Orăşenii din România devin tot mai tentaţi să-şi schimbe apartamentele cu case pe pământ, chiar dacă sunt localizate în afara centrelor urbane. În ultimele luni, casele s-au ieftinit semnificativ. Preţurile de astăzi ale apartamentelor din cartierele periferice ale principalelor oraşe din ţară au ajuns aproape la acelaşi nivel cu al caselor construite în apropierea acestora.

14934-1.jpgPreţul mediu al unui apartament cu două camere aflat în cartierul bucureştean Pantelimon este, în prezent, de aproximativ 60.000 de euro, dacă vorbim de o locuinţă confort I, decomandată, cu îmbunătăţiri şi o suprafaţă medie de 60 de metri pătraţi. Cu aceiaşi bani poţi achiziţiona o casă pe pământ, în localitatea Brăneşti, la doar câţiva kilometri de oraş, dar cu o suprafaţă mai mare, de până la 85 de metri pătraţi, cu garaj şi un teren aferent de cel puţin 200 de metri pătraţi, potrivit Cameliei Anghel, agent imobiliar.

Tot în Capitală, dacă vorbim de cartierul Colentina, un apartament cu două camere aici, cu caracteristicile prezentate mai sus, are un preţ mediu de strigare de 50.000-60.000 de euro, sumă cu care puteţi cumpăra o casă în oraşul Voluntari, cu etaj şi o suprafaţă de 70 de metri pătraţi pe nivel. „Preţurile au scăzut cam la fel, fie că vorbim de zona urbană, fie că vorbim de zonele localităţilor limitrofe Bucureştiului", precizează Camelia Anghel. Procentul de scădere, faţă de preţurile practicate în perioada 2007-2008, este situat între 35 şi 50%, atât la apartamente, cât şi la case, însă, precizează agentul imobiliar, scăderea preţurilor a fost mai grav resimtiţă de cei care au construit case pe pământ decât de cei care deţin apartamente la oraş.

„În urmă cu doi-trei ani, materialele de construcţii şi manopera aveau nişte costuri mai mari faţă de preţurile actuale, iar terenurile erau mai scumpe. Prin urmare, pentru cineva care a investit 100.000-150.000 de euro într-o locuinţă pe pământ în 2007-2008, scăderea actuală este semnificativă", adaugă Camelia Anghel. Situaţia din Capitală este valabilă şi pentru celelalte mari oraşe din ţară. La Cluj, spre exemplu, un apartament cu două camere se vinde astăzi la acelaşi preţ cu o casă pe pâmânt aflată la periferie. „Evident, există în continuare proprietăţi scumpe, cu preţuri care depăşesc 150.000 de euro, pe zona caselor pe pământ, însă deja putem vorbi de creşterea numărului de opţiuni pentru cumpărătorii care dispun de bugete de până la 50.000 de euro, în sensul că la aceşti bani găseşti atât apartament în oraş, cât şi case la periferie", spune Claudiu Vasilache, consultant imobiliar din Cluj-Napoca. Şi aşa cum era de aşteptat, tot mai mulţi cumpărători au decis, în ultimele luni, să se orienteze către viaţa la casă.

La Constanţa găsim aceeaşi stare de fapt. În principalul oraş de la malul mării, apartamentele cu două şi trei camere au preţuri cuprinse, în medie, între 45.000 şi 70.000 de euro, iar cu un astfel de buget se pot găsi şi oferte de case aflate în imediata apropiere a oraşului. „Aici, spre deosebire de alte oraşe mari din ţară, scăderile de preţ au fost, totuşi, mai puţin accentuate, mai ales pe zona caselor, deoarece este o zonă turistică şi mulţi proprietari de vile şi de case pe pâmânt au venituri din exploatarea acestora, lucru care le-a permis să ţină preţurile mai sus", explică Daniela Avram, consultant imobiliar.

Într-un studiu realizat la nivel local de câteva agenţii imobiliare din oraş, respondenţii au confirmat că ar fi mai degrabă tentaţi să-şi schimbe apartamentele pe case pe pământ, mai ales în noul context al pieţei, în care difereneţe de bani care ar urma să fie achitate nu mai sunt atât de mari precum în urmă cu doi-trei ani.

