728x90.jpg
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Casa ideală: fără facturi pentru căldură sau electricitate, scoasă la vânzare cu 50.000 euro

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 20999

România se pregăteşte pentru viitorul în construcţii. O echipă de profesionişti vizionari a construit casa solară, complet independentă energetic. O casă la care nu vor exista niciodată facturi pentru căldură sau electricitate şi care totuşi va oferi tot confortul celor care vor locui în ea. Preţul este şocant, pentru o tehnologie atât de avansată: 50.000 euro. De la această sumă va porni licitaţia pentru casa solară, chiar dacă valoarea ei reală este situată undeva la 125.000 euro, potrivit dezvoltatorilor.

PRISPACasa solară este un prototip şi scopul ei primar este Case fabricate şi împachetate în România, trimise către Anglia, Belgia sau Australia Piaţa imobiliară din România nu pare să îşi revină după şocul produs de criza economică. Deşi nevoia de locuinţe este uriaşă, iar ... să reprezinte România la unul dintre cele mai prestigioase concursuri de arhitectură sustenabilă şi tehnologii integrate: Solar Dechatlon Europe 2012. Pentru cei 40 de studenţi români care au dus acest proiect la final, miza este mare: fondurile obţinute din licitaţie vor fi folosite pentru a transporta casa către Madrid, locul unde va avea loc competiţia. Tocmai de aceea, preţul de pornire este de 50.000 euro, chiar dacă întreaga construcţie a costat 125.000 euro. În plus, casa va fi livrată proprietarului cu tot cu mobilă, instalaţii, electrocasnice, ba chiar va fi transportată gratuit până la amplasament. Pentru clienţii interesaţi de proiect, dar care nu îl vor putea cumpăra la licitaţie, preţul va fi situat undeva între cele două marje.

Echipa PRISPA„Ținând cont de faptul că a trebuit să demontăm casa, să alegem un anumit tip de tablă care să se declipseze, am construit nişte rosturi speciale, piesele de glisare între panourile structurale sunt şi ele speciale. Toate acestea au dus la creşterea costurilor prototipului la peste 120.000 euro, pentru o suprafaţă de 78 mp, iar dacă ar fi să adăugăm prispa şi spaţiile de depozitare, am ajunge la 100 mp. Altfel, preţul este cu câteva zeci de mii de euro mai mic”, a spus pentru IMOPEDIA.ro Adriana Mihăilescu, arhitectul PRISPA.

Casa solară creează singură temperatura perfectă atât vara, cât şi iarna

PRISPACasa solară este menită să folosească energia astfel încât construcţia să creeze temperatura perfectă, atât vara, cât şi iarna. O asemenea tehnologie conduce deci Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, ... Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, ... la o viaţă fără facturi. Iar atunci când preţul de construcţie este egal cu cel al unei case convenţionale, este doar o chestiune de adaptare la noile realităţi în construcţii până când tot mai mulţi români vor dori să locuiască în case economice.

„Cred că e mai mult o obişnuinţă şi un exemplu al vecinului să folosim cât mai mult beton. Noi vrem să ne întoarcem la materialele tradiţionale: lemn, lut şi piatră. Lutul reglează umiditatea interioară: dacă e prea mult absoarbe, dacă e prea puţin, oferă. Importante sunt şi principiile pasive, axarea nord-sud: la nord avem minimul de vitraje, la sud, maximum, să intre cât mai multă lumină. Dar pentru ca vara să nu fie prea cald, avem o prispă umbrită care asigură cu patru grade mai puţin la interior, deci cheltuim mult mai puţin ca să climatizăm”, continuă oficialul PRISPA.

Producătorii de materiale încă nu sunt pregătiţi să lucreze la asemenea standarde

PRISPAAsemenea proiecte Casele economice, tot mai greu de finanţat. România a rămas în urmă din lipsa banilor România pare să fie un paradox al evoluţiei în materie de energie. În timp ce investitorii din întreaga lume se ... sunt însă atât de rare în România, încât producătorii nu sunt pregătiţi să lucreze la asemenea standarde. Tocmai de aceea, echipa de construcţii s-a lovit de câteva provocări majore.

