În Merced, un mic orăşel din inima Văii San Joaquin, SUA, piaţa imobiliară a fost puternic lovită de criză şi multe case au fost executate silit. Iar unii studenţi au profitat.

21922-111for_sale_07822200.jpgHeather Alarab, studentă la Univesitatea din California şi Jill Foster, stundentă în anul I, ştiu că popularitatea de care se bucură brusc în rândul colegilor nu se datorează inteligenţei, personalităţii sau a calităţilor sportive.

În timp ce alţi studenţi se înghesuie în camerele mici din campusuri, cele două studente locuiesc într-o casă mare şi nu se plâng că nu au spaţiu. Faptul că mulţi locuitori nu şi-au mai putut plăti ratele la bănci pentru casele imense cumpărate, s-a dovedit a fi de bun augur pentru mii de studenţi sătuli de camerele mici de la cămin, scrie New York Times.

Casele în care stundeţii se mută sunt luxoase, au camere mare, multe locuri de parcare în garaj, băi imense prin care se pot plimba, pereţi acoperiţi cu tapet, candelabre şi şeminee. Şi nu doar că se bucură de lux, dar studenţii plătesc şi mai puţin. Din statisticile universităţilor reiese că pentru un pat şi o masă, tânărul are de plătit 13.720 de dolari pe an, în timp ce, dacă se cazează în afara campusului, costul este aproape la jumătate: 7.000 dolari.

Studenţii care împart o super-casă plătesc pentru o cameră spaţioasă şi baia proprie între 200 şi 350 dolari pe lună.

Spre exemplu, Gurbir Dhillon care studiază biologia celulelor moleculare, plăteşte mai mult cu 70 de dolari decât colegii săi. Şi asta pentru că s-a instalat într-un penthouse, cu piscină demnă de palatele lui Cezar şi o baie imensă, pe are tânărul a umplut-o cu şăpci de baseball şi tricouri, mai scrie New York Times.

Oraşul Merced numără doar 79.000 de locuitori şi este al treilea la nivel naţional în ceea ce priveşte casele exececutate silit, după Las Vegas şi Vallejo, spune Daren Blomquist, de la RealtyTrac, o companie care urmăreşte vânzările de case.

Cu mii de case care stau goale, multe dintre ele fiind executate silit, studenţii care sunt dispuşi să împartă casele au fost o mană cerească, spune Ellie Wooten, fost primar al oraşului şi broker imobiliar. Cinci studenţi care plătesc 200 de dolari pe lună fiecare ajută familiile care nu îşi permit să plătească nici 800 de dolari pe lună.


Sursa

14 November 2011