Piata imobiliara: 2009, an sub semnul degringoladei. Anul 2009 va ramane in amintirea investitorilor din imobiliare ca primul an cu dus rece. Daca in urma cu 12-16 luni majoritatea investitorilor imobiliari erau optimisti pentru ca problemele si criza mondiala urmau sa ne ocoleasca, astazi nu a mai ramas niciun speculator de terenuri, cladiri de birouri sau aparta­mente care sa nu regrete faptul ca a investit in imobiliare.

sursa:financiarul.roLa sfarsitul lui 2008 toti analistii se intreceau in a zugravi in culori cat mai pas­telate viitorul pietei imobiliare din Romania. Criza urma sa ocoleasca piata romaneasca de real estate pentru ca, nu-i asa, aveam o cerere care era permanent peste oferta.

Din acest punct de vedere, sectorul rezidential bucurestean, cu cres­teri anuale de 20%-30%, a beneficiat cel mai mult de pe urma acestei fa­ta mor­gana. Odata cu fuga in­ves­titorilor specu­lativi si risipi­rea iluziei de domeniu cu plasa­mente sigure si profituri de trei cifre, piata imobiliara a de­venit peste an cel mai evitat seg­ment investitional.

Sec­torul rezi­den­tial a fost printre cele mai crunt lovite. Astfel, la nivel na­tional, pre­turile de vanzare ale apar­tamentelor pu­blicate de a­gentiile imobiliare si parti­cu­lari au sca­zut pe parcursul in­tre­gului an.

 

Micile pauze si pu­se­u­rile ane­mi­ce din toamna acestui an nu au reusit sa mo­difice datele ge­ne­rale ale pro­ble­mei: piata este in degringolada si fe­nomenul pare sa nu se oprea­sca decat tar­ziu in 2010.


Sursa

22 December 2009