Carrefour renunţă la lanţul de magazine din Grecia. Cel mai mare retailer din Europa întâmpină dificultăţi în a face afaceri într-o ţară unde cererea s-a prăbuşit datorită unei crize fără precedent. Grupul francez a anunţat că îşi va vinde participaţia către partenerul local Marinopoulos, care va deveni francizor exclusiv.

25324-carrefour.jpgCel mai mare retailer din Europa se retrage din Grecia. Carrefour va ceda partea sa grupului grec Marinopoulos pentru 220 milioane euro, sumă ce va fi înregistrată în rezultatele financiare ale grupului francez ca pierdere.

„Nu este o mişcare greşită pentru grup, chiar dacă vor exista pierderi. Grecia reprezintă o piaţă care îi trage înapoi, iar momentan sunt ocupaţi cu numeroase alte proiecte. Este mai bine pentru cei de la Carrefour să se concentreze pe salvarea operaţiunilor franceze”, consideră analistul Laurence Hoffman citat de The Times.

La momentul acesta, Carrefour şi Marinopoulos deţin participaţii egale în compania care operează în Grecia şi Cipru. Consorţiul deţine în Grecia şi în Cipru 41 hypermarketuri, 287 supermarketuri şi 479 magazine. În urma tranzacţiei, Carrefour Marinopoulos, fondat în 1999, va opera ca francizor exclusiv Carrefour atât în Grecia, cât şi în alte ţări din Balcani. Marinopoulos are parteneriate în Grecia şi cu alte alte branduri globale, printre care Marks & Spencer, Gap Inc., Starbucks Corp. şi Sephora, parte a grupului LMVH.

În România, Carrefour a înregistrat o creştere de 3,6% în primele trei luni ale acestui an, ajungând la 277 milioane euro, comparativ cu 267 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Grupul francez deţine în România 25 hypermarketuri, 52 supermarketuri şi 5 francize. Vânzările Carrefour au depăşit un miliard de euro anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Bogaţii lumii caută locuri în care să îşi ascundă banii de criză. Conturile din Grecia, Spania sau Portugalia nu mai sunt deloc sigure


19 June 2012