Ridicarea unei case de 100 de metri pătraţi construiţi costă 50.000 de euro şi durează cel puţin cinci luni.Cei care vor să îşi construiască o casă trebuie să se înarmeze cu răbdare. Cam cinci luni, fără a lua în calcul utilităţile, poate să dureze construcţia unei case cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, la cheie, cu tot cu finisaje, la care să lucreze o echipă de şase-şapte oameni. După acest timp, proprietarul trebuie să aleagă doar mobila.

„O casă cu P+1, cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi construiţi, împărţită în 50 mp parter, plus 50 de metri pătraţi etajul, se poate ridica aproximativ în două luni şi jumătate, în faza de roşu“, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL. Pentru a se ajunge cu construcţia în faza de roşu înseamnă să se facă fundaţia, să se ridice pereţii şi să se construiască acoperişul, partea lemnoasă, cu tot cu învelitoare. Partea de finisaje, care aduce construcţia la cheie, mai durează aproximativ 60 de zile, iar proprietarii trebuie să ştie că această etapă va fi mai costisitoare decât faza de roşu.

„Pentru ca locuinţa să fie gata la cheie trebuie tencuită, gletuită, atât la exterior, cât şi la interior, trebuie montată faianţa, gresia, geamuri, uşi interioare, precum şi instalaţiile de curent şi cea sanitară“, ne-a spus Gheorghe Doholici, inginer constructor. Instalaţia sanitară presupune montarea vasului de WC, a chiuvetei, a căzii, precum şi a instalaţiilor din bucătărie. „Aducerea unei construcţii de 100 de metri pătraţi construiţi de la faza de roşu în faza la cheie durează aproximativ două luni, iar costurile se ridică aproximativ la 55% din preţul final al casei“, a amintit Ciprian Ana.

În construcţia unei case, cel mai mult timp se pierde la betoane. După ce a fost săpată groapa, se toarnă fundaţia care trebuie lăsată cam 10-12 zile să se usuce, după care se pot zidi pereţii. „Un zidar bun ridică maximum 10 metri pătraţi de perete pe zi. Aproximativ trei metri cubi de cărămizi“, a amintit Ciprian Ana. La fel, foarte mult durează decofrarea planşeului, care separă parterul de etaj şi centura de siguranţă a casei peste care se montează şarpanta. Planşeul trebuie lăsat în cofrag timp de 21 de zile, după care se poate lucra pe el fără probleme. Centura de siguranţă trebuie lăsată cel puţin o săptămână.

„Dacă centura nu este bine uscată, lemnul care se foloseşte la construcţia acoperişului va atrage umezeala, lucru care nu este bun deloc“, a precizat Ciprian Ana. La finisaje, tencuiala trebuie lăsată câteva zile după care se poate gletui. La fel, gletul trebuie bine uscat, după care se poate şlefui.

„Dacă gletul nu este bine uscat, vopseaua lavabilă se va coji de pe perete“, a adăugat Ciprian Ana. Instalaţia electrică, asemenea celei sanitare necesită timp pentru că se lucrează cu multe fire, respectiv ţevi, şi durează cel puţin o săptămână. Timp se pierde şi cu aducerea utilităţilor în casă. „Nu se poate spune în cât timp casa va beneficia de utilităţi, pentru că proprietarul se ocupă de acestea“, a spus administratorul Policons Group SRL.

500 de euro metrul pătrat de casă finisată
Costurile unei construcţii la roşu se ridică la aproximativ 250 de euro metrul pătrat construit. „Pentru o casă finisată la cheie, preţul pleacă de la 500 de euro metrul pătrat, plus TVA, în funcţie de finisaje. La acest preţ casa va beneficia de finisaje medii, nici ieftine, dar nici cele mai scumpe“, a mai spus Ciprian Ana.

Variante pentru acoperiş
Cea mai ieftină opţiune pentru şarpantă este cea din lemn, în timp ce betonul face acoperişul cel mai rezistent. Şarpanta (scheletul pe care se montează învelitoarea) este structura care închide casa şi o fereşte de intemperii, un element foarte important în construcţie.

Pentru o casă cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, dacă se apelează la soluţia din lemn, proprietarul va plăti între 25 şi 50 de euro metrul pătrat, cu tot cu manoperă, în funcţie de complexitatea lucrării. Potrivit lui Gheorghe Doholici, acoperişul din metal costă aproximativ 80 de euro metrul pătrat, iar preţul include atât materialul, cât şi manopera. „Lemnul este un material tradiţional, dar şarpanta din metal este potrivită la construcţiile cu cadre din metal“, ne-a spus Ciprian Ana.

24 July 2008