Taxele si onorariul incasat de notarul public in cazul unei tranzactii imobiliare difera in functie de pretul acesteia. In general, ele sunt stabilite in functie de valoarea declarata de partile implicate in tranzactie, insa, daca aceasta se afla sub grila notariala, in urma unei expertize, se stabileste o alta valoare, care urmeaza sa fie impozitata.

Care este modalitatea de stabilire a taxelor aferente unei tranzactii imobiliare?Pe de alta parte, conteaza si data dobandirii proprietatii de catre vanzator.

Concret, daca proprietatea ce urmeaza sa fie vanduta a fost achizitionata cu mai mult de trei ani in urma, tranzactia din prezent va fi impozitata cu 2% din valoare, in timp ce, daca aceasta a fost dobandita mai devreme de 3 ani, impozitul incasat va fi de 3%.

Pe de alta parte, pentru proprietatile cu o valoare de vanzare de 200.000 de lei sau mai mult, metoda de calcul a impozitului este alta.

Se impoziteaza cu 1% tot ceea ce depaseste 200.000 de lei, la care se adauga o taxa de 4.000 de lei, daca proprietatea a fost achizitionata cu mai mult de trei ani in urma, si cu 1% din tot ce depaseste plus inca 6.000 de lei, daca aceasta a fost dobandita mai devreme de trei ani.

Sursa

5 August 2009