Multe vile din Pipera stau de ani buni la vânzare, deşi preţurile s-au redus cu 20 - 50%, şi chiar mai mult. Însă, unii proprietari încă visează să obţină preţurile de dinainte de criză.

19577-vila_pipera_18383700.jpgÎntr-un an, preţul unei vile din Pipera s-a redus în patru rânduri. A tot coborât de la 780.000 de euro, până a ajuns la 460.000 de euro. Şi nu este un caz singular. Alţi proprietari au vândut din disperare vile de 170.000 de euro cu 135.000 de euro, iar o casă de 350.000 de euro se poate negocia la un preţ de 280.000 de euro. Asta se întâmplă acum, după ce preţurile din "paradisul imobiliar Pipera" au intrat la apă încă de la începutul crizei.

"Cei care au vile în Pipera le-au cumpărat foarte scump în 2007-2008. Se construiau case pe bandă rulantă, iar clienţii spuneau «Lăsaţi că pun eu gletul» numai să cumpere mai ieftin, cu 200.000 de euro. Acum preţul a scăzut la 150.000 de euro", a declarat pentru Money.ro, Sorin Şerbănescu, agent imobiliar la General Service 2000.

Titel Folea, director de marketing la Euroest Invest, spune că se primesc zilnic cereri pentru proprietăţile din zona de nord, în special pentru Băneasa şi Pipera, dar se pare că unii proprietari au rămas ancoraţi în perioada de boom imobiliar şi nu doresc să se adapteze noului context imobiliar. De asemenea, există şi cumpărători care se folosesc de scăderea generală din piaţa imobiliară pentru a forţa preţuri de tranzacţionare mai mici.

"Este greu de definit o medie a scăderii preţurilor. Există câteva proprietăţi exclusiviste, al căror preţ a scăzut cu mai puţin de 20%. Totuşi, cea mai mare parte a vilelor din Pipera au astăzi preţuri cu 30-50% mai mici decât în urmă cu trei ani. Nu în ultimul rând, există şi proprietăţi cu arhitecturi dubioase, aflate în zone nu foarte atrăgătoare, unde preţurile au scăzut cu mai mult de 50%", a declarat pentru Money.ro, Titel Folea, director de marketing în cadrul Euroest, care spune că în această perioadă definitivează o tranzacţie în Pipera.

La casele individuale, care au o curte ceva mai mare decât casele înşiruite, preţul se negociază mai greu, iar proprietarii nu se îndură să reducă din preţ decât cu 1.000 - 2.000 de euro. "Clientul vine la faţa locului, vede că totul e frumos, iar când se trece la discuţia concretă spune că se mai gândeşte. Pipera este o oală de miere pentru urşi; lumea care vine la vizionări are aşteptări de la zona asta", mai spune Sorin Şerbănescu.

Potenţialul zonei există, mai ales după implicarea autorităţilor locale în dezvoltarea infrastructurii. Însă muşterii nu se înghesuie, în mare parte fie pentru că nu dispun de toţi banii, fie mai aşteaptă încă o scădere a preţurilor.

"Acum numărul cererilor este chiar mai redus decât numărul tranzacţiilor din perioada de dinainte de criză. Consider că preţurile au scăzut cu aproximativ 20-30% pe an în ultimii doi ani", a declarat pentru Money.ro, Bogdan Damoc, broker în cadrul Coldwell Banker, care a vândut acum trei săptămâni o vilă cu o suprafaţă contruită de 200 mp, listată la 240.000 euro, negociată şi adusă la preţul de tranzacţionare de 220.000 euro. Cei care au cumpărat proprietatea au plătit cash, iar finisajele proprietăţii sunt medium plus.

De ce îşi vând "piperanii" casele

O parte dintre cei care scot la vânzare casele din Piepera sunt cei care au construit pentru a vinde, în scop investiţional. Sunt însă şi persoane care vor să stingă creditele dezavantajoase, iar alţii vor să redirecţioneze banii spre afaceri aflate în derulare. În plus, se pare că nu puţini sunt cei dornici de a se reloca în Capitală, ne-a mai spus Titel Folea.

