728x90.jpg
Mai mult decât imobiliare!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Când devin recuperatorii periculoşi şi cum se pot apăra datornicii de ei?

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 15653

Meseria de recuperator, prin definiţia ei, nu are cum să fie una agreată de clienţi. Dar chiar şi sub toată presiunea impusă de meserie, recuperatorii ar trebui să aibă o conduită profesionistă. Datornicii care ajung să fie jigniţi sau deranjaţi de recuperatori, au mai multe metode prin care se pot apăra. În unele cazuri, se poate ajunge chiar la întreruperea activităţii de recuperare.

recuperator Recuperatorii de datorii, spaima clienţilor rău-platnici Perioada dificilă din punct de vedere economic pe care o traversăm este una prosperă pentru companiile de recuperat datorii. În ochii acestor ... Recuperatorii de datorii, la fel ca în orice alt domeniu, se împart între profesionişti şi diletanţi. Din păcate, pe o piaţă atât de puţin matură cum este cea din România, numărul celor care nu şi-au însuşit codul deontologic este destul de mare. Tocmai de aceea, mulţi datornici care ajung pe mâna recuperatorilor de datorii sunt hărţuiţi de aceştia.

IMOPEDIA.ro arată care sunt limitele în care trebuie să se încadreze un specialist în recuperări şi în ce condiţii se pot lua măsuri împotriva acestora. 

Corespondenţa cu datornicii trebuie să se desfăşoare în condiţii stricte

În primul rând, scrisorile primite de la compania de recuperări sunt greu de identificat, înainte să le deschizi. Plicul trebuie să fie sigilat, fără niciun fel de însemnare care să indice că scrisoarea se referă la datoria destinatarului. Acest lucru este menit să protejeze intimitatea clientului, mai ales în condiţiile în care plicul trebuie trimis atât acasă ori la sediul firmei, cât şi la o altă adresă la care restanţierul poate fi contactat.

Scrisoarea de somaţie/notificare de plată trebuie să conţină descrierea detaliată: sursa debitului, creditorul, emitentul facturii, debitorul primar, data scadenţei, dobânda neonorată şi alte datorii aferente, numărul de factura, data de facturare, perioada acoperită de factură, dacă se întreprind eforturi de recuperare referitoare la creanţele periodice. Scrisorile de somaţie ulterioare nu trebuie să cuprindă decât informaţiile necesare pentru identificarea cazului şi stadiul acestuia, precum şi suma actualizată a debitului”, arată specialiştii Recupit & Asociaţii, o companie membră cu drepturi depline a Asociaţiei Internaţionale a Recuperatorilor Profesionişti de Creanţe.

Convorbirile telefonice trebuie să se desfăşoare între orele 7 AM şi 9 PM

Regulile pentru telefoanele pe care le puteţi primi de la recuperatori sunt ceva mai permisive. Aceştia au voie, prin lege, să sune chiar şi la ore considerate nepotrivite, pentru alte industrii.

Apelurile telefonice trebuie efectuate în orice moment şi în orice loc, atât timp cât nu îi vor aduce neplăceri debitorului, respectiv în zilele de lucru, între 7 AM şi 9 PM. Dacă nu se poate lua legătura cu debitorul în intervalul orar de mai sus, apelurile telefonice pot fi efectuate în celelalte zile ale săptămanii, dar numai între 8 AM şi 8 PM”, continuă specialiştii Recupit & Asociaţii.

Indiferent de ora apelului, tonul discuţiei trebuie să fie întotdeauna politicos, din partea recuperatorului. Convorbirile trebuie încheiate într-un mod elegant, indiferent de reuşita discuţiei, iar atunci când începe o convorbire, recuperatorul trebuie să se prezinte, să spună numele companiei pe care o reprezintă şi numele creditorului. 

În timpul convorbirii, recuperatorul trebuie să explice Deprecierea leului continuă. Ce riscuri există pentru cei cu datorii în euro? România este o ţară care iubeşte moneda euro. De la industria auto, cea a telefoniei şi până la instituţiile financiare, toate promovează ... motivul convorbirii cu debitorul, precum şi să clarifice orice nelămuriri sau întrebări solicitate pe parcursul convorbirii. Frecvenţa convorbirilor telefonice cu debitorul nu trebuie să reprezinte un factor perturbator pentru acesta, nici să ia forma unei hărţuiri”, arată reprezentanţii companiei de recuperări.

Vizitele de la recuperatori trebuie făcute doar dacă datornicul nu poate fi contactat în alt mod

În caz că nu răspunde nici la telefon nici la scrisori, datornicul are toate motivele să aştepte o vizită a recuperatorilor. Programul este acelaşi ca şi în cazul apelurilor telefonice, deci inclusiv în weekend, de dimineaţa până seara. Dar recuperatorii nu trebuie să fie o apariţie înfricoşătoare.

