Preţurile proprietăţilor din capitala Franţei au crescut cu 7,8% în ultimele 12 luni şi au depăşit nivelul de dinaintea crizei economice.

Preţul mediu al unui apartament cu suprafaţa de 50 mp este acum de 334.000 de euro, cu excepţia clădirilor noi, arată statisticile Asociaţiei Notarilor din Paris. Recordul anterior, de 6.620 de euro/mp, fusese stabilit în ultimul trimestru din 2008.

Raportul Asociaţiei Notarilor explică această creştere a preţurilor prin faptul că în Paris numărul caselor scoase la vânzare este foarte mic. Preşedintele Asociaţiei, Christian Lefebre, este de părere că preţurile vor continua să crească până la finalul acestui an, în condiţiile în care cererea depăşeşte cu mult oferta. Lefebre a declarat că este posibil ca, în 2010, preţurile proprietăţilor să crească cu 10 procente.

Valoarea imobilelor din Paris variază în funcţie de zonă, însă preţurile au crescut în 13 dintre cele 20 de arondismente. În prezent cele mai scumpe apartamente se află în districtul al şaselea şi costă în medie 9.900 de euro/mp. Însă locul cu cele mai costisitoare case din Paris rămâne St Germain des Pres, unde locuinţele se vând cu 12.400 de euro/mp.

Casele care s-au scumpit cel mai mult în ultimele 12 luni sunt cele din districtul al doilea, unde majorarea a fost de 19,3%. La polul opus se situează districtul al nouăsprezecelea unde preţul mediu al unui apartament de 50 mp este de 267.000 de euro. Însă, datorită preţurilor mici această zonă atrage investitorii ca un magnet.

Potrivit www.propertywire.com, revigorarea pieţei imobiliare pariziene a fost reflectată în toată ţara, astfel încât preţurile apartamentelor au crescut cu 6%, în timp ce casele s-au scumpit cu 5,8% în 2010, după ce în 2009 preţurile au scăzut cu 7,11%, arată datele Institutului Naţional de Statistică francez.

Cu toate acestea, Christian Lefebre avertizează că este riscant să cumperi o proprietate în Paris. Dobânzile creditelor ipotecare au ajuns la un minim istoric, însă vor creşte, iar cumpărătorii ar putea ajunge în incapacitate de plată.

"Să locuieşti în Paris a devenit un lux. Apartamentele sunt la fel de căutate ca aurul. În ultimii 15 ani preţurile au crescut de două ori şi jumătate, iar salariile doar de 1,6 ori. Dacă lucrurile vor continua aşa, nu va fi bine", a punctat preşedintele Asociaţiei Notarilor din Paris.

În ciuda preţurilor mari de pe piaţa imobiliară este de aşteptat ca Parisul să-şi păstreze popularitatea în rândul investitorilor care doresc să-şi închirieze proprietăţile. Potrivit holidaylettings.co.uk, capitala Franţei este cea mai populară locaţie în rândul chiriaşilor. Aceştia preferă în general apartamente cu un singur dormitor.

16 September 2010