Specialiştii le recomandă celor care dispun de bani să facă marele pas, doar atunci cănd găsesc aparatamentul dorit. Cei care mai aşteaptă ar putea profita de preţuri mai mici.

Situaţia pe piaţa imobiliară din România este tot mai complicată pe zi ce trece. Oferte există din belşug, însă cei interesaţi să cumpere rămân în expectativă. De altfel, specialiştii îi sfătuiesc pe cei care dispun de bani cash să nu se grăbească la achiziţii, în ciuda ieftinirilor din ultima perioadă. Un nou val de scădere a preţurilor este preconizat să vină la toamnă, odată cu declanşarea executărilor silite la scară mai largă, ca urmare a reducerii veniturilor angajaţiilor din sectorul de stat cu 25%.

"Aş negocia preţul cât se poate de mult"

Valentin Ilie, director executiv şi acţionar al Coldwell Banker Affiliates of Romania, recomandă celor care au bani cash să achiziţioneze locuinţele chiar acum, dar fără să facă vreun compromis. Întrebat de către un cititor al capital.ro, în cadrul unei dezbateri referitoare la sectorul imobiliar, "dacă aţi avea 50.000 de euro cash, când ar fi momentul optim în a achiziţiona o casă?", Valentin Ilie a precizat că "aş cău ta permanent proprietatea pe care mi-o doresc şi pe care mi-o permit. Nu aş exagera cu un credit suplimentar mare pentru diferenţă, în cazul în care îmi place o proprietate peste bugetul meu. Aş negocia preţul cât se poate de mult şi aş achiziţiona astăzi".

O parte dintre cititorii capital. ro se aşteaptă ca preţurile să mai scadă, pentru a ajunge la un nivel accesibil pentru o mai mare parte a populaţiei. "Eu preconizez că sfârşitul acestui an ne va readuce cu picioarele pe pământ, iar preţurile imobilelor vor fi cele din anii 2005-2006, în jur de 500 euro cu TVA/mp pentru un apartament vechi de cartier mediu (Drumul Taberei, Titan etc.), eventual câteva procente în plus pentru îmbunătăţiri... şi 700 de euro cu TVA pentru proiectele noi situate în aceleaşi zone - acestea fiind de regulă mai prost poziţionate întrucât s-au implantat după mai bine de 20-30 de ani într-un plan urbanistic prevăzut pentru secolul trecut", estimează un client. Perspectivele sunt încă slabe pentru a se atinge această performanţă, e de părere Valentin Ilie.

 
Sursa

9 July 2010