Companiile imobiliare listate la bursa si avand activitate pe piata locala au fost aspru taxate de criza in luna octombrie,scaderea medie a opt dintre cei mai importanti jucatori fiind de 43%.

Companiile imobiliare listate la bursa si avand activitate pe piata locala au fost aspru taxate de criza in luna octombrieUna dintre cele mai mari deprecieri a inregistrat-o dezvoltatorul local Impact, a carui capitalizare s-a redus cu 77% in octombrie, in timp ce o serie de fonduri listate pe bursa AIM de la Londra au scazut cu peste 40% - Equest Balkan Properties, -48%, Fabian, -44% si European Convergence Development Company, administrat de Charlemagne, -42%.

Pe bursa de la Viena Immoeast a scazut cu 40%, Sparkassen Immobilien cu 35%, in timp ce dezvoltatorul israelian Globe Trade Center (GTC) a pierdut 24% din capitalizare pe bursa de la Varsovia. Unda de soc a traversat globul, astfel ca proprietarii centrului comercial City Mall din Capitala - australienii de la APN/UKA European Retail Property - au pierdut la randul lor 34% din capitalizare. Valul de scaderi este cu atat mai semnificativ cu cat nici restul anului nu a fost favorabil pentru firmele publice cu activitate in real estate, in conditiile in care aceste companii au resimtit din doua parti efectele crizei financiare, si anume al scaderii generale a valorii proprietatilor imobiliare, precum si al burselor.

Cu toate acestea, luna octombrie a fost cea mai nefasta pentru majoritatea acestor firme, pe fondul mai multor evenimente locale si internationale. Astfel, luna trecuta, dupa ce bursa de la Bucuresti a ajuns in top 3 mondial in functie de pierderi, in data de opt octombrie, pe fondul scaderilor pronuntate, sedinta de tranzactionare a fost inchisa. Pe de alta parte, o serie de banci au solicitat sustinere din partea statului pentru infuzii de lichiditati si chiar si Ungaria a solicitat un ajutor international de 20 de miliarde de euro pentru sustinerea economiei.

Sursa

13 November 2008