"Daca in 5 ani se va trece de 10%, in 10 ani dezvotarile imobiliare ecologice vor reprezenta pana la 45% din totalul proiectelor rezidentiale dezvoltate pe piata romaneasca", a declarat, pentru DailyBusiness, Anton Mazarianu, directorul general al companiei de dezvoltari rezidentiale ecologice Imperia.

"Dezvoltarile imobiliare ecologice au un trend ascendent in Romania, pentru ca odata cu intrarea in Uniunea Europeana trebuie sa ne aliniem la alte standarde in ceea ce priveste protejarea mediului", a explicat Mazarianu.

"Avem de lucru cu mentalitatea romanilor care se axeaza pe constructiile din beton sau caramida si nu pe cele prefabricate, insa oamenii devin din ce in ce mai constienti despre ce inseamna protectia mediului, iar aceste case nu se diferentiaza ca preturi fata de celelalte", a adaugat acesta.

Costuri la acelasi nivel cu constructiile clasice

Costurile de constructie ale unei astfel de locuinte sunt situate la acelasi nivel cu cele clasice in conditiile in care se importa materiale prefabricate, insa in cazul unei productii locale costurile vor fi mai mici, explica directorul general Imperia.
Potrivit Ruxandrei Crisan, ofiterul de presa al companiei de prefabricate Conex, cumparatorul unei astfel de case este unul educat, care a inteles evolutia pietei imobiliare si faptul ca efectele incalzirii globale trebuie prevenite.

Casele ecologice sunt structuri integrate, care presupun economisirea energiei si efecte minime asupra mediului inconjurator.

Locuintele ecologice sunt preferate in ultimii ani la nivel global, pe masura ce consecintele efectului de sera sunt din ce in ce mai vizibile, iar moda se pare ca incepe sa se contureze din ce in ce mai mult pe piata din Romania. Piata caselor din lemn este estimata de principalii jucatori de pe piata romaneasca la 15 mil. euro, existand inclusiv clienti care cer dotarea acestora cu panouri solare.

Fara sprijin de la stat

In Romania, spre deosebire de restul statelor Uniunii Europene, dezvoltarile de cladiri ecologice nu au deocamdata sprijinul statului, in restul tarilor membre ale UE statul cofinantand proiectele ecologice cu pana la 40%.

Statul roman a facut, totusi, un prim pas pentru a sprijini dezvoltarile ecologice, oficialii Ministerului Mediului declarand la inceputul acestui an ca toate companiile care investesc in propria modernizare, astfel incat sa obtina consumuri reduse de resurse si folosesc materiale ecologice, vor primi asa-numitele "eco-etichete" si o finantare nerambursabila de pana la 90.000 euro pentru a-si acoperi cheltuielile.

Se pare, insa ca, cel putin, hotelierii din Romania nu au gasit profitabil acest lucru, astfel ca pana la inceputul lunii trecute nicio astfel de "ecoeticheta" nu a fost acordata hotelurilor romanesti.

Pe de alta parte, in Marea Britanie, una din tarile europene cele mai active in ceea ce priveste dezvoltarile de case ecologice, oficialii Ministerului Caselor au declarat, de curand, ca planuiesc sa dezvolte 240.000 de locuinte ecologice situate in eco-sate, sau eco-orase in urmatorii 10 ani.

Un eco-oras britanic a inceput sa fie construit langa Northstowe, la nord de Cambridge, iar autoritatile asteapta propuneri din partea autoritatilor din Bristol si Peterborough.

Un astfel de oras ecologic are intre 5.000 si 20.000 de case, care nu folosesc combustibil fosil, fiind dotate cu panouri solare si boilere pe baza de biomasa.

Insa pana la dezvoltarile de intregi orase si sate "prietenoase cu mediul" si in intregime ecologice, in Romania incep sa se dezvolte primele cartiere cu case la un nivel satisfacator de ecologizare.

Dezvoltarile de eco-case nu presupun costuri aditionale - acest nivel poate fi atins doar prin aplicarea unor solutii simple de eficientizare a consumului energetic si apa (izolatii termice clasice, robineti cu senzori), spun producatorii.

"Nu ar fi realist sa cerem acum case care sa raspunda complet cerintelor ecologice, fie si numai din cauza ca o casa este integrata intr-un complex, un cartier, un oras, ceea ce necesita viziune, strategie si colaborare din partea autoritatilor locale, a municipalitatilor, lucruri care in momentul de fata nu exista", a declarat anterior Teodora Palarie, vice-presedintele agentiei non-guvernamentale Viitor Plus.

Proiecte la Iasi, Corbeanca, Brasov

Imperia Developments va lansa anul acesta si anul viitor trei proiecte rezidentiale ecologice, in urma unei investitii cumulate de 23 mil. euro.

Proiectul din Iasi, in care se va investi 8 mil. de euro, va demara anul viitor si va cuprinde 65 de locuinte. Compania mai dezvolta in Iasi un proiect rezidential ecologic cu 8 locuinte, in cadrul caruia pana la sfarsitul saptamanii trecute una a fost vanduta si doua precontractate.

Ansamblul Imperia Rezidenz Valea Lupului a demarat in primavara acestui an, investitia in ansamblu fiind de 2 mil. euro.

De asemenea, compania va demara in toamna acestui an un ansamblu rezidential cu 65 de locuinte in Corbeanca, investitia in acest proiect fiind de 8 mil. euro, iar in 2008 doreste sa lanseze un proiect si in Brasov, acum lucrandu-se la proiect.

"Proiectul din Brasov va fi dezvoltat pe 3 hectare de teren si intr-o prima faza va avea 70-80 de locuinte, investitia preconizata fiind de circa 7 mil. euro", a precizat Mazarianu.

In functie de finisaje o casa produsa de companie costa intre 195.000 euro si 270-280.000 euro.

Oficialii hotelului Afrodita din Venus au declarat ca, in urma unei investitii de 20.000 euro, hotelul isi procura 40% din energie cu ajutorul panourilor solare, urmand ca in 2008 hotelul sa fie in totalitate independent energetic dupa o investitie de inca 50.000 euro.

De asemenea, oficialii dezvoltatorul imobiliar South Pacific Group au declarat ca au inclus o tehnologie de economisire a energiei electrice intr-un ansamblu rezidential din Tunari, langa Bucuresti.

Sursa

8 August 2007