A construi verde, nu mai este destul. În România, la fel ca şi în restul lumii, a apărut principiul super-green. Conceptul poartă numele de Cradle2Cradle şi susţine nu doar folosirea materialelor verzi, ci folosirea exclusivă a materialelor care pot fi reciclate la sfârşitul ciclului de viaţă. Fără PVC, fără polistiren, fără plastic. Teoria pare extremistă, dar sunt ţări întregi care au ales să îşi construiască toate instituţiile publice cu acest sistem, iar Naţiunile Unite au trecut biodiversitatea (trăsătura de bază a C2C) pe acelaşi palier de importanţă ca şi stratul de ozon sau încălzirea globală. Steven Beckers, oficialul Lateral Thinking Factory şi promotor al acestui sistem ne-a explicat cum funcţionează noul mod de a construi verde.

31339-green-home_44172136.jpgExplicaţi, vă rog, principiile Cradle2Cradle

Teoria lui este să nu mai risipim materiale, să folosim energia regenerabilă, să folosim diversitatea tehnologică pentru a fi siguri că funcţionează totul ca în natură. Trebuie ţinut cont şi de faptul că nu tot ce vine din natură este bun, unele lucruri sunt otrăvitoare. Multe minerale, multe plante, deci când vorbeşti de materiale bio, trebuie să fii atent la ce te referi. Industria studiază tot mai mult modul în care se dezvoltă fluturii de exemplu, cum de au aripile atât de firave şi totuşi atât de puternice, cum de reflectă lumina aşa, fluturii au rezolvat multe probleme de construcţie în termeni de structură şi reflexie a luminii. La fel şi viaţa mariană, toate scoicile, studenţii de la arhitectură studiază mereu cum sunt făcute cochiliile, cum cresc, cum se dezvoltă astfel. De fapt, sunt atât de multe de învăţat despre noile tehnologii în natură. Vorbim mult despre nanotehnologii, despre cum putem schimba moleculele, dar păianjenii fac asta dintotdeauna, de aceea plasa păianjenilor este atât de puternică. Noi abia de câţiva ani ne întrebăm cum au făcut şi am început să copiem metodele acestea.

Construcţiile verzi sunt concentrate pe economii. Cum este C2C focusat pe a produce profit proprietarilor?

C2C este focusat pe găsirea soluţiilor care îţi aduc bani, în acelaşi timp. Nu doar economiseşti energie, ci poţi vinde energie. Nu faci doar o clădire compactă, ci poate creezi un nou spaţiu pe acoperiş care poate fi folosit fie pentru a face energie sau a creşte legume sau orice altceva. C2C este un model economic înainte de orice, aşa ar trebui să funcţioneze societatea.

În acest context, casele pasive, cele mai verzi construcţii ale momentului, sunt chiar departe de idealul de care vorbiţi

Casele pasive încep bazate pe o mentalitate şi un mod de viaţă care permite oamenilor să fie foarte atenţi cu materialele pe care le folosesc şi refolosesc. Dar sunt erori. Pentru a izola mai bine, se folosesc materiale care aruncă multe componente chimice în spaţiu. Dacă izolarea nu este făcută din materialele corecte, atunci creezi o cantitatea uriaşă de materiale de care trebuie să scapi de sfârşit. Polistirenul este unul dintre exemplu, nu este reciclabil, deci creezi o cantitate uriaşă de gunoi pentru generaţiile următoare. De asemenea, există greşeala de a pune sisteme de ventilaţie minime, pentru a salva cât mai multă energie, deci se crează chiar risc de moarte. Sunt multe boli noi care ating nu doar oamenii ci şi clădirile din cauza ventilaţiei prea mici, lipsa controlului umidităţii... Casele pasive dacă nu sunt perfecte. Sunt bune, dar nu asigură mereu un nivel optim de trai.

Ştiu că aţi dus o luptă aprigă şi împotriva PVC-ului.

Am avut multe probleme luptând împotriva PVC, care este interzis să fie folosit în interiorul casei, în multe ţări europene. Industria PVC spune că îmbunătăţeşte calitatea materialelor, ceea ce şi fac, este mai puţin toxic, 100% reciclabil, dar rămâne cancerigen, în cele mai multe dintre cazuri. Aşadar, clienţii trebuie să se informeze bine ce fel de PVC folosesc şi oricum ar fi, nu este o idee bună să îl foloseşti în interior. Totuşi, ştiu rămâne un material care va fi folosit pentru o bună perioadă de timp, nu putem opri acum toată industria de PVC, ar fi o mişcare dramatică pentru economie, dar trebuie să ne asigurăm că industria PVC se transformă în altceva şi că PVC-ul care încă este produs, va fi folosit doar în exterior. Momentan, PVC-ul încă este un pericol pentru mediu, la sfârşitul perioadei de utilizare, dar sperăm că peste 50 de ani vom şti cum să transformăm PVC-ul aruncat în ceva ce nu este atât de rău.

Cum poate cineva care a construit deja o casă să schimbe lucrurile în aşa fel încât să se apropie de principiile C2C?

Sunt multe lucruri pe care le poţi modifica în interiorul unei case, poţi să pictezi pereţii, să schimbi covorul sau parchetul, dacă nu foloseşti PVC sau vinil şi foloseşti alte materiale bune pentru sănătate, este o mare schimbare. Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să redecorăm camera copilului cu două săptămâni înainte ca acesta să se nască. Sau dacă o faceţi, folosiţi doar materiale potrivite. Pătuţul, vopseaua, hainele, toate aceste lucruri elimină o cantitate uimitoare pentru plămânii ce respiră pentru prima oară. Chiar şi dacă este vorba despre produse de bună calitate, o saltea elimină materiale chimice luni de zile după desfacere. Deci trebuie să fim foarte atenţi ce alegem dar şi cum ori când să le folosim.

În restul lumii cum a fost primit acest sistem?

În Suedia şi Danemarca, autorităţile au decretat că principiile C2C sunt obligatorii pentru toate clădirile publice. Este calea cea mai uşoară pentru a face ceva sigur pentru mediu, pentru sănătate, 100% reciclabil şi care se adaptează mereu locului. Evoluţia este rapidă şi în SUA sau Asia. Naţiunile Unite au trecut biodiversitatea pe acelaşi palier de importanţă ca şi stratul de ozon sau încălzirea globală. C2C este complementar tutror celorlalte metode verzi de a construi, nu încearcă să înlocuiască ci să ofere o altă viziune a direcţiei în care mergem. Nu este niciodată prea devreme să fii corect. Noi doar împingem lucrurile mai departe pentru a ne asigura că targeturile sunt pe termen lung. Putem începe azi să creăm elemente cu ţintă lungă, pe 20-30 de ani, poate chiar 50 de ani.

CITEŞTE ŞI: România vrea eco-oraşe: localităţi absolut independente de gaze naturale, petrol sau cărbune


20 August 2013