Recuperatorii de pe teren trebuie să fie îmbrăcaţi curat şi într-un mod care să nu comporte conotaţii negative. Aceştia trebuie să prezinte întotdeauna actul de identitate şi autorizaţia de acţionare. Dacă se recuperează numerar, recuperatorul trebuie să emită o chitanţă pentru ridicare de numerar, care să conţină parafa companiei de recuperare a debitelor”, arată specialiştii Recupit & Asociaţii.  

Dacă nu se respectă regulile, datornicii pot lua măsuri împotriva recuperatorilor

Datornicul trebuie să afle care sunt drepturile lui încă de la prima întâlnire cu recuperatorul, chiar de la acesta. Dacă există orice fel de nemulţumire întemeiată legal, chiar şi o reclamaţie legată de compania la care există datoria, compania de recuperare este obligată să o înregistreze.

Toate reclamaţiile efectuate de către debitori trebuie rezolvate imediat de către compania de recuperare a debitelor, în termen de 30 zile de la primirea acestora. Daca reclamaţia este respinsă, compania de recuperare a debitelor trebuie să specifice motivele respingerii, precum şi eventualele proceduri ulterioare”, arată specialiştii în recuperarea datoriilor.

Dacă se consideră că acuzaţiile făcute de către debitor sunt clare şi bine întemeiate, abaterile trebuie imediat rectificate, iar acolo unde este cazul, pot fi întrerupte activităţile de recuperare.

Milioane de oameni riscă să-şi piardă locuinţele din cauza datoriilor ipotecare Stabilizarea fie şi temporară a economiei globale nu înseamnă că a trecut şi pericolul pentru proprietari. Milioane de oameni din toată lumea ... Mai multe situaţii sunt considerate inacceptabile şi total interzise

Pentru a evita asemenea situaţii, Asociaţia Internaţionala a Recuperatorilor Profesionişti de Creanţe impune reguli foarte stricte privind deontologia şi comportamentul profesional al recuperatorilor. Astfel, sunt considerate inacceptabile şi total interzise următoarele aspecte:

  • Utilizarea forţei, a unor ameninţări cu pedeapsa sau a altor acţiuni care atentează la demnitatea debitorului
  • Utilizarea unui limbaj vulgar sau obscen sau a oricăror altor termeni care atentează la demnitatea debitorului; utilizarea unui ton nepoliticos
  • Utilizarea oricăror altor metode menite să intimideze debitorul
  • Furnizarea de informaţii false privind debitul, în primul rând a celor legate de caracterul, suma şi situaţia juridică a acestuia
  • Sugerarea, în timpul întâlnirilor cu debitorul sau cu terţi, că debitorul este un infractor

CITEȘTE ȘI: Autorităţile de la Atena se pregătesc pentru o ieşire din Zona euro. Cum ar fi afectat sistemul financiar internaţional? Situaţia Greciei nu mai este o ameninţare numai pentru Zona euro, nu mai este doar problema Europei, ci ameninţă întreaga economie mondială. ... Autorităţile de la Atena se pregătesc pentru o ieşire din Zona euro. Cum ar fi afectat sistemul financiar internaţional?