A venit momentul mutării

Cei care cumpără în prezent case pe pământ sunt mai ales persoane care au deţinut apartamente la bloc, dar şi-au planificat demult să se mute, iar preţurile din prezent le oferă posibilitatea aşteptată. „În urmă cu doi-trei ani, pentru un proprietar din cartierul Militari din Capitală, care deţinea un apartament cu două camere, nici nu putea fi vorba de o mutare la casă pe pământ, cu o suprafaţă aproape dublă, plătind un preţ aproape egal cu cel pe care l-ar fi luat pe apartament", spune Camelia Anghel. Acum, piaţa îi oferă acestuia o multitudine de variante, diferenţa achitată fiind, în general de cel mult 10.000-15.000 de euro.

Robert Dumitraşcu are 35 de ani şi este din Bucureşti. A deţinut un apartament cu trei camere în oraş pe care l-a vândut şi cu suma obţinută, 75.000 de euro, şi-a achiziţionat, în urmă cu o lună şi jumătate, o casă pe pământ în Brăneşti-Pasărea. „Decizia a fost una bruscă, eu şi soţia mea ne-am dorit demult să locuim la casă, să avem mai mult spaţiu pentru noi şi copii, însă până acum posibilităţile de a identifica o ofertă care să nu necesite diferenţă de bani, erau extrem de limitate", spune proprietarul.

În urmă cu doi ani şi jumătate, atunci când familia Dumitraşcu a început să analizeze piaţa, în căutare de oferte care să presupună o diferenţă mai mică de bani pentru achiziţia unei case pe pământ, singurele alternative identificate erau doar case al căror preţ presupuneau vânzarea apartamentului deţinut şi alocarea unei sume în plus de cel puţin 25.000 de euro. Cazul acestei familii nu este nici pe departe unul singular, iar numărul celor care procedează la astfel de tranzacţii a început să crească uşor în utimele luni, cel puţin la nivelul Capitalei, precizează Camelia Anghel.

35-50% este scăderea medie a preţurilor la apartamente în oraş şi casele din zonele limitrofe.

Utilităţile, criteriu pentru alegere

Agenţii imobiliari au sesizat că tot mai mulţi orăşeni manifestă un interes tot mai crescut pentru o casă în afara zonei urbane, din dorinţa de a beneficia de mai mult spaţiu, dar şi de a fi mai departe de zgomotul oraşului.

Totuşi, unii dintre ei sunt reticenţi atunci când vine vorba de lipsa utilităţilor, însă, per ansamblu, procentul celor care ar alege casa în locul unui apartament este în continuă creştere, mai spune agentul imobiliar.

Cât să plătim diferenţă

Majoritatea celor care aleg sau se gândesc serios să schimbe un apartament pe o casă pe pământ, în această perioadă, sunt dispuşi să cheltuie ca diferenţă maximum 10.000-15.000 de euro şi asta deoarece poziţia în negociere este clar mai avantajoasă pentru cumpărător decât pentru vânzător, susţin agenţii imobiliari din piaţă.

"Ne-am dorit să locuim la casă, însă, până acum, posibilităţile de a identifica o ofertă care să nu necesite diferenţă de bani erau extrem de limitate."
Robert Dumitraşcu proprietar

"Numărul celor care procedează la astfel de tranzacţii a început să crească uşor în ultimele luni, cel puţin la nivelul Capitalei."
Camelia Anghel agent imobiliar

Construcţiile, în derivă

Volumul lucrărilor de construcţii, ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, în primele nouă luni din acest an, cu 15,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna septembrie din acest an, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut timid, cu 4%, faţă de luna anterioară, însă a scăzut cu 15,1% faţă de aceeaşi lună din 2009.

Scăderea volumului lucrărilor de construcţii înregistrată în primele nouă luni din acest an a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-24,3%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-13,8%). S-a înregistrat o creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 10,9%.

Scăderi pe toate segmentele

În primele nouă luni din acest an, pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi semnificative pe toate componentele, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, astfel: la clădirile rezidenţiale (-37,9%), la clădirile nerezidenţiale (-20,2%) şi la construcţiile inginereşti (-3,1%), se mai arată în raportul INS.


Sursa

9 November 2010