„Am căutat geamurile triplu vitrate, pentru păstrarea temperaturii, dar acestea se găsesc foarte rar în România. De asemenea, am avut probleme cu găsirea unor fabricanţi de lemn care să fie suficient de gros ca să permită introducerea unui termopan atât de lat. Puteam folosi un geam dublu vitrat, dar pierdeam mult din capacitatea de izolare termică. Am aflat deci şi care sunt problemele de pe piaţa românească, dar sunt convinsă că odată cu evoluţia acestui segment se vor multiplica şi ofertele în domeniu”, spune Adriana Mihăilescu.

Misiunea mai dificilă este încălzirea pe timp de iarnă, mai ales în condiţiile unor temperaturi extreme. Tocmai de aceea, calculele făcute de echipa PRISPA nu sunt niciodată luate în considerare de constructorii tradiţionali.

„Am pus piatră în locul în care este calculat unghiul razelor de soare în perioada iernii, astfel încât să putem stoca energie calorică ce este apoi degajată mult mai uniform decât ar face-o un calorifer. Radiatoarele încălzesc zona imediat apropiată lor, dar apoi, de la o anumită limită, este foarte frig. Ca sistem suplimentar de încălzire pe perioada iernii avem panourile radiante, care încălzesc de asemenea obiectele din jur şi ajută la degajarea uniformă a căldurii”, arată arhitectul PRISPA.

Casa solară poate fi modificată după nevoile clienţilor

PRISPA interior Ofensiva construcţiilor ecologice începe din Cluj. Cine construieşte verde, plăteşte mai puţin la stat Schimbările majore au nevoie de un stimul pentru a fi implementate cu succes. Pe această idee au mizat toţi promotorii curentului de construcţii ... Acest proiect este unul demonstrativ, dar în momentul în care va fi implementat în regim privat, el va putea răspunde oricărei nevoi a clienţilor. Dacă aceştia vor să folosească totuşi şi metode convenţionale de încălzire, casa solară poate fi adaptată în această direcţie.

„Există foarte multe variante care pot fi folosite. Se poate folosi tâmplăria PVC de exemplu, sau sistemul de încălzire poate fi înlocuit cu unul de sobe, noi nu le-am folosit pentru că a trebuit să respectăm normele concursului. Se poate modifica dimensiunea casei. De asemenea, noi am folosit numai materiale locale, ceea ce ne-a făcut să fim poate cea mai ieftină casă din concurs. Dacă am folosi lemn din Norvegia, unde sunt într-adevăr alte esenţe, culori mult mai frumoase, totul ar fi fost mai scump. Dar nu există niciun motiv pentru care potenţialii clienţi să nu cumpere casa aşa cum este ea acum”, conchide Adriana Mihăilescu.

Casa solară poate fi vizitată până pe 7 august, în parcarea Leroy-Merlin, dar licitaţia se va desfăşura joi, 26 iulie, în acelaşi loc.

CITEŞTE ŞI: Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, ... Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, ... Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (9)
#9. acelasi | 15.09.2012 | 05:10
2 (1/3)   
Asa a bagat si Oprescu in Bucuresti semafoare solare de 17500 euro!
#8. butaru | 06.08.2012 | 17:26
-3 (3/0)   
d-na mihaela ochiana sunama-0743022481 multumesc
#7. tdb | 26.07.2012 | 18:56
3 (3/6)   
REGULA MEA DE AUR : CARAMIDA E SFANTA !

1. faceti peretii cat mai grosi, din porotherm de 38 sth antiseismic, dupa sth tencuiti cu multibat, dupa asta puneti caramida plina la fatada, aveti grija sa iesiti cu soclu si cu fiecare placa la exterior ca sa aveti pe ce pune caramida plina, la interior toate instalatiile le trageti in canale ca sa stiti unde sa spargeti in viitor, tencuiti si armati la interior peretii si trageti sapele armate cu plasa de 4mm si izolate cu un extrudat de 5o mm, neaparat izolati si tavanele, nu numai ultima placa.
=> asa obtineti pereti grosi de 65 - 70 cm la gata.
** turnati betoane de calitate in casa, la betonul din fundatie bagati radmyx, izolati fundatiile cu caramida plina, membrana, solutie bituminoasa.
** nu va zgarciti la fier, luati un structurist batran care face treaba cum se facea odata, bagati fier cu carbonu mare la fundatie, si dupa cota zero bagati fier cu carbon mai mic pentru elasticitate la cutremur, sudati jontarile la stalpi. nu uitati ca betonul e acid si in zeci de ani incepe sa manance din armatura, asa ca puneti fier cu simt de raspundere.
2. bagati bani in ferestre de lemn triplustratificat cu geamuri cu foaie de 6mm, ferestrele sunt scumpe, feriti-va de aluminiu si pvc - in timp e jale cu ele. geamurile de calitate sunt foarte scumpe dar trebuie! in loc de 10.000 E dai 20.000 E da te tin. aveti grija la montaj, ca degeaba e geamu bun daca sufla pe langa el.

