Casa noua pe credit din economii
Cotidianul - 16.01.2006
 

Sase din zece cehi au contracte de economisire-creditare. In Austria, sistemul este utilizat de peste jumatate din populatie, iar Germania s-a reconstruit cu ajutorul lui. A venit si rindul romanilor sa il foloseasca pentru a-si lua o casa, daca sint dispusi sa puna bani deoparte pentru asta.

Un studiu recent, realizat de GFK Romania, dezvaluie un fapt deloc surprinzator. 45% dintre romani, intrebati ce-ar face cu banii daca ar avea sumele necesare, au indicat investitiile in case sau apartamente. Motivatia nu vine atit din previziunea ca pretul pe piata locativa este in continua crestere, deci investitia e intr-adevar buna, cit din dorinta omeneasca de a avea un acoperis proprietate personala deasupra capului. La un credit ipotecar sau imobiliar clasic, aproape totul este prohibitiv pentru persoanele cu venit mediu. O simulare de plata a ratelor lunare la o suma modica in raport cu preturile vehiculate pe piata locativa te poate uimi. De aceea, pe segmentul de piata al persoanelor cu venituri medii si mici au aparut banci de nisa care ofera produse de economisire - creditare pentru locuinta. In prezent, acestea ofera cea mai ieftina optiune celor care planuiesc sa-si cumpere o locuinta pe credit si este prezenta pe piata din Romania prin bancile pentru locuinte Raiffeisen si HVB. Produsele de finantare imobiliara se adreseaza in special clientilor care nu dispun de resursele financiare pentru achizitionarea ori construirea unei locuinte sau pentru avansul solicitat de banci in vederea acordarii unui credit imobiliar.

Ieftin cu sprijin de la stat

Economisirea si creditarea in domeniul locativ, un concept relativ nou pe piata bancara romaneasca, presupune acceptarea de depozite de la clienti si acordarea acestora unor credite cu dobinda fixa pentru activitati in domeniul locativ.

Produsul este oferit in lei. In acest scop se incheie un “contract de economisire - creditare” in baza caruia clientul economiseste o suma reprezentind “suma minima de economisire” si dobindeste dreptul de a primi un credit cu dobinda fixa.

La Raiffeisen BPL se dau primele credite

La Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), titularul unui astfel de contract trebuie sa economiseasca cel putin jumatate din suma contractata. La soldul economisit clientul primeste o dobinda fixa de 3% pe an. Suplimentar – in etapa de economisire - statul plateste o prima care poate ajunge pina la echivalentul in lei a 150 de euro. La finalul perioadei de economisire (de minim 18 luni), clientul beneficiaza de un credit a carui valoare va fi egala cu suma totala a economiilor. Dobinda pe care banca o va percepe pentru imprumutul acordat este de 6% pe an. Foarte important este faptul ca imprumutul va fi acordat in lei, iar dobinda va fi fixa pe toata perioada creditului, indiferent de fluctuatiile dobinzilor pe piata monetara.

Din datele de pina acum – care arata o valoare medie a unui contract de economisire-creditare in jur de echivalentul in lei a 5.500 euro –, rezulta mai degraba ca actualii clienti se orienteaza mai mult spre renovare, modernizare sau reconstructia locuintei actuale si mai putin spre cumparare sau constructie. Sint insa si clienti care au contracte in valoare de echivalentul in lei a peste 50.000 de euro. Rezultatele inregistrate arata ca peste 80% dintre clientii RBL au venituri mici si medii. Ponderea cea mai mare o are segmentul 26 - 40 de ani, iar referitor la studii, clientii sint din toate categoriile sociale, de la functionari publici la profesori, doctori, persoane cu studii universitare. La RBL, potrivit ultimelor date disponibile, se incheiasera peste 60.000 de contracte de economisire -creditare, iar clientii bancii au acumulat in conturi peste 16 milioane de euro.

HVB vinde contracte la Metro

Concurenta RBL pe aceasta nisa de piata este HVB Banca pentru Locuinte, care a inceput sa incheie contracte de economisire - creditare la sfirsitul anului trecut.

Tinerii si persoanele cu venituri medii si mici pot sa beneficieze, de la HVB Banca pentru Locuinte, de finantarea de care au nevoie, pentru amenajarea, cumpararea sau construirea unei locuinte, precum si pentru obtinerea unor credite ipotecare si/sau imobiliare de la alte banci sau pentru refinantarea creditelor bancare si a imprumuturilor de leasing imobiliar deja contractate. Banca Tiriac si HVB Banca pentru Locuinte au incheiat un parteneriat in sistemul de economisire - creditare. Noul sistem isi propune sa faciliteze accesul clientilor la produsele bancii HVB Banca pentru Locuinte prin intermediul agentiilor Bancii Tiriac, deschise in incinta magazinelor Metro. •

Produse de mare succes in Europa

Un studiu publicat in ianuarie 2005 si elaborat sub egida Natiunilor Unite de catre Comisia Economica pentru Europa recomanda sistemul colectiv de economisire - creditare ca o solutie viabila pentru finantarea domeniului locativ, in special in tarile in tranzitie. Functionarea cu succes a acestui sistem atit in tari foarte dezvoltate economic, cum sint Germania si Austria, cit si in tari in tranzitie ce au aderat recent la Uniunea Europeana este o dovada a eficientei si competitivitatii sale in raport cu alte sisteme de finantare a sectorului locativ. In Germania sint 27 de banci specializate in activitatea de economisire-creditare care detin ponderea cea mai mare in finantarea sectorului locativ, respectiv 36,8%, fata de 31,8% reprezentind ponderea caselor de economii, si 16,2% reprezentind ponderea bancilor ipotecare. In toate tarile care au implementat acest sistem, numarul de contracte de economisire-creditare incheiate este impresionant, reprezentind, de regula, peste 30% din populatia tarilor respective. Sint 33 de milioane de astfel de contracte in Germania, 5,14 milioane in Austria si 6 milioane in Cehia.

Daniel Oanta - Cotidianul
 

16 January 2006