Clădirile office fără chiriaşi sau căminele de nefamilişti ale fostelor întreprinderi se transformă treptat în cămine studenţeşti, pentru care cererea e sigură.

21307-construite_special_pt_studenti.jpgSingura afacere imobiliară care nu duce lipsă de clienţi este cea a că­minelor studenţeşti private. Numă­rul redus de locuri din cămine i-a făcut pe unii proprietari de clădiri să le schimbe destinaţia spre spaţii dedicate cazării studenţilor. Alţi proprietari au construit de la zero clădiri destinate strict închirierii către studenţi.

Principalul păcat al dezvoltatorilor imobiliari din Româ­nia este acela că vor să se îmbogă­ţeas­că peste noapte. Puţini sunt cei care acceptă să încaseze câştiguri sigure, dar în timp. Este motivul pentru care la noi nu se construieşte special pentru închirie­re. Nici în ceasul al doisprezecelea, când sute de blocuri nou-construite sunt goa­le, nu se ia decât rareori de­cizia de a se scoate apartamentele la închiriat. De obicei se invocă ra­ţiuni legate de deteriorarea a­ces­tora până la eventuala vân­zare sau opoziţia băncilor fi­nan­­ţatoare. Adevărul este că nici dez­voltatorii şi nici băncile nu se mulţumesc cu puţin, dar si­gur. Preferă mai degrabă să aş­tepte la nesfârşit, cu spaţiile goa­le, vremuri mai bune.

Există însă şi excepţii de la aceas­tă realitate, şi nu tocmai pu­ţine. Este vorba despre clă­diri transformate sau construi­te special pentru caza­rea stu­den­­ţilor. Cum numărul de studenţi care caută să închirieze o came­ră este cu mult mai mare decât numărul locurilor asigurate de fa­cul­tăţile de stat sau pri­vate în că­­mi­nele proprii, cererea de pe acest sector este - chiar şi în vremuri de criză - cu mult peste ofertă.

Zona Vitan

Aproape de Piaţa Bobocica, pe strada Lă­cră­mioarei, locul unui fost cămin de nefami­lişti a fost luat de un cămin studenţesc privat. „Din 2007, de la transformarea în cămin de studenţi, a fost plin mereu. Avem 111 camere, dar mai avem doar câteva locuri libere”, a declarat administratorul. Camerele sunt cu unul, două şi trei locuri. Ocuparea unui loc în cămin se face în ordinea înscrie­rilor, pe baza unui contract pe durată de 6-12 luni. La semnarea contractului se plăteşte luna în curs plus o lună garanţie. Garanţia se returnează la terminarea perioadei contractuale. Cel mai ieftin este în camerele cu trei locuri, respectiv 350 de lei pe lună de persoană. La aceasta se adaugă plata utilităţilor de circa 100 de lei lunar.

Zona Mihai Bravu

O clădire de birouri situată la 300 de metri de staţia de me­trou Mihai Bravu a fost transformată în cămin studenţesc din martie 2008 şi de atunci este mereu ocupată. „Avem suc­ces pentru că suntem aproa­pe de universităţile din zona Timpuri Noi sau de cele de lângă Real Vitan. Clădirea este nouă şi nici preţurile nu sunt foarte mari. Nu avem site de pro­movare pentru că nu avem nevoie. Căminul e aproape tot timpul plin”, a decla­rat Marcel Rădoi, administrator şi co-proprietar al clădirii. Pentru acesta, afacerea este una de familie. „Suntem două familii în acest business, a mea şi a cumnatului meu. Câştigurile nu sunt foarte mari, dar, în această perioadă, decât nimic mai bine ceva”, adaugă Rădoi. Clă­direa nu e mare, are doar 12 camere de patru şi şase locuri. La cele de şase locuri cheltuielile totale sunt de 360 de lei, iar la cele de patru persoane - de 410 lei. Contractele se fac pe un an, fără plăţi anticipate, dar se pot rezilia oricând, cu condiţia de a fi anunţat administratorul cu două săptămâni înainte. Căminul dispune şi de Internet şi de o sală de fitness pentru uz intern. Spaţiile comune au camere de supraveghere. „Nu avem angajaţi. Ne ocupăm eu şi cumnatul meu de administrare şi soţiile de curăţenie”, precizează administratorul.

