Caracas este o metropolă a contrastelor: deşi este în clasamentul celor mai periculoase oraşe din lume, este printre cele mai scumpe oraşe de pe continent. Peisajul din capitala Venezuelei este dominat de zgârie-nori şi de zone de mahala, alăturarea fiind izbitoare. În acelaşi timp, preţul proprietăţilor imobiliare din Caracas poate părea inaccesibil pentru buzunarele europenilor cu venituri medii.

30389-caracas.jpgCaracas este capitala şi cel mai mare oraş din Venezuela, precum şi centrul politic, economic şi cultural al ţării. Capitala venezueleană nu-şi arată vârsta – numărul clădirilor ce au reuşit să supravieţuiască din era colonială este destul de mic, Caracas fiind astăzi o metropolă guvernată de zgârie-nori şi proiecte imobiliare moderne. Însă în ciuda dezvoltării alimentate de petrol, problemele capitalei venezuelene nu sunt de neglijat, fiind clasat ca unul dintre cele mai periculoase oraşe din lume, a cărui rată a criminalităţii s-a majorat puternic în ultima decadă, sub mandatul preşedintelui Chavez.

  • Oraşul Caracas a fost fondat în urmă cu peste 400 ani, ca şi capitală a provinciei Venezuela, parte a Imperiului Spaniol
  • Numele oficial al oraşului este Santiago de León de Caracas
  • Cu aproape 7 milioane locuitori, Caracas ocupă locul 10 între cele mai populate zone metropolitane ale continentului

Economia Venezuelei a luat avânt la începutul secolului XX, odată cu descoperirea „aurului negru”. Dintr-o ţară agricolă, fără prea mare vizibilitate pe scena internaţională, Venezuela a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători în piaţa petrolieră globală. Caracas s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai prospere şi importante oraşe din America Latină, devenind şi un centru regional al transporturilor, datorită avantajelor geografice.

Totodată, Caracas a trecut printr-un amplu proces de modernizare, ce a durat câteva decenii – infrastructura a fost îmbunătăţită, au apărut diverse facilităţi, s-au construit noi cartiere rezidenţiale etc. Capitala Venezuelei s-a dezvoltat într-un ritm rapid, ceea ce a atras numeroşi oameni din mediul rural. Numărul locuitorilor a urcat cu repeziciune, cererea de locuinţe nu a putut fi satisfăcută în acelaşi ritm, astfel că apariţia mahalalelor a fost aproape inevitabilă.

30390-caracas2.jpgPreţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.500 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 dolari/mp

Dezvoltările imobiliare din Capitală s-au făcut fără ghidajul unei legislaţii, astfel că se observă numeroase stiluri, iar discrepanţa dintre clasele sociale iese în evidenţă la tot pasul. Zgârie-norii şi clădirile moderne contrastează puternic cu zonele de mahala, cu locuinţe aglomerate şi insalubre. Cu toate acestea, Caracas este un oraş deosebit de scump, unde chiar şi locuinţele mediocre au preţuri ridicate. Cererea de pe segmentul rezidenţial nu este însă acoperită, iar sectorul construcţiilor este relativ inactiv. În ultimii zece ani, dezvoltatorii imobiliari nu s-au implicat în noi proiecte, deoarece s-au temut să vor fi confiscate de guvern.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.400 dolari/lună; semicentral: 900 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.500 dolari/lună; semicentral: 1.650 dolari/lună

Regulile în Venezuela sunt făcute de petrol, iar companiile internaţionale vin să investească aici mânate de interesele financiare, trecând cu vederea toate celelalte probleme. Drept urmare, cererea de pe piaţa chiriilor din Caracas vine cu precădere din partea oamenilor de afaceri de peste hotare, în special din China şi Rusia, ceea ce explică nivelul ridicat al chiriilor. Un apartament ce ar fi categorisit drept modest în Europa, amplasat într-o zonă decentă (fără a fi de lux), se închiriază în Caracas cu uşurinţă cu 4.000 dolari/lună.

 

CITEȘTE ȘI: Manila, oraşul spaniol al Asiei


18 May 2013