0-531-thumb300_dsc01917.jpgInvestitorii spanioli achiziţionează terenuri în marile oraşe din România şi se pregătesc să demareze construcţia unor ansambluri rezidenţiale pentru clasa medie. Venirea lor duce la creşterea calităţii construcţiilor, prin impunerea standardului spaniol.

În Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Constanţa vor apărea numeroase ansambluri rezidenţiale construite de investitori spanioli în următorii doi-trei ani. “Am vorbit cu câţiva investitori mari din Spania care au deja cumpărate terenuri şi acum aşteaptă proiectele de urbanism pentru a da drumul la lucrări”, a spus Ion Cătuţoiu, director general la compania de consultanţă imobiliară Real Time, prezent la târgul imobiliar Sima, de la Madrid. El a adăugat că, după stagnarea pieţei imobiliare spaniole, investitorii se orientează către România, Bulgaria, Polonia, Brazilia, Argentina şi privesc cu interes chiar şi spre China.

Toţi marii antreprenori doresc acum să se repoziţioneze pe alte pieţe profitabile, iar România este o destinaţie foarte atractivă. “Nu am întâlnit la târg nici un dezvoltator care să nu fie interesat să cumpere terenuri în România pentru viitoare construcţii sau pentru a le revinde”, a precizat Cătuţoiu.

AVANTAJE. Calculele sunt simple: Bucureştiul, spre deosebire de Madrid, are încă terenuri în interiorul oraşului, în special cele care aparţin fostelor fabrici comuniste ce se vor reloca în afara oraşului. Mai sunt şi parcelele care au fost recâştigate de foştii proprietari. Toate aceste terenuri sunt foarte profitabile. “De exemplu, un teren în interiorul Bucureştiului, pentru care există PUZ şi proiect pentru construcţie, are o valoare cu 50% mai mare decât atunci când nu avea aceste proiecte”, spune reprezentantul Real Time. În plus, investiţia într-un teren bine ales aduce profituri de 30%-40% pe an, în unele cazuri chiar şi peste 50%.

CALITATE. Intrarea spaniolilor va duce şi la creşterea calităţii construcţiilor pe piaţa autohtonă, întrucât aceştia sunt obişnuiţi să construiască la un cu totul alt standard decât cel românesc. “Există câteva diferenţe majore între ansamblurile rezidenţiale care se dezvoltă în Madrid şi cele din Bucureşti”, spune Cătuţoiu. În Madrid nu se începe construcţia până când infrastructura nu este asigurată. Este vorba nu numai despre canalizare, apă, lumină, reţele de telefonie şi internet, ci şi despre drumuri şi transport local.

In plus, proiectele sunt foarte echilibrate între zona rezidenţială, cea de retail şi spaţiile pentru birouri, iar autorităţile locale sunt interesate să asigure infrastructura necesară. Şi modul în care sunt proiectate ansamblurile rezidenţiale, ca întreg, de spanioli este diferit. “Românii caută apartamente cu suprafeţe mari. De exemplu, apartamentele cu două dormitoare au o suprafaţă construită între 90 şi 150 mp. În Spania, acelaşi tip de apartament are între 70 şi 100 mp. În schimb, spaţiile comune sunt foarte generoase”, spune directorul Real Time. Ai curţi interioare, spaţii de joacă pentru copii, parcuri,piscină şi alte locuri de socializare. “La noi, apartamentele sunt mari, spaţioase, dar când ieşi afară din bloc dai peste un alt bloc”, spune Cătuţoiu.

La ei nu-i ca la noi

De ce sunt interesaţi ibericii să vină în România? Pentru că piaţa imobiliară spaniolă traversează o criză din cauză că oferta a depăşit cu mult cererea. Există apartamente care nu-şi găsesc locatari şi, cu toate acestea, preţurile nu scad, pentru că imobilele sunt cotate la preţuri minime de bănci şi nu pot coborî sub acestea, spune Cătuţoiu.Un metru pătrat construit într-unul din ansamblurile rezidenţiale ridicate la periferia Madridului costă între 5.000 şi 8.000 de euro. Asta înseamnă că pentru un apartament de 70 mp se plăteşte minim 350.000 de euro! În schimb, în zona de coastă, acolo unde se ridică minicartiere de case de vacanţă, preţurile coboară simţitor. Acelaşi apartament de 70 mp poate fi achiziţionat şi cu 150.000-200.000 de euro.

Sursa

11 June 2007