Primăriile Agnita şi Bradu, din judeţul Sibiu, se apropie de finalizarea construcţiei a 16 locuinţe finanţate din fonduri PHARE, la un preţ mediu de 550 de euro/mp, pentru comunităţile de rromi din cele două localităţi. Primarul din Agnita, Radu Marius Curcean, povesteşte pentru capital.ro cum a obţinut banii europeni şi cum a reuşit să construiască ieftin, făcând o economie de 35.000 de euro din bugetul aprobat.

sursa:capital.roFiecare din cele două localităţi are în construcţie câte opt locuinţe, ce vor fi oferite gratuit către 16 familii de rromi din comunitate. Caracterul de gratuitate impune viitorilor locatari nişte reguli cum ar fi rezilierea contractului la a treia factură neplătită pentru utilităţi sau cumularea unor restante de peste 2.000 de lei.

Totodată, copiii romi nu trebuie sa aibă mai mult de 20 de absente nemotivate pe semestru şi toţi locuitorii trebuie să fie înscrişi la un medic de familie. Rromii intră în posesia caselor după cinci ani.

„Procesul de obţinere a finanţării a fost îngreunat cu vre-o două luni, deoarece am avut două contestaţii din partea unei firme de construcţii care s-a prezentat la licitaţie. Această firmă a venit cu nişte termeni nerealişti, şi-au propus să finalizeze lucrarea în 34 de zile, cu nişte costuri pe care nu le puteau justifica.

S-a respins oferta, însă ei au făcut contestaţie şi până am câştiga a mai durat. Finanţarea a fost asigurată în procent de circa 90% prin programul PHARE 2006, iar restul a fost contribuţia locală", a declarat pentru capital.ro primarul din Agnita, Radu Marius Curcean.

 

Sursa

25 January 2010