, pieţe, supermarketuri, malluri. Cu alte cuvinte, este o zonă completă. Desigur, pentru mulţi, exact aceste calităţi o fac inaccesibilă. Preţurile practicate acolo sunt şi acum, după câţiva ani de criză, prea mari pentru o bună parte dintre potenţialii clienţi.

    Preţurile au scăzut anul acesta, comparativ cu anul trecut. În procente, vorbim despre un maximum 10%. La nivel de preţuri, un apartament cu trei camere, de exemplu, se vinde cu 105-110.000 euro, de la 130.000, cu cât se vindea în 2010.", arată Cristi Stanciu, consilier imobiliar Imoprest.  

    Apartamentele s-au ieftinit cu până la jumătate faţă de anii dinaintea crizei

    Raportată la anii de dinainte de criză, scăderea este însă mult mai mare. Specialiştii din piaţă vorbesc de până la 50% din preţurile solicitate în 2007-2008.

    „Atunci, apartamentele cu trei camere se tranzacţionau cu peste 200.000 euro. Cele cu două camere aveau preţuri cuprinse între 150 și 160.000 euro, iar garsonierele se tranzacţionau cu 110-120.000, chiar 130.000 euro. Este vorba despre preţurile cerute în cazul blocurilor construite stradal, monolit. Acum, totul se vinde la jumătate", continuă reprezentantul Imoprest.

    Totuşi, proprietarilor le este în general dificil să se acomodeze cu această schimbare şi nu sunt dispuşi să vândă la preţul cerut de clienţi. Acest lucru este valabil cu atât mai mult în cazul celor care au cumpărat apartamente în anii de vârf, cu preţuri despre care acum nu au nicio certitudine că le vor recupera vreodată.

    Mulţi dintre proprietari încă trăiesc cu nostalgia preţurilor din anii trecuţi, înainte de criză. Mulţi preferă să închirieze decât să vândă. Cei care vând totuşi, sunt presaţi de anumite motive. Ori au nevoie de bani, ori vor să se mute de la două la trei camere, ori invers, de la trei la două camere. Sunt proprietari care au nevoie de bani în momentul acesta şi sunt nevoiţi să vândă la preţul de piaţă, pentru că altfel nu reușesc.", spune Cristi Stanciu.

    Clienţii preferă să plătească mai mult cu 5-7% pentru o calitate mai bună a blocului

    Pe cât de determinaţi sunt proprietarii din zonă, pe atât de hotărâţi sunt clienţii să obţină cel mai bun preţ. Ei profită de vremurile dificile pe care le traversăm, din punct de vedere imobiliar, şi aleg doar ce este cel mai bun. Mulţi caută blocurile monolit, pentru că sunt construcţii mai solide, nu plăci de beton. Asta înseamnă izolare termică şi fonică mai bună, dar şi o rezistenţă mai mare la cutremure. Dat fiind acest lucru, şi acum există interes pentru apartamentele din zonă.

    Clienţii care caută astfel de apartamente, nu se prea reorientează. Clienţii de bulevard principal rămân clienţi de bulevard principal. Ei aşteaptă până apar oferte. O ofertă poate să apară şi într-o zi, în trei sau şapte zile, e relativ.", completează Claudiu Bodolan, reprezentant Interpartes Active Services.

    Astfel, blocurile monolit sunt şi ceva mai scumpe decât cele cu plăci. Specialiştii care cunosc zona vorbesc despre o diferenţă de cinci-şapte procente. Oricum, clienţii acestei zone nu se cramponează de aceste diferenţe. Mulţi dintre ei chiar plătesc cu banii jos, poate chiar jumătate din totalul tranzacţiilor se desfăşoară astfel, spun agenţii imobiliari din zonă. În general, sunt clienţi tineri, cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani, care au venituri de cel puţin 1.500 euro/lună.

    Cei mai mulţi clienţi îşi caută un loc bun în care să locuiască. Rareori, pe Calea Călăraşilor, apar clienţi care să cumpere ca investiţie. Sunt oameni care vin să cumpere pentru că simt oportunitatea. Clienţi care, cu banii pe care îi dau acum pe trei camere, puteau să cumpere înainte de criză doar o garsonieră", arată oficialul Imoprest.

    La fel cum au scăzut preţurile de vânzare, au scăzut şi chiriile în zonă.

    • Garsonierele se închiriază acum cu aproximativ 300 euro/lună
    • Apartamentele cu două camere se închiriază cu circa 400 euro/lună
    • Locuinţele cu trei camere au o chirie de aproximativ 500 euro/lună

    Dacă în anii trecuţi, piaţa chiriilor nu era una dintre cele mai active în zonă, acest lucru s-a schimbat în ultima perioadă. Odată ce zona a început să se dezvolte la nivel de clădiri de birouri, au apărut şi clienţii de chirie. Cât despre casele din zonă, care sunt adesea vechi sau foarte vechi, acestea se tranzacţionează în special pentru terenul pe care sunt aşezate. Cei mai mulţi dintre clienţi ajung să dărâme casa şi să construiască ceva nou. Preţul mediu pentru achiziţia unei astfel de proprietăţi este de aproximativ 600 euro/mp.

    CITEȘTE ȘI: Cartierul Unirea - construit pentru elita comunistă, folosit de elita modernă


    24 November 2011