Aproape de Regie

Pe strada Dâmboviţa nr. 9-11, pe locul a două foste cămine de nefami­lişti care au aparţinut de uzina Semă­nă­toarea, sunt acum două cămine studenţeşti private. În momentul transformării, acestea au fost luate de Facul­ta­tea de Teologie Baptistă. „La început am primit doar studenţi baptişti şi evanghelici, dar acum primim şi catolici şi ortodocşi. Studenţii sunt atraşi aici de pre­ţurile mici şi de atmosfera mai liniştită”, a declarat un responsabil din partea cămi­ne­lor. Preţurile reduse sunt justificate de faptul că, deşi sunt cămine private, sunt non-profit. „Nu ne lasă facultatea să facem pro­fit din asta. Investi­ţiile făcute au fost mai mult în renovare decât în modernizare. Am pus geamuri termopan, blocurile sunt termo­izolate, dar cam atât. Camerele sunt destul de mici”, a declarat responsabilul citat. Cea mai redusă chirie este de 250 de lei lunar pentru un apartament de patru persoane. Nu se percepe niciun avans, însă nu mai sunt locuri libere. Data-limită a rezervărilor a fost 15 august. „Nici nu ne trebuie site de promovare pentru că şi dacă am mai avea un bloc tot nu ne-ar ajunge locurile. Sunt nevoit să refuz, în perioada asta, cam 20 de cereri în fiecare zi pentru că nu mai sunt locuri libere”, a precizat persoana citată. Aceasta adaugă însă că există cazuri în care unii studenţi rezervă pentru siguranţă locuri la mai multe cămine şi astfel există posibilitatea ca, după începerea anului şco­lar, să mai fie locuri libere.

Cămine construite special pentru studenţi

De departe cele mai bine dotate cămine studenţeşti private sunt West Gate Studios din cartierul Militari. Distanţa faţă de centru este compensată de apropierea de staţia de metrou Păcii. Cea mai recentă „apariţie” este a doua clădire din complexul amintit, livrată de curând. Locurile în clădirea nouă erau deja închiriate în proporţie de 70% în urmă cu două săptămâni, în timp ce prima clădire este închiriată în totalitate, a declarat Rob Stewart, preşedintele Genesis Development, dezvoltatorul proiectului. În noua clădire preţurile cele mai mici sunt de 75 de euro lunar de persoană pentru o garsonieră de 25 de metri pătraţi (în cazul în care se plăteşte chiria pe 12 luni în avans) şi urcă la 95 de euro dacă se plăteşte în avans chiria la şase luni. Pentru garsonierele de 35 mp, chiria minimă (cu garanţia pe un an) este de 95 de euro. Pentru apartamentele de două camere (70 mp plus balcon), chiria ajunge la 350 de euro lunar. Camerele au mobilier şi aparatură electrocasnică (aer condiţionat, televizor, cuptor cu microunde, maşină de spălat). Campusul are şi spaţii de parcare, pază permanentă, acces la Internet şi teren de tenis.

Un alt exemplu de clădire construită special pentru studenţi este un bloc din zona Piaţa Romană. Mai precis, în urmă cu doi ani, pe locul unei case vechi s-a construit un cămin studenţesc privat. Căminul dispune de Internet, tv, frigider, cuptor cu microunde, pază non-stop şi aer condiţionat pe timpul verii. Camerele sunt cu patru sau şase locuri, iar preţurile nu depăşesc 150 de euro. La semnarea contractului se plăteşte luna în curs plus o lună garanţie. Căminul este situat pe strada Ion Movilă, aproape de Piaţa Gemeni.

 

Sursa

3 October 2011