Deprecierea leului şi scumpirea creditului au erodat în ultimul an avantajele create de scăderea preţurilor locuinţelor.

Casele românilor s-au ieftinit degeabaReducerea drastică a numărului de cereri înregistrate de bănci pentru creditele de locuinţă nu este deloc întâmplătoare.

Vinovate pentru evoluţia deloc îmbucurătoare nu sunt doar condiţiile de creditare mai aspre ci, mai ales, mişcările de dobândă şi de curs de schimb determinate de criza economică.

Practic, mult anunţata ieftinire a locuinţelor este mai mult de formă în condiţiile în care creşterea dobânzilor alături de deprecierea monedei naţionale erodează orice fel de avantaj obţinut în ultimul an. Ba mai mult, astăzi, spre deosebire de situaţia de acum un an, este mult mai greu de obţinut un împrumut pentru locuinţă fie şi numai pentru că este obligatoriu avansul de 25% din valoarea finanţată.

De precizat este şi faptul că majoritatea covârşitoare a tranzacţiilor imobiliare din România se realizează prin credit.

Un calcul realizat de Cotidianul arată că rata lunară la un împrumut ipotecar aferent achiziţiei unui apartament cu două camere într-o zonă decentă a Capitalei s-a modificat aproape nesemnificativ în ultimul an, dacă luăm în consideraţie valoarea în lei a ratei. Pentru comparaţie, am ales un credit de 70.000 de euro contractat pe 30 de ani în martie 2008 şi unul de 52.500 de euro contractat tot pe 30 de ani astăzi. Prima situaţie reprezenta acum un an valoarea fără avansul de 25% a unui apartament cu două camere, iar cea de-a doua situaţie - valoarea actuală a aceluiaşi apartament tot fără avans. Am comparat produsele a trei bănci importante din România, adică BCR, BRD şi Alpha Bank.

În cazul celei mai mari bănci locale, BCR, rata lunară aferentă unui credit pentru un apartament de două camere era de 445 de euro atunci şi de 391,5 euro acum. Transformate însă în lei, cele două valori sunt destul de apropiate. La cursul din martie 2008 am fi plătit pentru un apartament de două camere cumpărat cu 93.000 de euro aproximativ 1.658 de lei în fiecare lună. Astăzi plătim la BCR pentru un apartament de două camere cumpărat cu 70.000 de euro puţin peste 1.644 de lei. Diferenţa de rată este practic de neglijat în comparaţie cu ieftinirile anunţate pe piaţă (apartamente cu până la 40% mai ieftine).

Sursa

5 May 2009