Cei mai mulţi oameni aleg să-şi renoveze singuri locuinţele, pentru că economisesc foarte mulţi bani, iar produsele din prezent sunt uşor de folosit. Majoritatea celor care îşi fac schimbări în casă sunt proprietari de apartamente.

17711-136552maxim.jpgRenovarea unei case este la îndemâna oricărui român hotărât să facă schimbări în casă şi să plătească pentru ele. Acum există pe piaţă numeroase produse care uşurează munca oricui, iar modul în care se folosesc aceste produse poate fi găsit cu uşurinţă în mediul online.

"Cei mai mulţi români care îşi renovează singuri casele sunt proprietarii de apartamente deoarece o astfel de locuinţă poate fi mai uşor renovată decât o vilă", a declarat, pentru Curierul Naţional, Claudiu Georgescu, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR). Acesta a mai spus că un semn că românii aleg să fie meşterii propriei case este creşterea reţelelor de bricolaje.

Românii tind să rezolve singuri o mare parte dintre problemele cu care se confruntă

Gabriel Constantin, manager B2B Duraziv, ne-a explicat care este atitudinea românilor când vine vorba de renovări în următoarele rânduri. Sunt trei tipuri de lucrări. Unele sunt cele realizate de proprietari, altele de prieteni pricepuţi şi altele de specialişti. Măsura în care românii îşi renovează singuri casele depinde clar de complexitatea lucrărilor necesare. De obicei, partea legată de renovare care este realizată propriu-zis de proprietari vizează lucrările de zugrăvire. Mă refer aici la simpla vopsire a pereţilor, fără a include şi aplicarea unui glet. Fenomenul nu este deloc unul particular. Şi în Vest proprietarii aleg să pună singuri mâna pe trafalet şi să aplice un strat de vopsea. Atunci când proiectele de renovare implică lucrări complexe, cei mai mulţi români solicită ajutorul unui specialist. Aş enumera în acest sens proiecte care vizează realizarea unui sistem de termoizolaţie, efectuarea unei hidroizolări, montarea instalaţiilor de curent electric sau a instalaţiilor de gaz. În general, specialiştii sunt foarte rar chemaţi pentru a-şi oferi serviciile.

Oamenii apelează la specialişti doar atunci când rămân fără altă opţiune. Lucrările de construcţii tind să pară pentru cei mai mulţi dintre români proiecte uşor de abordat, indiferent de nivelul de specializare. Există în cazul consumatorilor din România tendinţa de a economisi cât mai mult, tendinţă mult mai pregnantă atunci când vine vorba de efectuarea lucrărilor de finisaj. În acest caz proprietarii încearcă să realizeze singuri acest tip de lucrări sau apelează la ajutorul unor prieteni fără o pregătire specifică, dar care au mai realizat lucrări cât de cât similare. În schimb, atunci când proiectele pe care le au de executat sunt unele ceva mai complexe se optează pentru ajutor din partea unor persoane specializate. Acestea sunt preferate ori de câte ori vine vorba de lucrări care ţin de realizarea unor instalaţii electrice, de montarea obiectelor sanitare sau de realizarea unor proiecte pentru încălzirea locuinţei, fie că este vorba de sisteme de încălzire pe gaze, lemn, combustibil petrolier sau, mai nou, sisteme de încălzire ecologice. Este important de menţionat şi faptul că în domeniul finisajelor nu putem vorbi despre existenţa unui număr considerabil de specialişti în piaţă. Practic, aceştia nu prea există, în absenţa unei legislaţii care să pună presiune în ceea ce priveşte existenţa unei atestări în acest domeniu. Pentru alte meserii, cum ar fi cea de electrician sau de instalator, legislaţia este ceva mai strictă, pentru practicarea acestora meseriaşii având nevoie de o calificare atestată obţinută după urmarea unor cursuri în cadrul unor şcoli profesionale sau în fostele licee industriale cu profil specific. Există în piaţă un număr redus de specialişti în finisaje, formaţi practic în şcoli de acest tip.

Sumele alocate pentru renovări pot fi între 1.300 şi 1.500 de euro

Suma investită în cadrul lucrărilor de renovare depinde în mod evident de specificul locuinţei deţinute. Din estimările Duraziv, dacă lucrările de renovare vizează îmbunătăţiri aduse unor apartamente cu suprafeţe medii, de 2-3 camere, sumele totale investite pentru renovare variază între 1.300 şi 1.500 de euro. În acest buget românii includ adesea manopera şi produsele necesare realizării unor placări ceramice, zugrăvirii imobilelor sau montării unor obiecte sanitare. În unele cazuri bugetul alocat lucrărilor de renovare vizează şi achiziţionarea unor piese de mobilier sau schimbarea tâmplăriei, fiind preferate produsele termoizolante. Dacă lucrările de renovare vizează locuinţe mai mari, de tipul caselor sau vilelor, suma medie alocată acestor proiecte este cel puţin dublă comparativ cu primul caz, având valori ce variază între 3.500 şi 4.000 de euro. În aceste cazuri, pe lângă lucrările şi materialele necesare pentru renovarea unui apartament trebuie luat în considerare şi faptul că sunt necesare şi alte lucrări, printre acestea numărându-se cele care vizează realizarea unui sistem de termoizolaţie sau schimbarea acoperişului. Bugetele alocate pentru realizarea unor proiecte de renovare vor avea valori similare şi pe parcursul anului 2011.

Oamenii au început să cunoască destul de bine produsele

În ultimul timp, românii au început să cunoască destul de bine materialele necesare pentru renovarea unei case, de aceea nu pot fi mulţumiţi prea uşor de magazinele specializate.

"În ultima perioadă a crescut nivelul de informare al clienţilor, precum şi pretenţiile acestora. Se observă, în special în ultimii doi ani, o creştere a cererii pentru materiale de bună calitate. A crescut considerabil numărul persoanelor care solicită informaţii suplimentare, ba chiar şi materiale spre testare. Vorbim aici de toate tipurile de clienţi, începând cu firmele de construcţii, cu meseriaşii şi terminând cu utilizatorii finali. Românii încep să fie de asemenea foarte receptivi la reclame, se informează din broşuri şi vizitează preponderent magazine specializate în detrimentul magazinelor de la colţul blocului", a spus Gabriel Constantin, manager B2B Duraziv.

Puţini români au ales să-şi renoveze casa în 2010

"Dacă avem în vedere numărul total de proprietari de locuinţe din România, vorbim de un număr relativ mic de persoane care au optat pentru realizarea unor lucrări de renovare. Procentual credem că aproximativ 20% dintre proprietari au efectuat lucrări de acest tip", a afirmat Gabriel Constantin. Acesta a mai spus că "din nefericire, dintre cei care efectuează lucrări de renovare doar circa 15% optează pentru ajutor specializat".

"De obicei, cei care vor să îşi renoveze locuinţa fac acest lucru înainte de Paşte sau vara, şi în 2010 această perioadă a fost apropiată de cea în care s-au luat măsurile anticriză, iar în toamnă nu au mai fost mulţi care au demarat astfel de proceduri. În acest an nu s-au simţit îmbunătăţiri în acest domeniu, aşadar 2011 este unul de cumpănă", a mai spus Claudiu Georgescu.


Sursa

21 April 2011