Dezvoltatorii sunt dispuşi să mai scadă din preţuri dacă primesc toată suma odată. Unii spun că se apropie deja de nivelul minim, întrucât posturile de construcţie erau mari în 2006-2007.

sursa:evz.roMajoritatea dezvoltatorilor imobiliari sunt şi astăzi dispuşi să mai scadă din preţuri, după ce au făcut reduceri, de la caz la caz, cu până la 20% faţă de anul 2008. Argumentul determinant este banul cash, „pus pe masă" în momentul tranzacţiei. Î

n faţa teancului de bancnote, nimeni nu poate rămâne indiferent, astfel că unii dezvoltatori acceptă şi o sumă cu 10% mai mică decât cea solicitată iniţial.

Mai puţin dispuşi să negocieze sunt cei care au finalizat deja proiectul integral şi au dat apartamentele în folosinţă.

Discounturi până la 10%

Obor Towers, un complex situat în zona Obor din Capitală, se vindea, la un moment dat, cu 1.450 de euro/metrul pătrat. Acum, preţul a ajuns la 1.100 de euro. „Dacă un client plăteşte cash, putem să scădem 7% din preţ", spune Solomon Hai, dezvoltatorul proiectului. Acelaşi argument îi sensibilizează şi pe investitorii de la Vitan Platinum Towers, dispuşi la o scădere de 5%-10%. „Ofertele se pot adapta fiecărui cumpărător, iar modalităţile de plată încep de la un avans de 205-25%. În plus, discounturile se regăsesc în: loc de parcare gratuit sau bucătărie mobilată şi utilată pentru apartamentele cu 3 şi 4 camere", spune Valentin Tănase, vicepresident Platinum Group. Şi cei de la Be Igloo, companie care deţine un portofoliu de 800 de locuinţe de la dezvoltatori, se lasă convinşi la reduceri de 5%.

Investiţii costisitoare

O altă perspectivă au însă cei de la Doamna Ghica Plaza, complex finalizat integral, în care se vor muta acum primii locatari. „Şi noi am redus preţul, de la 1.100 de euro plus TVA, cât era în 2008, la 900 de euro plus TVA. Acest preţ acoperă costurile de producţie, dar nu am putea sub nicio formă să facem reduceri suplimentare", susţine Corina Dordoi, director de vânzări în cadrul complexului comercializat până acum în proporţie de 50%.

Costurile de construcţie reprezintă, de altfel, principala problemă a celor care au demarat proiectele în 2006-2007. Pe fondul boomului imobiliar, toate erau scumpe: proiectarea, forţa de muncă, materialele şi mai ales terenul, care au dus costurile la Obor Towers, de exemplu, la aproape 1.000 de euro/mp.




Sursa

3 March 2010