Cutiile de valori din interiorul băncilor ar trebui să fie una dintre cele mai sigure modalităţi de păstrare a bunurilor preţioase. Cu toate acestea, valul de plângeri depuse de clienţi în ultima vreme, pune la îndoială siguranţa acestor casete.

32281-safedepositbox-2keys.jpgLa modul teoretic, casetele de valori din cadrul băncilor nu pot fi deschise decât de către client. Acesta este singurul care are cheia. În unele cazuri, se folosesc două chei pentru acces: banca descuie dulapul în care se află bunurile, iar clientul descuie cutia în sine. De asemenea, pentru a ajunge în camera unde se află cutiile de valori, clientul ar trebui să treacă de verificarea angajaţilor.

Fiecare bancă are măsuri de siguranţă sporite în zona cutiilor de valori, aşadar riscul spargerii prin efracţie este redus la minimum. Totuşi, această posibilitate există şi, în acest caz, banca are obligaţia morală sau contractuală de a despăgubi clienţii.

Este important de ştiut că nimeni, în afară de posesorul casetei, nu ştie ce bunuri sunt încuiate în seif şi nici care este valoarea acestora. Banca nu gestionează bunurile sau banii depuşi într-o casetă de valori, prin urmare acestea nu apar în conturile băncii sau în alte registre. Practic, banca oferă un serviciu de închiriere pentru care este plătită cu o sumă de aproximativ 100 lei/lună.

În condiţiile în care doar deţinătorul casetei ştie ce există în interior, în momentul în care depune o reclamaţie, nu poate dovedi ceea ce susţine. Tocmai de aceea, ancheta poliţiei este obligatorie în asemenea cazuri.

Noul cod civil prevede următoarele, cu privire la regimul închirierii casetelor de valori:

Obligaţia prestatorului

În executarea contractului de închiriere a casetei de valori, instituţia de credit sau o altă entitate care prestează în condiţiile legii astfel de servicii, denumită prestator, răspunde faţă de client pentru asigurarea unei încăperi adecvate şi sigure, precum şi pentru integritatea casetei.

Deschiderea casetei de valori

În cazul în care caseta este închiriată mai multor persoane, oricare dintre acestea poate cere deschiderea casetei, dacă nu s-a stipulat altfel prin contract.

În caz de deces al clientului, sau al unuia dintre clienţii care foloseau aceeaşi casetă, prestatorul, odată ce a fost înştiinţat, nu poate să consimtă la deschiderea casetei decât cu acordul tuturor celor îndreptăţiţi sau, în lipsă, în condiţiile stabilite de instanţa de judecată.

Aceste dispoziţii se aplică în mod corespunzător şi în cazul încetării sau reorganizării persoanei juridice. În acest caz poate solicita deschiderea casetei de valori administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar.

Deschiderea forţată a casetei de valori

La împlinirea termenului prevăzut în contract, după expirarea unei perioade de trei luni de la notificarea adresată clientului, prestatorul poate cere instanţei de judecată, pe cale de ordonanţă preşedinţială, autorizarea de a deschide caseta de valori. Notificarea clientului se poate face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la ultimul domiciliu sau sediu adus la cunoştinţă instituţiei de credit.

Deschiderea casetei de valori se face în prezenţa unui notar public şi, după caz, cu respectarea măsurilor de prudenţă stabilite de instanţă.

Instanţa de judecată poate, de asemenea, să dispună măsuri de conservare a obiectelor descoperite, precum şi vânzarea acestora în măsura necesară acoperirii chiriei şi cheltuielilor efectuate de prestator, precum şi, dacă este cazul, a prejudiciului cauzat acestuia.

CITEŞTE ŞI: Protecţia împotriva hoţilor începe încă de la construcţia casei

 

4 November 2013