3. nu faceti acoperis ! faceti terasa necirculabila, si puneti izolatie tip sandwich sau chimica si care se termina cu gazon, e frumos si aspectuos, iar vara tine de racoare.

=> vara in casa de caramida e racoare iar iarna e cald, punct !

*** uitati-va la casele vechi si bine construite, din caramida plina, au peretii de 50-80 cm grosime, cu geamuri de calitate nu iti trebuie aer conditionat vara, iarna mergeti pe calorifere verticale.

o casa se face in timp si cu raspundere si cu cheltuiala mare, stai in ea o viata si tu si copii tai.

la tara casele cu pereti cu lut si lemn se cheama case din paianta.
solutiile gen pompe de caldura, panouri solare au o exploatare foarte costisitoare, trebuiesc schimbate tot felul de componente periodic.

eu optez pe sistemul traditional de casa pe cadre de beton cu pereti de caramida cat mai grosi, fara polistiren si decorativa pe ele. mai bine banii la mine si dau 50 mil./iarna la gaze decat sa imi bag banii in solutii moderne si foarte scumpe, o pompa de caldura de calitate cu foraj cu tot ajunge la 60.000E, de banii astia las centralele din casa la cota de avarie si in fiecare iarna plec in vacanta numai din dobanda la banii astia.

cu 50.000 E iti faci 100 mp utili - 140 mp construiti, fara pretul terenului si al bransamentelor, dupa reteta de mai sus, vedeti ca in lumea constructiilor 50.000 E sunt o suma imensa, in regie proprie din 50.000E faci ce ai lua cu mult mai mult.

nu optati pentru put decat daca nu e retea de apa.
un put e 120 ron per metru cu tot cu teava si accesorii, un put bun e de la 80-120 metrii liniari adancime iar la cat de poluate sunt panzele freatice eu nu i-as da copilului sa bea din apa aia, chit ca vine de la put de 300 metrii liniari adancime.
#6. Alex | 25.07.2012 | 12:44
4 (2/6)   
Eu as vrea sa imi fac o casa dinasta din containere maritime :) Iese mai ieftin, cele frigorifice au deja izolatie cu bariera termica. In rest aceleasi idei, apa de baut din put, apa menajera posibil si d la ploaie, electricitate de la soare, gaz din butelie pt incalzire tip truma e singurul lucru platit. mai faci si o mica gradina si mananci si sanatos. Pacat ca nu avem o cultura pt astfel de chestii si cand faci ceva diferit zice lumea ca esti "nebun"
#5. Catalin | 25.07.2012 | 09:44
0 (2/2)   
Apa obtii din put forat cu ajutorul unui hidrofor electric deci nu avem factura la electricitate deci apa avem gratis iar canalizarea se realizeaza cu o fosa septica cu drenaj + substanta bioactivatoare = canalizare gratis
#4. Catalin | 25.07.2012 | 09:41
-1 (1/0)   
Nu trebuie platita apa si nici canalizarea
#3. ioana | 24.07.2012 | 16:06
0 (0/0)   
nu cred că se pune problema de factură la apă și canalizare, într-o casă care vrea să se întoarcă la materialele inițiale. doar dacă așa vrea clientul. altfel, un puț și o fosă sunt suficiente.

prispa.org este siteul
#2. Transatlanticul | 24.07.2012 | 15:35
-1 (2/1)   
Si, totusi, factura de apa trebuie platita; de asemenea, cea de canalizare. Fara apa si canalizare nu prea se poate. In rest - e OK! Si... felicitari minunatilor constructori!
#1. Alex | 24.07.2012 | 15:30
0 (1/1)   
Foarte tare. Acest proiect are un website?
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 

RSS
Primeste stirile pe e-mail
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SU: 80 mp, 2 cam.
Baneasa , SC: 122 mp, 3 cam.
Militari , SU: 36 mp, 2 cam.
gama300_250.jpg
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video