Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Casa ideală: fără facturi pentru căldură sau electricitate, scoasă la vânzare cu 50.000 euro

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 21296

România se pregăteşte pentru viitorul în construcţii. O echipă de profesionişti vizionari a construit casa solară, complet independentă energetic. O casă la care nu vor exista niciodată facturi pentru căldură sau electricitate şi care totuşi va oferi tot confortul celor care vor locui în ea. Preţul este şocant, pentru o tehnologie atât de avansată: 50.000 euro. De la această sumă va porni licitaţia pentru casa solară, chiar dacă valoarea ei reală este situată undeva la 125.000 euro, potrivit dezvoltatorilor.

PRISPACasa solară este un prototip şi scopul ei primar este Case fabricate şi împachetate în România, trimise către Anglia, Belgia sau Australia Piaţa imobiliară din România nu pare să îşi revină după şocul produs de criza economică. Deşi nevoia de locuinţe este uriaşă, iar ... să reprezinte România la unul dintre cele mai prestigioase concursuri de arhitectură sustenabilă şi tehnologii integrate: Solar Dechatlon Europe 2012. Pentru cei 40 de studenţi români care au dus acest proiect la final, miza este mare: fondurile obţinute din licitaţie vor fi folosite pentru a transporta casa către Madrid, locul unde va avea loc competiţia. Tocmai de aceea, preţul de pornire este de 50.000 euro, chiar dacă întreaga construcţie a costat 125.000 euro. În plus, casa va fi livrată proprietarului cu tot cu mobilă, instalaţii, electrocasnice, ba chiar va fi transportată gratuit până la amplasament. Pentru clienţii interesaţi de proiect, dar care nu îl vor putea cumpăra la licitaţie, preţul va fi situat undeva între cele două marje.

Echipa PRISPA„Ținând cont de faptul că a trebuit să demontăm casa, să alegem un anumit tip de tablă care să se declipseze, am construit nişte rosturi speciale, piesele de glisare între panourile structurale sunt şi ele speciale. Toate acestea au dus la creşterea costurilor prototipului la peste 120.000 euro, pentru o suprafaţă de 78 mp, iar dacă ar fi să adăugăm prispa şi spaţiile de depozitare, am ajunge la 100 mp. Altfel, preţul este cu câteva zeci de mii de euro mai mic”, a spus pentru IMOPEDIA.ro Adriana Mihăilescu, arhitectul PRISPA.

Casa solară creează singură temperatura perfectă atât vara, cât şi iarna

PRISPACasa solară este menită să folosească energia astfel încât construcţia să creeze temperatura perfectă, atât vara, cât şi iarna. O asemenea tehnologie conduce deci Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, ... Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, ... la o viaţă fără facturi. Iar atunci când preţul de construcţie este egal cu cel al unei case convenţionale, este doar o chestiune de adaptare la noile realităţi în construcţii până când tot mai mulţi români vor dori să locuiască în case economice.

„Cred că e mai mult o obişnuinţă şi un exemplu al vecinului să folosim cât mai mult beton. Noi vrem să ne întoarcem la materialele tradiţionale: lemn, lut şi piatră. Lutul reglează umiditatea interioară: dacă e prea mult absoarbe, dacă e prea puţin, oferă. Importante sunt şi principiile pasive, axarea nord-sud: la nord avem minimul de vitraje, la sud, maximum, să intre cât mai multă lumină. Dar pentru ca vara să nu fie prea cald, avem o prispă umbrită care asigură cu patru grade mai puţin la interior, deci cheltuim mult mai puţin ca să climatizăm”, continuă oficialul PRISPA.

Producătorii de materiale încă nu sunt pregătiţi să lucreze la asemenea standarde

PRISPAAsemenea proiecte Casele economice, tot mai greu de finanţat. România a rămas în urmă din lipsa banilor România pare să fie un paradox al evoluţiei în materie de energie. În timp ce investitorii din întreaga lume se ... sunt însă atât de rare în România, încât producătorii nu sunt pregătiţi să lucreze la asemenea standarde. Tocmai de aceea, echipa de construcţii s-a lovit de câteva provocări majore.

„Am căutat geamurile triplu vitrate, pentru păstrarea temperaturii, dar acestea se găsesc foarte rar în România. De asemenea, am avut probleme cu găsirea unor fabricanţi de lemn care să fie suficient de gros ca să permită introducerea unui termopan atât de lat. Puteam folosi un geam dublu vitrat, dar pierdeam mult din capacitatea de izolare termică. Am aflat deci şi care sunt problemele de pe piaţa românească, dar sunt convinsă că odată cu evoluţia acestui segment se vor multiplica şi ofertele în domeniu”, spune Adriana Mihăilescu.

Misiunea mai dificilă este încălzirea pe timp de iarnă, mai ales în condiţiile unor temperaturi extreme. Tocmai de aceea, calculele făcute de echipa PRISPA nu sunt niciodată luate în considerare de constructorii tradiţionali.

„Am pus piatră în locul în care este calculat unghiul razelor de soare în perioada iernii, astfel încât să putem stoca energie calorică ce este apoi degajată mult mai uniform decât ar face-o un calorifer. Radiatoarele încălzesc zona imediat apropiată lor, dar apoi, de la o anumită limită, este foarte frig. Ca sistem suplimentar de încălzire pe perioada iernii avem panourile radiante, care încălzesc de asemenea obiectele din jur şi ajută la degajarea uniformă a căldurii”, arată arhitectul PRISPA.

Casa solară poate fi modificată după nevoile clienţilor

PRISPA interior Ofensiva construcţiilor ecologice începe din Cluj. Cine construieşte verde, plăteşte mai puţin la stat Schimbările majore au nevoie de un stimul pentru a fi implementate cu succes. Pe această idee au mizat toţi promotorii curentului de construcţii ... Acest proiect este unul demonstrativ, dar în momentul în care va fi implementat în regim privat, el va putea răspunde oricărei nevoi a clienţilor. Dacă aceştia vor să folosească totuşi şi metode convenţionale de încălzire, casa solară poate fi adaptată în această direcţie.

„Există foarte multe variante care pot fi folosite. Se poate folosi tâmplăria PVC de exemplu, sau sistemul de încălzire poate fi înlocuit cu unul de sobe, noi nu le-am folosit pentru că a trebuit să respectăm normele concursului. Se poate modifica dimensiunea casei. De asemenea, noi am folosit numai materiale locale, ceea ce ne-a făcut să fim poate cea mai ieftină casă din concurs. Dacă am folosi lemn din Norvegia, unde sunt într-adevăr alte esenţe, culori mult mai frumoase, totul ar fi fost mai scump. Dar nu există niciun motiv pentru care potenţialii clienţi să nu cumpere casa aşa cum este ea acum”, conchide Adriana Mihăilescu.

Casa solară poate fi vizitată până pe 7 august, în parcarea Leroy-Merlin, dar licitaţia se va desfăşura joi, 26 iulie, în acelaşi loc.

CITEŞTE ŞI: Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, ... Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, ... Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video