Casablanca este unul dintre cele mai emancipate oraşe marocane, fără a-şi neglija însă istoria şi tradiţiile vechi de mii de ani. Oraşul de pe marginea Oceanului Atlantic este centrul economic al Marocului, astfel că se mândreşte cu numeroase construcţii moderne şi impozante. Atmosfera orientală şi romantică ilustrată în producţia cinematografică de succes din 1942 se mai păstrează doar pe străduţele înguste din centrul vechi al oraşului.

31827-casablanca.jpgCasablanca este cel mai mare oraş din Maroc, aici locuind aproximativ 11% din populaţia întregii ţări. Amplasată pe coasta Oceanului Atlantic, Casablanca este centrul industrial şi de afaceri al ţării, deţine cel mai important port din regiune şi are un rol major pe scena economică a Africii. În timp ce Rabat este capitala politică a Marocului, Casablanca lansează tendinţele în majoritatea domeniilor, fiind oraşul în care îşi stabilesc sediul central sau regional cele mai multe companii locale sau internaţionale. De menţionat este că portul din Casablanca este cel mai mare din Africa de Nord, dar şi unul dintre cele mai impresionante porturi artificiale din lume, cu un trafic anual de 21,3 milioane tone marfă.

  • Oraşul a fost fondat de berberi încă din antichitate, iar de-a lungul secolelor a purtat numele de Anfa. Francezii l-au rebotezat Casablanca, în 1907
  • Cu o populaţie ce depăşeşte 7,5 milioane locuitori în zona metropolitană, Casablanca este cel mai mare oraş din regiunea Maghreb
  • Oraşul a devenit faimos în întreaga lume datorită producţiei cinematografice „Casablanca”, ce-i are ca protagonişti pe Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman

În ciuda dificultăţilor economice de pe plan mondial, guvernul marocan nu a stopat proiectele şi nu a scăzut investiţiile, astfel că Maroc a înregistrat o creştere economică semnificativă în ultimii ani. Investiţiile în infrastructură sunt prioritare pentru autorităţi, un proiect de anvergură fiind construcţia unei linii pentru trenuri de mare viteză, ce va lega Tangier şi Casablanca, până în 2016. Zona metropolitană Casablanca este considerată a fi locomotiva economiei marocane – produce circa 32% din PIB-ul ţării, deţine 56% din forţa de muncă din domeniul industrial şi găzduieşte aproximativ 30% din reţeaua bancară a Marocului.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.400 dolari/mp

Casablanca se bucură de cea mai puternică piaţă imobiliară din Maroc, datorită importanţei acestui oraş pe scena economică regională. Deşi perioada de glorie a pieţei imobiliare a fost între 2004 şi 2007, iar numărul de tranzacţii a scăzut uşor din 2008, piaţa imobiliară nu a fost foarte grav afectată de evenimentele financiare globale. Pentru a evita o prăbuşire, guvernul marocan a implementat diverse soluţii – pentru a stimula activitatea de pe segmentulr ezidenţial, a fost lansat un program de creditare garantat de stat, prin care cetăţenii pot împrumuta până în 100.000 dolari, pe o perioadă de maximum 25 ani. De asemenea, Maroc realizează importanţa investiţiilor de peste hotare, iar cetăţenii străini pot achiziţiona proprietăţi imobiliare, cu excepţia terenurilor agricole.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 550 dolari/lună; semicentral: 240 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 780 dolari/lună; semicentral: 360 dolari/lună

Oferta de apartamente închiriate în regim hotelier este bogată în Casablanca, în special pe segmentul business. Locuinţele sunt complet mobilate şi utilate, beneficiază de cele mai moderne facilităţi şi sunt închiriate la preţuri extrem de accesibile pentru buzunarele europenilor. Guvernul plănuieşte să dezvolte puternic sectorul turismului, printr-un program numit Vision 2020 – autorităţile doresc să atragă 20 milioane vizitatori anual şi să plaseze Maroc între primele 20 destinaţii turistice la nivel mondial.

CITEȘTE DESPRE Dallas, oraşul american caracterizat de zgârie-nori şi clădiri de sticlă

 

28 September 2013