Cartierul Giuleşti este de natură să sperie mulţi clienţi. Numai denumirea lui atrage după sine un avertisment legat de calitatea vecinilor şi siguranţa zonei. Parţial adevărat, parţial fals, atrag atenţia specialiştii. O bună parte din cartierul Giuleşti este situată într-una dintre cele mai bine cotate zone, din punct de vedere imobiliar. Proximitatea faţă de mijloacele de transport în comun, centre comerciale şi chiar centrul oraşului, toate acestea urcă preţurile apartamentelor din această parte a cartierului la cele mai înalte cote.

26026-grant_giulesti.jpgCartierul Giuleşti a fost văzut întotdeauna drept prelungirea necivilizată a zonei Crângaşi. Argumente în această direcţie sunt multe, atunci când vorbim despre Giuleşti-Sârbi. Aceasta este prima zonă a cartierului, care încă are un caracter profund rural. De fapt, este exact localitatea de unde a început dezvoltarea urbanistică. Utilităţile au pătruns greu, alimentarea cu apă şi canalizarea au început să fie introduse abia după 1990, iar lucrările nu au fost încă finalizate. Astfel, majoritatea caselor de după Institutul Pasteur au fântâni şi fose septice în curte. Există însă o graniţă nevăzută, după care toată această realitate se schimbă.

Partea dinspre bulevardul Constructorilor, care merge până la Prunaru, nu este deloc o zonă rău famată. Sunt blocuri, centre comerciale, bănci... Nu ai probleme când mergi pe stradă, indiferent de oră. Doar după Bulevardul Constructorilor încep să scadă preţurile”, spune Letiţia Tudorin, agent imobiliar Aisiel.

Zona Giuleşti-Sârbi încă are un puternic aer rural

Giuleşti-Sârbi stă prost şi la alte capitole, precum centre comerciale, sănătate sau învăţământ. Astfel, există o singură grădiniţă şi numai două şcoli generale. Nici cabinetele medicale nu sunt suficiente, iar o mare parte dintre şosele şi străzi sunt necorespunzător întreţinute. Această porţiune a cartierului comunică cu restul oraşului numai prin Calea Giuleşti, iar locuitorii cartierului au la dispoziţie câteva linii de autobuz şi una de tramvai. Lucrurile se schimbă complet în cealaltă parte a cartierului, lângă Podul Grant.

Apartamentele sunt bine cotate lângă Podul Grant, este practic prelungirea Crângaşiului. Zona este foarte bună, foarte uşor accesibilă, poţi ajunge cu uşurinţă oriunde, chiar şi în centru, până la Victoriei faci zece minute cu maşina. Sunt foarte multe supermarketuri, este Piaţa Crângaşi, două staţii de metrou în apropiere – Crângaşi şi Basarab. Cei care nu cunosc partea aceasta însă au impresia că este o zonă îndepărtată a Bucureştiului. Dar am întâlnit persoane care au vrut să se mute din Crângaşi în Giuleşti, pentru că le plăcea mult mai mult zona, spuneau că traficul este mult mai liniştit că nu sunt atât de afectaţi acolo de poluarea fonică”, arată Letiţia Tudorin.

Preţurile variază între 50.000 şi 60.000 euro, pentru acelaşi tip de apartament

Astfel preţurile apartamentelor în cartier pot varia între 50.000 şi 60.000 euro pentru două camere, în funcţie de zona în care este situat şi de calitatea blocului.

„În Giuleşti, cele mai multe blocuri sunt cu patru etaje, construite în perioada 1960-1968. Oamenii se sperie de vechimea lor, blocurile sunt considerate fragile, pentru că au supravieţuit cutremurului, dar sunt blocuri solide, bine construite”, continuă oficialul Aisiel.

În zona bună a cartierului sunt şi mai multe clinici medicale private precum şi Spitalul Giuleşti, şcoli modernizate, spaţii verzi şi chiar parcuri acvatice. De altfel, apa este una dintre marile probleme ale zonei.

În vecinătatea râului Dâmboviţa şi a Lacului Morii, din cauza ridicării pânzei freatice, cea mai mare parte dintre terenurile din sudul Căii Giuleşti sunt inundabile. În această situaţie, multe dintre suprafeţele libere nu permit construirea. În schimb, în nord-est, spre Triaj şi Gara 16 Februarie, se continuă dezvoltarea unor incinte industriale şi depozite”, arată Rodica Manea, oficial Manea Imob.

În ultimii ani, loturile de teren din zonă au atras o atenţie deosebită din partea investitorilor, care au construit mai multe ansambluri rezidenţiale. Odată cu această mişcare, s-a observat şi o revoluţie pe partea utilităţilor, iar apa curentă, canalizarea şi gazele au devenit o realitate pentru locuitori. 

CITEȘTE ȘI Socului: o zonă curată, îngrijită şi nouă, în contrast cu cartierul muncitoresc de care aparţine


 

16 August 2012