Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Care este costul total al creditului „Prima Casă“

Publicat: | Sursa: Adevarul | Numar afişări: 3907

Cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă prin programul guvernamental trebuie să ştie că, pe lângă avansul minim, mai au de suportat multe alte taxe. Pentru taxele notariale, asigurări, comisionul către Fondul de Garantare şi depozitul colateral, solicitantul trebuie să mai scoată din buzunar cel puţin 2.000 de euro.

sursa: adevarul.roMulţi dintre cei care vor să-şi cumpere o locuinţă cu credit, inclusiv prin programul „Prima Casă", nu iau în calcul că, pe lângă banii împrumutaţi, trebuie să vină şi cu un aport propriu. Iar acesta nu este reprezentat numai de avansul minim obligatoriu. Pe lângă avans, cel care îşi cumpără o locuinţă va mai avea de achitat o serie de taxe.

Taxe la notar

Printre primele costuri pe care solicitantul „Prima Casă" trebuie să le suporte sunt cele de autentificare la notar a unei declaraţii pe propria răspundere din care să rezulte că debitorul nu mai deţine alte imobile şi că nu are alte împrumuturi ipotecare. Declaraţia are un cost variabil, cuprins între 15 şi 40 de lei, la care se adaugă TVA. În cazul în care solicitantul a găsit locuinţa şi a ajuns la un acord cu vânzătorul, va trebui să încheie un antecontract şi să achite avansul. De regulă, avansul plătit în momentul semnării antecontractului este cel minim impus de bancă. Mai exact, 3.000 de euro pentru un preţ de 60.000 de euro (locuinţe vechi), 3.500 de euro pentru 70.000 de euro (case nefinalizate) şi 3.750 -75.000 de euro (case construite în asociere). Dacă preţul de achiziţie depăşeşte cele trei praguri, diferenţa va fi suportată tot de cumpărător.

Comision către fond

Înainte de a aproba creditul, banca va trimite unul dintre evaluatorii imobiliari pentru a stabili preţul real al locuinţei. Tariful evaluatorului se ridică la aproximativ 360 de lei. În unele cazuri, taxa de evaluare este acoperită de bancă. În continuare, pentru aprobarea creditului, solicitantul trebuie să achite comisionul către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care se ridică la 0,49% pe an, aplicat la valoarea iniţială a creditului, prima plată. Astfel, pentru început, trebuie suportat un cost de 280 de euro, 326 de euro, respectiv 350 de euro, în funcţie de tipul de locuinţă achiziţionată. Unele bănci suportă în avans comisionul către Fond şi îl recuperează ulterior de la client.

Asigurare şi depozit

Totodată, solicitantul nu trebuie să uite de asigurări. Asigurarea imobilului este obligatorie, iar costurile ei sunt cuprinse între 100 şi 120 de euro, potrivit Conso.ro. Mai mult, debitorul trebuie să constituie un depozit colateral a cărui valoare se ridică la de trei ori prima rată. Mai exact, pentru cele trei praguri, de 900 de euro, 1.050 de euro, respectiv 1.140 euro, calculate la valoarea medie a ratelor din piaţă.

În final, trebuie plătită şi autentificarea contractului de vânzare-cumpărare. Dacă preţul de achiziţie este de 60.000 de euro, atunci tariful se va ridica la minimum 712 euro. Pentru 70.000 de euro şi 75.000 de euro, taxele notariale se ridică la 802 euro, respectiv 842 de euro, potrivit Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. La propunerea Uniunii, Ministerul Justiţiei a aprobat o nouă grilă de calcul a onorariilor, acestea urmând să scadă de la data publicării în Monitorul Oficial a noii grile.

Garanţii acordate de şapte milioane de euro

De la lansarea programului „Prima Casa 3", Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM a primit 223 de dosare. Dintre acestea, 173 au fost deja soluţionate. Valoarea garanţiilor acordate pentru dosarele finalizate depăşeste şapte milioane de euro.


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video