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (20)
#20. toby | 17.12.2012 | 12:57
0 (0/0)   
Scz am facut o greseala au trimis hartia foarte tarziu, intentionat poate sau nu , la banca ...
#19. toby | 17.12.2012 | 12:56
1 (0/1)   
Of, e greu tare in tara asta cu datoriile la banci firmele de recuperare nu vor sa prezinte nici un act prin care sa dovedeasca ca au dosarul tau de la banca iar de executori nu vorbeste nimeni, mie de exemplu un executor mi a pus propire pe salariu bdar ptr faptul ca a trimis hartia in care era specificat doar 1/3 din salariu banca i a trimis tot salariul meu executorului iar acesta nu vrea sa mi returneze macar 2 mil de lei sa pot trai luna aceasta . Pai ce lege ce justitie nimic nu exista in aceasta tara
#18. Marya | 30.11.2012 | 22:55
1 (1/2)   
mereu sunt deranjata telefonic de catre Top Trading si alte societati de recuperare in legatura cu o datorie a fostului meu sot, i-am informat ca el nu mai locuieste cu mine. Cu toate acestea, am fost amenintata cu judecata, executare silita, desi NU sunt clienta a nici unei banci. Ce pot face?
#17. gabriela | 05.11.2012 | 16:21
0 (1/1)   
de ce toate institutiile bancare si ifn-urile in cazul creditelor neachitate din diverse motive nu le trec intrun cont numit sume de recuperat pana la rezolvarea acestora(sa-si gaseasca oameni de lucru , nu sa inceapa ca va executam silit ca va actionam sunt anumite pers. din lumea politica si nunumai care au datorii lunare de peste 4000 euro (dar neachitate de la contractare pana in prezent fara sa ii ia nimeni la tel.
#16. Alexandru | 17.10.2012 | 17:00
1 (0/1)   
Am de recuperat o suma mare de banii daca ma poate cineva ajuata sa ma contacteze
#15. SILVIA | 15.10.2012 | 23:33
1 (1/2)   
ADEVAR ESTE CA ,CONTRACTUL ESTE INTRE BANCA SI CREDITOR.TERTI PERSOANE NU AU CE CAUTA DOAR CU ACORDUL AMBELOR PARTI! DAR AROGANTA BANCILOR ESTE PESTE LIMITA!!!!! DE CE NU FAC ACELAS LUCRU SI IN ALTE TARII,ACOLO ESTE O LIMITA PE CARE O RESPECTA!!!ASIGURAREA PE CARE O PLATIM LA LUAREA CREDITULUI NI SE SPUNE CA ESTE PT. CAZUL IN CARE NU MAI PUTEM PLATI.SI SUMA PLATITA LUNAR CARE ARE DENUMIREA COMISION DE RISC PT. CE E NU PT. ASTFEL DE SITUATII NEPREVAZUTE!!!?????(CRIZA,INCAPACITATE DE PLATA,SOMAJ ETC.....)
#14. padure dorin | 22.06.2012 | 11:43
0 (0/0)   
ma poate ajuta si pe mine cineva?eu am fost inchis 3 ani iar acum am iesit si au inceput sa ma sune recuperatori pt o suma mult mai mare decat cea pe care o datoram...am spus ca merg la banca sa vb cu cei de acolo dar ei au zis ca banca nu mai are treaba pt ca ei au cumparat datoria de la ei....firma la care lucrez are contrac cu salariile cu aceasi banca oare imi vor trage din salar sau voi fi dator doar la firma de recuperare?multumesc
#13. amluateapa | 19.06.2012 | 17:30
6 (1/7)   
am luat teapa cu un apartament cumparat in faza de proiect in 2008 pe care am dat 65.000 euro, daca este cineva care poate sa ma ajute intr-un fel sau altul cu recuperarea banilor sunt dispus sa platesc jumatate din suma pierduta
#12. maxx | 12.06.2012 | 10:38
6 (2/8)   
ACEST ARTICOL ESTE SCRIS PENTRU A CREA PANICA IN JURUL DATORNICILOR. NU TREBUIE SA VORBITI CU RECUPERATORII, NU EI V AU DAT BANII. BANCILE NU VAND SI NU CEDEAZA CREANTELE IN NICI UN CAZ,. ASA CA ACESTIA(RECUPERATORII) SUNT ILEGALI, DE TIP MAFIOT CARE NU AU ALTCEVA DE FACUT DECIT SA SPERIE LUMEA. EI S AU RISCAT CIND V AU DAT CREDIT , ACUM SA SI TRAGA PONOASELE....
#11. Paul | 06.06.2012 | 14:41
4 (0/4)   
Normal ca abuzurile sunt ca intotdeauna ignorate in aceasta tara.
De ce nu spuneti clar pasii pentru a putea inchide gura unei agentii de acest fel???
In rest stiu ce am de facut si drepturile de recuperare a firmelor si a bancilor.
#10. Recuperare | 06.06.2012 | 14:27
0 (1/1)   
@ kirin
In general somatiile sau instiintarile CNAS-ului sunt trimise prin posta cu confirmare de primire. Chiar daca nu este predata personal debitorului ("pe semnatura") si este doar lasata in cutia postala se considera ca fiind indeplinita conditia de notificare. In cazul creantelor catre bugetul de stat termenul de prescriere este de 5 ani cu conditia ca in decursul acestor 5 ani sa nu se fi efectuat nici un fel de demers pentru recuperarea acestora.
#9. Recuperare | 06.06.2012 | 14:15
1 (1/2)   
@ Gigi Bo$$
Sa vezi ce rapid te alegi cu dosar penal...
@ John Doe
In mod normal banca trebuie sa instiinteze debitorul cu privire la vanzarea creantei.
Si banca suna in momentul in care apar intarzieri la plata in special la conturile cu "istoric negativ"
Din momentul in care a fost vanduta o creanta banca sau firma care a facut acest lucu nu mai are "treaba" cu soldul respectiv. Ramane in continuare la firma de recuperare.
Nu este necesara instiintarea lunara din moment ce acest lucru a fost facut la primul contact.
Actele referitoare la vanzarea creantei trebuie sa fie solicitate de catre debitor iar firma care se ocupa de recuperarea debitului este obligata sa le prezinte acestuia.
@ Paul
Nu va impiedica nimeni sa reclamati eventualele abuzuri sau sa solicitati explicatii cu privire la suma datorata. In general bancile au "grija" sa nu se prescrie restantele. In orice contract se specifica faptul ca banca are dreptul sa recurga la orice metoda de recuperare a sumelor datorate. Vanzarea creantei catre agentiile de recuperare este una din ele.
#8. Paul | 06.06.2012 | 11:13
4 (2/6)   
Dar de ce nu spuneti care sunt pasii impotriva firmelor de recuperari in momentul in care incalca bunul simt sau cer sume de mult prescrise care nici D-zeu nu le mai poate recupera??
In aceasta tara de cacao dreptul nostru nu exista, daca erati in USA unde protectia consumatorului si institutiile statului functioneaza.... ar fi tremurat chilotii pe aceste firme si nu ar fi facut ca aici. In contractele de imprumut ar trebui specificat in clar ca sumele ce nu pot fi recuperate de la cel imprumutat dupa un anumit termen vor fi transferate catre firme de recuperari. Dar aici astia sunt la limita legalitatii !!!
De ce nu spuneti in articol ca toate firmele fac la fel si merg la intimidare??
#7. Gigi Bo$$ | 06.06.2012 | 08:00
6 (2/8)   
ia sa vina si la mine acasa. am bata de basebal la usa.
#6. cristian | 06.06.2012 | 07:27
4 (1/5)   
legea e facuta de asa natura incat mai ales intre firmele comerciale se favorizeaza datornicii mai mult decat se protejeaza debitorii. Asta e Romania, nu cei corecti sunt protejati, si nici cei valorosi respectati, tara prostiei cu carul.
#5. vasile | 05.06.2012 | 22:24
4 (0/4)   
stiu oare oamenii ca sunt banci care intarzie cu plata facturilor luni de zile catre firmele prestatoare de servicii
si nimeni nu trage aceste banci la raspundere?stiti ca nu platesc penalitati si nimeni nu-si permite sa le deranjeze cu telefoane sau sa le trimita recuperatori pe cap?
#4. John Doe | 05.06.2012 | 14:31
1 (1/2)   
Recuperare?

