În SUA, o tornadă cu o viteză a vântului de 300 km/oră face mai puține victime decât o furtună puternică cu vânt de 100 km/oră în România. Diferența? Americanii știu să se pregătească pentru asemenea situații. Indiferent dacă este vorba despre tehnici de construcție, ranforsare și felul cetățenilor de a reacționa în fata calamităților  naturale, este clar că avem ceva de învățat din tehnicile lor. 

41638-casa_furtuna.jpgIndiferent de viteza vântului, există metode de a fi în siguranță la tine acasă, în cazul unui vânt puternic. Cei mai zeloși dintre proprietari preferă să investească mai mult încă din momentul construcției, pentru a fi pregătiți în cazul unei calamități naturale. Alții preferă să își îmbunătățească locuința pe măsură ce găsesc necesar acest lucru. În orice caz, rezistența casei la vânt trebuie evaluată periodic, pentru că o casă mai veche este automat o casă mai expusă la risc. 

„Se spune adesea că pe timpuri se făceau construcții mai bune, că o casă veche este mai rezistentă. Dar mai nou este mai bine. Casele noi sunt construite după coduri mai stricte, materiale de ultimă generație și tehnici de construcție avansate. O locuință mai veche de zece ani înseamnă o locuință la care mai este loc de îmbunătățiri”, explică oficialii site-ului Lee Gov din Florida, una dintre cele mai expuse zone la tornade.

 Cu cât este mai înaltă clădirea, cu atât este mai expusă la risc

Desigur, poziționarea locuinței reprezintă un alt factor de risc. Locuințele care se află la malul mării au cel mai mai risc, în cazul unei furtuni. Cele mai puternice vânturi sunt la malul mării, și își pierd din intensitate pe măsură ce avansează pe uscat. Cu toate acestea, în zone joase și plate, nicio distanță față de țărm nu este destul de mare pentru a proteja locuitorii. Un alt factor de risc este dimensiunea casei. Cu cât este mai înaltă, cu atât este mai expusă riscului.

„Pereții înalți ai caselor cu mai multe etaje au o suprafață mai mare izbită de vânt. Astfel, mai mult spațiu înseamnă o tensiune mai mare pentru pereți. În general, casele de un etaj sunt mai ușor de îmbunătățit împotriva vântului. Un alt avantaj al caselor mai mici este faptul că, în general, au mai puține fereste”, explică experții citați. 

Pereții de beton armat și acoperiul de tablă sunt cea mai rezistentă combinație

Referitor la pereți, cei mai rezistenți sunt cei de beton. Cei de lemn sunt mai puțin rezistenți, iar cei dintr-un mix de lemn și beton se situează undeva la mijloc. Dar pereții rezistenți fără un acoperiș pe măsură nu pot să ofere siguranța dorită.

„Acoperișul și pereții sunt eficienți doar dacă rămân atașați unul de celălalt și funcționează ca o singură unitate, atașată în siguranță la fundație, pentru a oferi o structură capabilă să blocheze vântul. Tipul acoperișului contează. Un acoperiș în două ape are două pante înalte care atrag mai mult vânt, deci protejează mai puțin. acoperișul în patru ape disipează vântul. Contează și astereala, partea care nu se vede a acoperișului. Dacă este făcută din scânduri, cum se întâmplă în cazul caselor mai vechi, atunci este mai puțin rezistent. Plăcile OSB sunt mai rezistente. Nu în ultimul rând, partea superioară a acoperișui este la fel de importantă. Țigla este rezistentă, dar se poate sparge dacă este lovită de resturi ridicate de vânt. Tabla este rezistentă și la vânt, și la impact, iar șindrila bituminoasă, deși poate fi adecvată, este cea mai puțin rezistentă, în comparație cu țiglele și tabla”, explică experții citați.

Elementele de conectare a acoperișului de pereți sunt la fel de importante, și aici este valabil faptul că o casă mai veche poate fi mai puțin bine conectată. La final, ferestrele și ușile sunt alte puncte vulnerabile ale casei. Mai ales ușa de la garaj, dacă acesta este parte componentă a casei. Astfel, acestea trebuie acoperite, întărite sau schimbate, acolo unde este cazul. Deși există o gamă largă de produse care ajută în acest sens, nu toate sunt la fel de eficiente. Tocmai de aceea trebuie apelat la un specialist pentru a face orice fel de modificare, mai ales că pentru schimbări de asemenea anvergură este nevoie și de acordul autorităților.                        

 

21 September 2017