INEDIT. Un bucureştean a inventat o locuinţă care se poate mări în funcţie de cerinţele unei familii şi care poate fi mutată în întregime.

O casă asemănătoare unui cristal, în care toate raporturile principale urmează proporţia de aur, îşi descrie Florin Dobrescu pe scurt invenţia, pe care a numit-o şi dom geodezic.

Şi-a dorit o casă cu un ambient total diferit de cel clasic şi, după ani de încercări, a reuşit să o construiască în zona Rucăr.

Avantajul ei faţă de cele clasice e că se poate extinde şi adapta după nevoile celor care o locuiesc.

Proiectul a fost remarcat de World Wildlife Fund, care l-a inclus într-o expoziţie având ca temă construcţiile sustenabile, organizată la sediul Parlamentului European de la Strasbourg în aprilie 2009.

Gândită în programe 3D

Florin este medic specialist de medicină internă, iar meseria de bază şi-a pus amprenata asupra invenţiei.

„Pentru mine, casa reprezintă un concept organic, aşa cum organismul e format din celule", spune inventatorul, care adaugă faptul că a urmărit ca dezvoltarea locuinţei să reflecte cerinţele unei familii tinere, în dezvoltare.

Totul a început din 2006. „Iniţial am lucrat în programe 3D, apoi am început să construiesc machetele din lemn", povesteşte medicul. A mai durat ceva timp până când a găsit banii necesari pentru relizarea proiectului la scară reală, la Rucăr.

La început a fost privit cu neîncredere de oamenii din zonă. „Am ridicat-o într-o lună. Când am început să construiesc, locuitorii din Rucăr se uitau pieziş. Credeau că am început cu acoperişul şi că îl vom rostogoli. Asta, pentru că începe cu o baza mică ce se extinde spre laterale, ca un V", spune Florin Dobrescu.

Poate fi mutată şi upgradată

Casa e gândită pe un concept modular, iar creşterea se realizează prin adăugarea de noi module, adaptate condiţiilor şi nevoilor celor care locuiesc în el.

Din 3 tipuri de grinzi şi din 2 tipuri de panou se poate materializa întreaga structură. Construcţiile rezultate au toate feţele identice şi stabilitate structurală pe perioada montajului. În funcţie de întindere şi de adâncimea fundaţiei, casa se poate ridica pe mai multe niveluri.

Dacă proprietarii doresc să mute construcţia, modulele se pot demonta fără a fi distruse, inclusiv fundaţia, şi pot fi reamplasate în mod repetat.

„Ne-am dorit cu acest tip de locuinţă să putem oferi de la bun început un nivel maxim de funcţionalitate şi caracteristici ecologice şi sustenabile cât mai avansate, cu posibilităţi vir tual nelimitate de dezvoltare şi de upgrade, unor spaţii de locuit iniţial mai mici", mai spune Florin Dobrescu.

Sursa

22 June 2009