Debitorul este instiintzat printr-o hirtie? ... vreodata?
Pt un credit la de nevoi personale? ... ai intirziat 3 zile. recuperatorul te suna .... platesti "rata"
deci recuperator si-a incheiat treba a recuperat ce era de recuperat.

Luna urmatoare acelasi caz ? .. tb instiitzat debitorul din nou nu?

Nu u am vazut de la recuperator niciodata nici un act in care sa scrie ca in caz de intarziere
baca l-a desemnat sa se ocupe cu recuperarea datoriilor.
#3. kirin | 05.06.2012 | 14:08
2 (0/2)   
in cazul in care creditorul- Banca, CNAS, operatorul de CATV, etc, nu face dovada somatiilor si facturilor trimise- receptionate de client, se poate ca atat restantele cat si penalizarile sa nu fie platite?
In cazul CNAS-ului, daca vine recuperatorul dupa 5 ani si zice ca ai de platit 10000 RON fara ca in prealabil sa fi venit sa spuna in primul an ca ai de plata 2000 RON, se poate face ceva?

Multam
#2. Recuperare | 05.06.2012 | 14:02
-2 (3/1)   
Creantele sunt vandute agentiilor de recuperare si automat datoria debitorului este transferata catre agentiile respective.
#1. John Doe | 05.06.2012 | 12:19
5 (1/6)   
Buna ziua,

Articolu Dvs nu are sens.Contractul este intre Creditor(Banca) si Debitor ( clientul).
Recuperatorul nu are nic o legatura cu debitorul pina nu prezinta un act prin care a fost imputernicit de Creditor sa incerce recuperarea datoriilor.
In concluzie recuperatorul poate trimit cite scrisori doreste sau sa dea cite telefoane poate.
Contractul este intre Creditor si Debitor si nu intre Debitor si Recuperator.
Recuperatorul a cumparat creantele creditului?

Cu stima,
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 

RSS
Primeste stirile pe e-mail
OFERTE RECOMANDATE
Vitan , SU: 100 mp, 4 cam.
Pipera , SC: 460 mp
gama300_250.jpg
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video