Capitala se afla pe locul 37 din 57 de orase dupa costul de ocupare a spatiilor de birouriBucurestiul a pierdut anul trecut doua pozitii, ajungand pe locul 37, intr-un clasament realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield in 57 de orase din lume, in functie de costul de ocupare a spatiilor de birouri.

La sfarsitul anului trecut, costul anual de ocupare a spatiilor de birouri din centrul Bucurestiului, incluzand chiria si cheltuielile cu diverse servicii, era de 367 de euro, nivel similar celui din Vancouver (Canada), se arata in studiul Office Space Across the World 2009, realizat de compania mai sus mentionata.

"Chiriile din Bucuresti au ramas neschimbate pe parcursul anului trecut. Cererea chiriasilor pentru zonele centrale a inceput sa scada, iar luarea unei decizii pentru inchiriere dureaza mai mult. In ciuda cresterii ofertei, rata de neocupare ramane inca scazuta", se arata in studiu. Analistii Cushman precizeaza ca potentialii clienti vor fi interesati de spatii ieftine, astfel incat, in urmatoarea perioada, va creste cererea mai ales pentru zonele periferice ale Bucurestiului.

Desi se afla in a doua jumatate a clasamentului in ceea ce priveste costul de inchiriere a spatiilor de birouri, Bucurestiul este mai scump decat Helsinki, unde se inregistreaza un nivel de 360 euro/mp/an, si decat Lisabona si Buenos Aires - fiecare cu 353 euro/mp/an. In regiunea Europei Centrale si de Est, costuri mai reduse decat in Bucuresti se inregistreaza in Bratislava, Sofia, Zagreb si Belgrad. Budapesta, Praga si Varsovia se claseaza pe pozitii superioare in top, cu valori ale costului de ocupare a spatiilor de birouri de 494 euro/mp/an, 439 euro/mp/an, respectiv 379 euro/mp/an.

Pe primul loc in clasament se afla Hong Kong (care a detronat Londra), cu un cost de 1.743 euro/mp/an.

Sursa

3 March 2009