Casele executate silit de către bănci reprezintă o oportunitate mulţi români în căutarea unei locuinţe. Atenţie însă, lucrurile nu sunt atât de simple pe cît par, aşa că nu vă lăsaţi orbiţi de preţurile tentante, ci verificaţi bine situaţia juridică a imobilului.

28528-imobiliare_misiunea_casa_57264000.jpgNecazul unora, bucuria altora. Unii dintre cei care şi-au luat case prin credit sau au gajat cu ele le-au pierdut în favoarea băncilor, ceea ce se dovedeşter o oportunitate pentru alţi români dornici să-şi cumpere case.

Băncile scot la licitaţie tot mai mai multe locuinţe executate silit. La prima licitaţie preţul de pornire este cel de evaluate, pentru ca la fiecare nouă licitaţie să scadă.

"Exista poate oferte care in conditiile scoaterii la licitatie pot avea un preţ foarte bun. Acum, cine-si închipuie că este plin de chilipiruri la licitaţiile prin care se executa silit active aferente unor credite neperformante se uită în direcţia greşită; întotdeauna este un raport între atractivitatea bunului respectiv şi interesul pentru acesta", spune Ionuţ Stanimir, director comunicare la o bancă comercială.

Cei care vor să participe la licitaţiile organizate de bănci trebuie să depună o cauţiune de 10% din valoarea imobilului pe care doresc să-l cumpere. Înainte de a face acest lucru e bine să verificaţi cine este proprietarul locuinţei, dacă executarea silită este justificată şifoarte important, dacă imobilul este locuit.

"În ipoteza în care bunul dobandit prin adjudecare are chiriasi sau are persoane care ocupa respectivul imobil, se pune problema evacuarii lor (...) Evacuarea poate sa dureze sase luni intr-o situatie fericita, pentru ca o vorba de o actiune in instanta, sau un an si jumatate intr-o situatie mai nefericita" este de părere avocatul Mihai Voicu.

Cei care cumpără o casă locuită de chiriaşi se vor putea muta în noua lor locuinţă după ce expiră contractul acestora. În plus, există şi riscul ca dreptul de proprietate al cumpărătorului să fie contestat.

"Odata parcursa procedura executarii silite si actul de adjudecare inscris in Cartea Funciara, orice contestatie impotriva dreptului de proprietate se mai poate face de catre un strain, un tert, numai intr-un termen de 3 ani. In cazul unei cumparari obisnuite, orice persoana care invoca un drept care poate invoca un drept asupra respectivului bun se poate prezenta intr-un termen de 30 de ani", mai adaugă Mihai Voicu

Termenul mai redus de contestare arată că riscurile sunt mai mici în cazul achiziţiilor de locuinţe executate silit, explică avocaţii. În prezent, băncile au de vânzare câteva mii de locuinţe executate silit.

 

Sursa

4 December 2012