Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Investiție de 2 milioane euro: Clădire istorică din București, restaurată și deschisă publicului (FOTO)

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2084

Muzeul Casa Cesianu a fost deschis publicului, în urma unor lucrări de consolidare și restaurare în valoare de aproape 2 milioane euro. Una dintre puținele reședințe aristocratice bucureștene ce s-a menținut din perioada la Belle Epoque, Casa Cesianu se află la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Sevastopol. Deși a fost lăsată în paragină timp de câteva decenii, este actualmente singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate componentele în variantă originală, la dimensiunile inițiale.

Casa Filipescu-Cesianu (foto: Muzeul Bucureștiului)Aflată la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Sevastopol (Calea Victoriei nr. 151), Casa Cesianu este una dintre puținele reședințe aristocratice bucureștene ce s-a menținut din perioada la Belle Epoque. În urma unor lucrări de consolidare, restaurare și conservare, monumentul istoric a fost deschis publicului luni, 22 iunie 2015.

„Astăzi redăm circuitului turistic și cultural Muzeul Casa Cesianu. Țin să vă precizez că, deși declarat muzeu, acest monument istoric a fost folosit timp de 67 ani (în perioada 1948-2015) drept depozit pentru o parte dintre colecțiile aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București. Muzeul nu a fost valorificat ca spațiu de expunere, din cauza stării de degradare a imobilului”, a declarat primarul Sorin Oprescu, la evenimentul de inaugurare.

Clădirea este un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea. Reședință a avocatului Constantin Cesianu din 1892, clădirea a găzduit anterior câteva familii din aristocrația românească precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu, rămânând în conștiința localnicilor drept „Casa Filipescu”. Cu ajutorul arhitectului Leonida Negrescu, avocatul Cesianu a extins reședința, prilej cu care a amenajat parcul interior și s-au realizat decorațiile exterioare și acoperișul imperial. Potrivit autorităților, în prezent, este singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate componentele în variantă originală, la dimensiunile inițiale.

În 1935, proprietatea a fost vândută Societății Române de Radiodifuziune (S.R.R.), instituție ce a oferit-o Primăriei Municipiului București, în schimbul altei clădiri. Din 1941, construcția a fost atribuită Muzeului Comunal (respectiv Muzeului Municipiului București), pentru a organiza expoziții. Lăsată în paragină de-a lungul deceniilor, clădirea a intrat în proces de consolidare, restaurare și conservare, la sfârșitul anului 2013, prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordată prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 8,6 milioane lei (respectiv circa 1,9 milioane euro), din care 5,93 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.

„După 75 de ani de așteptare, Parcul reședinței Filipescu-Cesianu va deveni nu numai un spațiu de recreere și agrement, dar în punctele special amenajate vor fi organizate spații de expunere (lapidarium); concerte sau piese de teatru (zona de scenă din spatele grădinii). Pentru prima oară, de la intrarea în patrimoniul comunal al proprietății Filipescu-Cesianu, va fi organizat un muzeu modern al cărui proiect expozițional permanent urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, a copilăriei și a vieții de zi cu zi”, a conchis Primarul General, în cadrul evenimentului mai sus menționat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

 

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video