Tot mai mulţi vânzători particulari aleg să-şi vândă casele cu tot ce există în ele, în speranţa identificării cât mai rapide a unui client. Locuinţele mobilate şi utilate au ajuns aproape la aceleaşi preţuri cu cele fără dotări. Mai ales în cartierele periferice ale oraşelor mari.

14389-1.jpgPe timp de criză găsirea unui client atunci cand ai de vânzare o proprietate imobiliară se poate dovedi un adevărat noroc, motiv pentru care vânzătorii de case din prezent sunt dispuşi, pe lângă un discount semnificativ din preţul afişat, să cedeze clientului mobilierul şi aparatura din locuinţa scoasă la vânzare.

„Vând apartament cu două camere, zona Doamna Ghica, confort 1, recent renovat, suprafaţa 63 de metri pătraţi, preţ 60.000 de euro negociabil. Apartamentul se vinde complet mobilat şi utilat", sună un anunţ publicat recent pe un site de specialitate, un tip de anunţ tot mai des întâl­nit în ultima vreme.

„Practica de a scoate la vânzare o locuinţă complet mobilată şi dotată cu aparatura electrocasnică nu este una nouă, însă putem spune că în ultimul an ea a luat amploare", spune Maria Avramescu, consultant imobiliar al agenţiei bucureştene Casa Mea.

Motivul este unul simplu, anume faptul că există tot mai multe persoane care au nevoie de lichidităţi sau sunt presate de bănci şi care, conştiente fiind că în prezent o proprietate stă la vânzare chiar şi peste şase luni, apelează la orice variantă pentru a vinde mai repede, susţine consultantul.

Investiţii care nu se mai recuperează

Un astfel de vânzător este Marin Iordache, din Bucureşti, care, în prezent, are la vânzare un apartament cu trei camere în zona Titan.

„Cer pe apartament 65.000 şi îl vând complet mobilat şi utilat cu toate cele necesare într-o locuinţă. Sunt conştient că pierd destul, deoarece în renovarea, utilarea şi mobilarea locuinţei am cheltuit aproape 10.000 de euro în urmă cu doi ani", ne-a spus proprietarul.

Acesta adaugă că preţul cerut pe locuinţă este preţul zonei, cel practicat în cazul locuinţelor care se vând fară mobilier şi aparatura electrocasnică şi asta pentru că „doar-doar va apărea un client dispus să cumpere în această perioadă".

O altă diferenţă între situaţia de acum şi cea din urmă cu doi-trei ani este aceea că, în prezent, practica vânzării de locuinţe mobilate şi utilate s-a extins puternic şi pe segmentul de apartamente.

„În urmă cu câţiva ani, cele mai multe oferte de acest tip erau pe zona caselor pe pâmânt sau a vilelor exclusiviste, care aveau preţuri de peste 300.000 de euro, în timp ce, de la începutul lui 2010, fenomenul s-a extins pe toate tipurile de proprietăţi şi a devenit predominant pe zona de apartamente", spune Florin Dragomirescu, expert imobiliar.

Acum, comparativ cu ce se întâmpla în urmă cu câţiva ani, avem mai multe oferte de locuinţe mobilate şi utilate la apartamente decât la case pe pâmânt, a mai spus expertul.

Mai mult, preţurile locuinţelor care se vând mobilate şi utilate nu sunt cu mult mai mari decât cele care se vând goale. Cele din urmă sunt cu cel mult 5-10% mai ieftine, susţine Maria Avramescu. În funcţie de localizare, cele mai mici diferenţe de preţ se raportează în zonele limitrofe ale marilor oraşe, acolo unde, în tot mai multe cazuri, acestea sunt cuprinse între 0 şi 5%, adaugă consultantul.

Dezvoltatorii îi inspiră pe particulari

Decizia unora dintre proprietarii particulari de a-şi vinde casele cu tot ce au în ele a fost alimentată şi de promoţiile dezvoltatorilor. Mulţi dintre aceştia din urmă au demarat astfel de promoţii încă de la începutul anului trecut, în speranţa că vor reuşi să vândă locuinţele construite pe o piaţă în care cererea scădea dramatic de la o lună la alta.

„Putem spune că vânzătorii particulari se inspiră din practicile dezvoltatorilor, care au început să vândă case mobilate complet sau parţial la preţuri comparative cu cele practicate pentru apartamentele goale", spune Maria Avramescu.

Pe de altă parte, dezavantajul unui proprietar particular este acela că el, la momentul mobilării şi dotării tehnice a casei, a procedat după propriul gust, lucru des invocat de clienţi atunci când se negociază preţul tranzacţiei.

"Vânzătorii particulari se inspiră din practicile dezvoltatorilor, care au început să vândă case mobilate la preţuri comparative cu cele practicate pentru apartamentele goale."
Maria Avramescu, consultant imobiliar

"Sunt conştient că pierd o sumă destul de mare la vânzarea cu tot cu dotări, deoarece în renovarea, utilarea şi mobilarea locuinţei am cheltuit aproape 10.000 de euro în urmă cu doi ani."
Marin Iordache, proprietar

30% creştere a ofertei

Pe segmentul despre care vorbim, al locuinţelor mobilate şi dotate tehnic, numărul de oferte a crescut, în ultimul an, cu 30%, potrivit agenţilor imobiliari. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, cererea se menţine la un nivel scăzut, iar cumpărătorii din această perioadă nu sunt prea atraşi de ideea achiziţiei unei case amenajate după gustul altuia.


Sursa

19 October 2010