Mai sunt însă şi proprietarii care vor să se mute în case mai mici, sau dimpotrivă, mai mari. "Cert este un lucru: proprietarii trebuie să înţeleagă că dacă pentru o proprietate listată au trecut mai mult de două luni şi nu s-a vândut, trebuie să scadă preţul pentru a putea tranzacţiona", ne-a mai declarat Bogdan Damoc, broker în cadrul Coldwell-Banker.

Cine mai cumpără case în Pipera

Profilul cumpărătorului de case în Pipera este variat. De la tinerele cupluri, cărora le surâde ideea de a locui într-o vilă, până la investitorii care profită de reducerea preţurilor şi care mizează pe o revenire economică rapidă şi care închiriază mai apoi proprietăţile.

Tinerii achiziţionează de regulă o casă în Pipera prin credit ipotecar, completat de o sumă de bani cash, iar preţul maxim în acest caz este de 200.000 de euro, mai spune Bogdan Damoc. Dar mai sunt şi persoanele care şi-au vândut casele cu 350.000 de euro, pentru a-şi cumpăra altele mai mici ca suprafaţă utilă şi care pot fi întreţinute mai uşor.

Titel Folea completează acest profil cu persoanele din clasa de mijloc, care descoperă că au o alternativă interesată la un apartament într-un bloc nou şi care ar prefera o vilă duplex sau chiar înşiruită, cu o curte de 100-200 mp, decât un apartament într-un bloc dintr-o zonă semicentrală. Mai sunt şi clienţii premium, care au nevoie de o locaţie foarte bună, în vecinatatea celor mai bune intituţii de învăţământ privat sau în apropierea zonelor cu clădiri de birouri din partea de nord a Capitalei.

Din ofertele de vile pe care le are spre vânzare, Sorin Şerbănescu ne-a mai spus că nu a vândut nici măcar o vilă, însă se pare că sunt cereri pe partea de închiriere, de la familii tinere, expaţi şi chiar fotbalişti străini.

"Foarte puţină lume mă mai sună să cumpere. Cei care totuşi mai sună, vor o închiriere rapidă, de cel mult 1.000 - 1.5000 de euro/lună. Cam acesta este bugetul maxim pentru o familie, sau chiar fotbalişti străini care au semnat cu echipele de la noi. Dar mai sunt şi expaţi care îşi permit o chirie mai mare, care poate ajunge la 2.500 de euro", spune Şerbănescu.

Va mai fi Pipera interesantă pentru cumpărărori?

Specialiştii spun că deja zona Pipera a fost readusă în aria de interes a cumpărătorilor. Principalul motiv este cel legat de infrastructură, dar şi de clădirile de birouri care se construiesc.

"Şi acum zona Pipera este o zonă interesantă pentru cumpărători din mai multe motive. În primul rând, este cea mai dezvoltată proximitate a Bucureştiului şi este ajutată din ce în ce mai mult de dezvoltarea clădirilor de birouri, ceea ce o face atractivă. Faptul că aeroportul este aproape, este un avantaj mai ales pentru oamenii de afaceri care doresc să deţină o proprietate situată în afara Bucureştiului, dar cu acces rapid către oraş. În sfârşit a început şi infrastructura să se dezvolte în zona Pipera, însă totuşi mai sunt probleme. Sper că autorităţile să accelereze ritmul de dezvoltare; pasajele construite în ultima perioadă în zona de nord ajuta la fluidizarea traficului", ne-a mai declarat Bogdan Damoc.

Titel Folea spune şi el că fluidizarea traficului a adus zona din nou în reflectoarele clienţilor orientaţi până nu demult pe apartamentele din Bucureşti, şi care acum sunt atraşi şi de reducerea preţurilor.


Sursa

4 July 2011